Odrasli

PRETERANO STE UŽIVALI U HRANI TOKOM PRAZNIKA: Isprobajte neke od saveta kako da se oporavite posle prejedanja! (FOTO)

Srećna Republika donosi vam 8 rešenja uz koje se možete rešiti nadutosti, gorušice i zatvora.

02.01.2024 12:00

PRETERANO STE UŽIVALI U HRANI TOKOM PRAZNIKA: Isprobajte neke od saveta kako da se oporavite posle prejedanja! (FOTO)
Foto: Shuttestock

Novogodišnje prejedanje je često prisutno tokom praznične sezone, kada ljudi imaju tendenciju da konzumiraju obilne obroke i raznovrsnu hranu. Ovo može dovesti do nadutosti, neugodnog osećaja punoće i povećane količine gasova u stomaku. Ako se trenutno osećate nelagodno, naduto ili tromo, definitivno niste sami. Prosečni unos kalorija tokom Nove godine iznosi više od 5.000 kalorija, nije ni čudo što se na svakom koraku neko žali na krkljanje po stomaku, nadutost, vetrove i zatvor. 

Nadutost može biti rezultat nepravilne ili spore probave ili zadržavanja gasova. Često promene u rutini mogu uticati na probavu. Redovno konzumiranje obroka sa vlaknima, kao što su voće i povrće su važni, kao i unošenje vode, posebno ukoliko se konzumiraju alkoholna pića. Redovno kretanje takođe pomaže probavi, stoga krenite u šetnju. Neke namirnice poput kupusa, prokelja i brokolija poznato je da izazivaju više gasova. Gazirani napici takođe mogu izazvati nadutost.

shutterstock.com

Evo kako da pomognete sebi kada se prejedete

Đumbir sadrži enzim koji pomaže boljem varenju hrane i smanjuje količinu proizvedenog gasa. Rendani đumbir može se dodati u vruć čaj ujutro kako biste pokušali sprečiti nadutost. Tablete s prahom od uglja apsorbuju višak gasa u crevima hvatajući molekule gasa. Asparagus, koji se može dodati jelima, ne samo da pomaže dobrim bakterijama u crevima već i pomaže mokrenju, čime se izbegava nadutost bešike. Gorušica se javlja kao propratna pojava, a spas je u alkalnim namirnicama poput banana ili sode-bikarbone za trenutno olakšanje. Žvakaća guma može stimulisati proizvodnju pljuvačke koja neutrališe kiselinu. 

Prejedanje može izazvati bol, ali ležanje nije rešenje. Stručnjaci savetuju da nosite udobnu odeću i da uzimate antispazmotike poput peperminta i đumbira. Morske alge takođe mogu pomoći. Važno je prepoznati znake sitosti kako biste izbegli prejedanje. Poznato je da tokom praznika se dosta priprema hrane, koja se planira i za narednih dan-dva. Kada jedete preostalo jelo, obavezno ga podgrejte i pravilno skladištite kako biste izbegli trovanje hranom.

shutterstock.com

Isprobajte neke od sledećih saveta

Evo još nekih načina kako da pomognete sebi kada se prejedete.

1. Pijenje vode

Pijenje dovoljno vode pomaže u olakšavanju varenja i smanjenju nadutosti. Voda takođe pomaže u eliminaciji viška soli iz organizma.

2. Čajevi

Biljni čajevi poput nane, kamilice ili đumbira mogu pomoći u smirivanju stomaka i smanjenju nadutosti.

3. Šetnja

Blaga fizička aktivnost, poput šetnje, može pomoći u pokretanju digestivnog sistema i smanjenju osećaja težine u stomaku.

4. Izbegavanje gaziranih pića

Gazirana pića mogu doprineti povećanju količine gasova u stomaku, pa je preporučljivo izbegavati ih.

shutterstock.com

Vodite računa i o količini hrane

5. Izbegavanje preteranu konzumaciju soli

Višak soli može zadržavati vodu u organizmu, što doprinosi osećaju nadutosti. Pokušajte smanjiti unos soli tokom narednih obroka.

6. Sok od limuna

Dodavanje soka od limuna u vodu može pomoći u stimulisanju varenja.

8. Probiotici

Namirnice bogate probioticima, poput jogurta ili fermentisane hrane, mogu pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore i smanjenju nadutosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)