Lice

PODMLAĐIVANJE MATIČNIM ĆELIJAMA: Dr Ioanna otkriva sve o trenutno najtraženijem svetskom tretmanu za lepu i negovanu kožu (FOTO)

Procedura je potpuno bezbolna, a koristi se za lice, vrat, dekolte, ruke, kao i za regeneraciju ožiljnog tkiva posle carskog reza ili operacije.

06.03.2024 13:50

PODMLAĐIVANJE MATIČNIM ĆELIJAMA: Dr Ioanna otkriva sve o trenutno najtraženijem svetskom tretmanu za lepu i negovanu kožu (FOTO)
GoViral, Shutterstock

Brojne procedure podmlađivanja postale su široko dostupne, pa mnoge žene odlučuju da popune bore i zategnu kožu kako bi što duže zadržale mladalački izgled. Sve su popularnijiji tretmani bez estetske hirurgije koji mogu dati odlične rezultate ukoliko se pridržavate upustava lekara.

Specijalistička lekarska ordinacija IOANNA REGEN, koja se nalazi u Rankeovoj 16 u Beogradu ide u korak sa svetom, pa našim damama nudi najsavremenije tretmane koji danas postoje na svetskom tržištu.

shutterstock.com

Uz tretman matičnim ćelijama potrebno je da se pije kolagen i da se koristi krema sa kolagenom zbog najboljih efekata

Hit u svetu

Kako je za Srećnu republiku objasnila prof. dr Ioanna Batsialou, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, sa užom subspecijalizacijom iz oblasti estetske antejdžing medicine, tretmani matičnim ćelijama su apsolutni hit u svetu.

- Postoje tri vrste matičnih ćelija koje mi koristimo: biljne koje su izdvojene iz ruža, argana, švajcarskih jabuka koje hidriraju, hrane i podmlađuju kožu. Tu su i matične ćelije životinjskog porekla koje su izolovane iz goveđe i svinjske placente, riblji kolagen od lososa i pastrmke. U svetu se koriste i humane matične ćelije izolovane iz placente, ali se ovi tretmani ne rade u EU jer još nisu dobili dozvole, iako se širko primenjuju u Kini, Americi i Japanu. Postoji i biološka terapija, odnosno kada se matične ćelije izdvajaju od sopstvenog materijala odnosno putem krvi, takozvana PRP terapija ili od sopstvenog masnog tkiva - objasnila je dr Ioanna.

Prema njenim rečima, tretmani matičnim ćelijama su potpuno prirodni, dobija se ne samo volumen već mogu da se podmlade koža i organi. 

- Tretmani matičnim ćelijama mogu da se koriste za razne stvari: u dermatologiji za podmlađivanje, za lečenje akni, ali i raznih bolova po telu, jer se ubrizgavaju u koleno, mišiće, tetive i zglobove - dodala je ona.

Na pitanje da li mogu da se jave neke nuspojave tokom ovih tretmana dr Ioanna je objasnila da, ukoliko se koristi biološki materijal iz sopstvenog tela, ne postoje nikakve nuspojave, ali treba obratiti pažnju na primenu matičnih ćelija biljaka i životinja.

- Može da dođe do neke vrste alergije, posebno ako je pacijent recimo alergičan na ribu, ali on to u principu već zna, pa se takve matične ćelije ne koriste. Čak i kad se pojavi neka vrsta alergije, to je najčešće blagi otok i crvenilo kože koje jako brzo prolazi. Kada je u pitanju biološka terapija, odnosno kada se koriste sopstvene matične ćelije, efekat je mnogo jači i dugotrajniji, a mogućnost pojave alergije tokom ovih tretmana praktično ne postoji - rekla je dr Ioanna. 

pexels.com

Koriste se svilene, nano iglice i čitava procedura je potpuno bezbolna

Potpuno bezbolno

Kako je objasnila dr Ioanna, tretman je potpuno bezbolan, a koriste se tanke, svilene nano iglice koje prodiru do mezoderma.

- Tretman traje pet minuta, a matične ćelije se ubrizgavaju nano iglicima. Može, mada vrlo retko, da se pojavi blaga iritacija kože koja prolazi za pola sata. Koristi se za lice, vrat, dekolte, ruke, stomak, noge...,  praktično za bilo koju regiju na telu koju želite da podmladite. Na ovaj način možete da regeneriše ožiljno tkivo posle carskog reza ili estetske operacije, da zategnete mišiće i tkivo na nadlaktici. Praktično ne postoji ograničenje kad su u pitanju tretmani matičnim ćelijama - objasnila je ona.  

Prema njenim rečima, ovaj tretman se sprovodi jednom mesečno tri meseca zaredom.

- Odmah nakon prvog tretmana svaki dan se popravlja mišićni tonus i kvalitet kože za jedan odsto. Preporuka je da pacijenti istovremeno piju kolagen i koriste kreme sa kolagenom kako bismo poboljšali efekte delovanjem spolja i iznutra. Pacijenti su oduševljeni što se dobija blistavo i sjajno lice koje je podmlađeno, a koža postaje značajnije čvršća. Kada se rade tretmani biljnim i životinjskim matičnim ćelijama najčešće se rade tri tretmana, po jedan mesečno, nakon čega se na nekoliko meseci, recimo posle leta, pred Novu godinu i posle zimovanja, uradi još po jedan kako bi se maksimalno zadržali efekti. Pacijenti koji redovno rade ove tretmane ne samo što imaju lepšu i čvršću kožu, već ne dobijaju bore - pojasnila je dr Ioanna.

Koliko će trajati efekti je potpuno individualno i zavisi od kože, godina pacijenta, ali njegovog načina života.

- Ako neko živi zdravo, ne pije, ne puši, ne jede slatkiše i vodi računa o ishrani efekti uz povremeni tretman mogu da traju i do godinu ili dve. Ali, opet naglašavam sve je to individulano, zbog čega se svakom pacijentu pristupa potpuno personalizovano. Kad su u pitanju godine, ne postoji starosna granica. Ako neko ima akne, treba odmah da krene da ne dobije ožiljna tkiva. Kada je u pitanju antiejdžing ,idealno vreme je posle 35 ili 40 godine; tada je svako od nas izgubio otprilike oko 30 posto kolagena (počinje da se manjuje i nestaje između 23. i 25. godine života) kako bismo ga lakše zadržati na tom nivou i da ne opada više - dodala je ona.

shutterstock.com

Tretman matičnim ćelijama može da se radi u kombinaciji sa drugim procedurama

Kombinacija sa drugim tretmanima

Na pitanje da li tretman matičnim ćelijama može da se kombinuje sa drugim procedurama poput botoksa ili hijalurona, dr Ioanna naglašava da matične ćelije ne mogu da popune praznine i nedostatke.

- Matične ćelije se koriste za regeneraciju i podmlađivanje kože da bude negovana, lepa, blistava i sjajna. Matične ćelije ne mogu da je zategnu kao botokos, niti da popune nedostatke kao hijaluron. Svi tretmani imaju svoje indikacije i redosled. Neko ko je radio regeneraciju matičnim ćelijama ne znači da ne treba da radi botoks, a lekar je taj koji može tačno da proceni šta je kome potrebno, u koje vreme i kojim redosledom. Ne postoji recept za sve, zbog čega mi uvek pristupamo pacijentu potpuno individualno  - rekla je ona.

Kako je dr Ioanna naglasila, strogo treba voditi računa gde se rade procedure i potrebno je birati isključivo lekare koji su obučeni da ovakve tretmane pravilno sporovode.

- Antiejdžing je ozbiljna grana medicine. Kao što birate najboljeg kardiologa ili ginekologa, trebalo bi da birate i najboljeg lekara za antiejdžing. Uvek se odlučite za registrovanu klinuku koja ima dozvole za tu vrstu zahvata. Na žalost, tržište je preplavljeno falš materijalom koji nije adekvatno odlagan i čuvan. Materijal koji nema sretifikat, koji stiže u tašnama nikako nije dobar. Recimo, životinjske matične ćelije zahtevaju čuvanje na određenoj temnperaturi zbog čega se transportuju i čuvaju u posebnim frižiderima, jer ako ih ne držite kako je propisano oni izgube svoja svojstva - zaključila je dr Ioanna Batsialou, vrhunski stručnjak iz oblasti estetske i antejdžing medicine ne samo u Srbiji već i u Evropi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)