Odrasli

KAD BOL U GRUDIMA UKAZUJE NA SRČANI UDAR? Na ove simptome obratite pažnju (FOTO)

Osećaj nelagodnosti u grudnom košu je potencijalno ozbiljan simptom kardiovaskularnog problema.

26.02.2024 15:00

KAD BOL U GRUDIMA UKAZUJE NA SRČANI UDAR? Na ove simptome obratite pažnju (FOTO)
shutterstock.com

Shutterstock

Nije svaki bol u grudima znak srčanog udara

 

Bol u grudima česta je vrsta bola koju iskusimo više puta tokom života. Ponekad on može da bude posledica prehlade, bakterijske ili virusne infekcije pluća, lošeg varenja, želudačnih problema, istezanja mišića... Ipak, kad neko pomene bol u grudima, prva asocijacija je strah od srčanog udara koji može da se završi fatalno.

Ali, nije svaki bol u grudima znak koji upozorava na srčani udar. Ovaj kardiovaskularni događaj praćen je i nelagodošću, bolom u sredini ili na levoj strani grudi, a može se širiti u vrat, vilicu ili ruke. Takođe, mogu se javiti simptomi kao što su kratkoća daha, mučnina, povraćanje, palpitacije i umor.

Tihi srčani udar

Neki ljudi uopšte neće imati bol u grudima tokom srčanog udara, što se naziva tihi srčani udar i procenjuje se da se javlja kod jednog od pet srčanih udara.


Hronična angina

Ovo stanje uzrokuje vrstu bola u grudima poznatu kao hronična angina pektoris, obično se javlja tokom vežbanja i nestaje mirovanjem.

Perikarditis

Bol kod perikarditisa je oštar i pogoršava se kada se udahne ili leži ravno. Može doći do nakupljanja tečnosti oko srca, što može biti potencijalno opasno po život.

shutterstock.com

Stenoza aorte takođe može da izazove bol u grudima (Ilustracija)


Aortna stenoza

Stenoza aorte može uzrokovati bolove u grudima, kratkoću daha, umor, vrtoglavicu, pa čak i nesvesticu, posebno pri naporu ili fizičkoj aktivnosti.

Disekcija aorte

Ovo je ozbiljno stanje koje može dovesti do smrti ako se ne leči. Bol je obično iznenadna i jak oštar ili probadajući bol u centru grudi ili u gornjem delu abdomena koji zrači u leđa.

Plućne embolije

Krvni ugrušak u arterijama pluća može uzrokovati bolbilo gde u grudima ili leđima i pogoršati se kada duboko udahnete.


BONUS VIDEO:

Komentari (0)