Odrasli

DOBRA VEST ZA SVE KOJI NE VOLE RANO USTAJANJE: Duže spavanje vikendom može vam spasti život! (FOTO)

Nova studija istakla je prednost dodatnih sati sna tokom neradnih dana.

25.12.2023 21:00

DOBRA VEST ZA SVE KOJI NE VOLE RANO USTAJANJE: Duže spavanje vikendom može vam spasti život! (FOTO)
Shutterstock

U današnjem brzom tempu života i stalnog stresa, san često postaje žrtva pretrpanog rasporeda. Međutim, nedostatak sna može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i drugih hroničnih stanja. Istraživanja su pokazala da produženo spavanje tokom vikenda može delovati kao efikasna mera koja ne samo da poboljšava trenutno stanje, već može imati dugoročne dobrobiti po opšte zdravstveno stanje.

Kvalitetan san ima ključnu ulogu u očuvanju celokupnog zdravlja. Kako su pokazale studije nedostatak sna može dovesti do povećanja nivoa stresa, smanjenja pažnje i koncentracije, te smanjenja imunološkog sistema. S obzirom na to da je radna nedelja često ispunjena obavezama koje nas drže budnim do kasno u noć, mnogi pokušavaju da nadoknade izgubljene satedužim spavanjem tokom vikenda.

shutterstock.com

Dodatni san tokom vikenda može biti spasonosan

Istraživači su nedavno objavili rezultate koji sugerišu da dodatna dva sata sna vikendom značajno smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 63 odsto. Ovo otkriće potiče iz istraživanja srovedenog na medicinskom fakultetu Nanjing u Kini, gde su naučnici analizirali cikluse spavanja 3400 ispitanika, kako bi bolje razumeli povezanost između sna i zdravlja, a o tome piše i Njujork post.

Prema rezultatima istraživanja, dodatna dva sata sna vikendom posebno su korisna za one koji tokom radne nedlje spavaju manje od preporučenih šest sati. Stručnjaci su uočili da je tzv. "vikend spavanje koje nadoknađuje propušten san” kod odraslih povezano sa smanjenjem rizika od angine pektoris, moždanog udara i koronarne bolesti srca.

shutterstock.com

Iskoristite vikend za popodnevnu dremku

Prema preporukama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, odrasle osobe treba da spavaju najmanje sedam sati tokom noći. Oni koji nisu uspeli da zadovolje ovu preporuku tokom radne nedelje i nisu nadoknadili san vikendom, pokazali su značajno veće stope kardiovaskularnih bolesti. Takođe, osobe sa nedostatkom sna koje su priuštile sebi dremanje tokom slobodnih dana imale su čak dve trećine manju verovatniću za dobijanje hitnih medicinskih stanja opasnih po život.

Ovi rezultati naglašavaju važnost održavanja adekvatnog sna, te ističu da je nadoknađivanje propuštenog sna vikendom povezano s dugoročnim poboljšanjem zdravlja. Međutim, važno je napomenuti da drugo istraživanje upozorava na potencijalno štetne učinke koje ima i previše sna.

Naime, pojedinci koji svakodnevno previše spavaju, imaju veću šansu da dobiju rizik od moždanog udara. Za sada nije jasno zašto previše sna može imati ovakve negativne posledice, ali istraživači sugerišu da bi to moglo biti povezano sa drugim zdravstvenim problemima poput anemije, depresije ili neaktivnosti tokom dana.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)