Odrasli

TOKOM PRAZNIKA OBRATITE PAŽNJU NA NAJMILIJE: Demencija može proći neopaženo, zato je veoma bitno odmah reagovati na ove simptome!

Promena raspoloženja kod starijih članova porodice ili teškoće da pronađu pravu reč mogu biti dva ključna znaka.

29.12.2023 15:01

TOKOM PRAZNIKA OBRATITE PAŽNJU NA NAJMILIJE: Demencija može proći neopaženo, zato je veoma bitno odmah reagovati na ove simptome!
Foto: Shuttestock

Demencija je medicinski i socijalni izazov širom sveta, uključujući i Srbiju. Ona je stanje koje uzrokuje gubitak kognitivnih funkcija poput pamćenja, razmišljanja, orijentacije i sposobnosti donošenja odluka. Najčešći oblik demencije je Alchajmerova bolest, ali postoje i drugi oblici kao što su vaskularna demencija, Levi bodi demencija i druge.

Nova godina i Božić su posebno vreme kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima kako bismo uživali u zajedničkom vremenu. Praznici pružaju priliku da primetite potencijalne znakove demencije koje možda niste uočili kod svojih bliskih koje niste videli dugo. S obzirom na to da su stope dijagnoze demencije na trogodišnjem maksimumu, doktorka Kler Murdoh, apeluje na ljude da obrate pažnju na znakove demencije kod porodice i prijatelja tokom ovog prazničnog perioda, a o tome piše i San.

shutterstock.com

Uočite znake demencije na vreme

Demencija je podmukla bolest koja se razvija polako i može proći neprimećeno. Kler zato deli 5 ranih simptoma demencije koje biste mogli primetiti kod voljenih osoba.

  • Promena emocionalnog stanja
  • Zaboravnost
  • Teškoće u koncentraciji
  • Teškoće u praćenju razgovora ili pronalaženju pravilne reči
  • Zbunjenost u vezi vremena i mesta

FOTO: shutterstock.com

Zaboravnost je glavni simptom

Važno je napomenuti da simptomi ove bolesti mogu se pojaviti pre zvanične medicinske dijagnoze. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, podstaknite voljenu osobu da poseti lekara radi procene. Što pre se dijagnoza postavi, to je brža pomoć koja se može pružiti. U proteklom periodu, dijagnostikovao je značajno više ljudi sa demencijom u odnosu na prethodne godine. Kler ističe važnost rane dijagnoze.

- Ako ste zabrinuti za nekoga, preporučuje se da pažljivo i saosećajno saslušate njegove probleme, te ga ohrabrite da potrai pomoć i konsultuje se sa lekarom. Dijagnoza demencije prvi je korak u proceni potrebe za tretmanima i pružanju dalje podrške putem različitih usluga. Ranom dijagnozom omogućava se pravovremena podrška i pomoć kako pacijentima, tako i njihovim porodicama - objasnila je Murdohova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)