Lice

BAKINI SAVETI ZA NEGU KOJI SU EFIKASNI I DANAS: Od hidrantne kreme do viklera koji se vraćaju u modu! (FOTO)

Stručnjaci tvrde da su trikovi koji su se koristili pre više decenija upotreblji i u savremenom životu.

03.03.2024 11:50

BAKINI SAVETI ZA NEGU KOJI SU EFIKASNI I DANAS: Od hidrantne kreme do viklera koji se vraćaju u modu! (FOTO)
Shutterstock

Nega kože tela a posebno lica je oduvek bila prioritet svake dame koja drži do sebe. Od Kleopatre koja se, kako kaže legenda, kupala u mleku kako bi imala sjajan i blistav ten do saveta naših baka koje su imale drugačiju bjuti rutinu u odnosu na današnje žene. Međutim, kako ističu stručnjaci za negu kože saveti za negu naših baka mogu se promeniti i danas.  

Evo nekih od trikova i koraka kojih su se one držale a koji su imali efekta:

Probudite svoje lice

Pre nego stavite kremu ili šminku na lice, naše bake su "budile" lice tako što bi ga potopile u posudu sa ledenom vodom. Da bi postigle taj efekat, zadržite lice pet sekundi u hladnoj vodi a onda ponovite postupak tri puta. Ova rutina uklanja podičnjake, sužava pore i daje koži sjaj i energiju. 

Hidratantna krema

Naše bake nisu imale izbor krema kao danas pa su uglavnom koristile nežne hidratantne kreme koje i danas važe za najbolje kad je u pitanju nega lica žena bez obzira na godine. Korišćenjem ovih laganih krema nisu opterećivale lice a dobijale su preko potrebnu hidrataciju. Zato je preporuka ženama da i one u svoju bjuti rutinu obavezno uvedu hidrantne kreme. 

shutterstock.com

Klasične višenamenske kreme pokazale su se najboljima

 

Omekšavanje olovke za oči

Glatko nanošenje ajlajnera je možda jedan od težih šminkerskih podviga zbog čega većina devojka i žena koristi olovke za oči. Mana im je što se suše vremenom pa je sve teže iscrtati preciznu liniju na kapku. naše bake koristile su trik tako što bi blago zagrejale olovku pre nanošenja. Na ovaj način su mogle da je iskoriste do poslednje mrvice. 

Vazelin pre parfema

Možda ovo mnogim damama deluje čudno, ali je činjenica da je vazelin svemoćan kada je lepota u pitanju i da ima širu namenu. Osim toga što hrani i čini glatkom hrapavu kožu, on je odlična podloga za parfem kako bi on trajao ceo dan. Iskoristite trik našik baka pa nanesite tanak sloj vazelina na svoje pulsne tačke i toplije delove tela koji će pomoći u širenju mirisa poput zglobova i vrata.

Spavanje na svili

Spavanje na svilenim jastučnicama je trend nastao pedesetih godina prošlog veka. Sad je ponovo popularan nakon što su stručnjaci potvrdili da su svilene jastučnice mnogo bolje nego pamučne. Pre svega nežnije su prema koži lica pa usporavaju stvaranje bora, a odlične su i za kosu koja se manje lomi tokom noći dok se okrećeta na jastuku tokom spavanja. Ovo je dobro za sve tipove kose posebno kovrdžavu.

pexels.com

Spavanje na svili čuva kvalitet kose a mnogi stručnjaci tvrde da pozitivno utiče i n našu kožu zbog čega se ne stvaraju bore

 

Korišćenje viklera

Većina žena danas koristi električne uvijače za kosu ili figaro za pravljenje lokni, naše bake su lepe frizure dobijale uz pomoć viklera. Stručnjaci napominju da se opet u modu vraćaju stari čupavi vikleri zatoi što za razliku od figara ne oštećuju kosu. 

Ricinusovo ulje

Nanošenje ricinusovog ulja na trepavice je jeftin serum koji se za ovu namenu koristi još iz vremena naših baka, piše southernliving.com. Ako želite brži rast i veću gustinu trepavica namažite rizinusovo ulje pred spavanje i videćete pozitivne efekte. Važno je da budete uporne  jer će se rezultati videti posle 4-6 nedelja. Isto važi i za obrve.

Zagrejte uvijač za trepavice

Dame koje imaju prirodno uvijene i podignute trepavice imaju više sreću od onih koje svakodnevno moraju da koriste uvijač za trepacice. da biste postigli još boloji efekat, prema savetu naših baka, potrebno je da se uvijač na kratko ugreje pre uvijanja trepavica. Možete iskoristiti fen za zagrevanje, samo je važno da ne preterate. Konačan rezultat je fantastičan. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)