Odrasli

DA LI SU DLAKE NA BRADI KOD ŽENA SIGNAL ZA UZBUNU: Ovo su mogući uzroci, a jedan može da ukazuje na opaku bolest povezanu sa nadbubrežnom žlezdom?

Promena glasa je jedan od simptoma koji ukazuju da treba odmah da se obratite lekaru.

03.08.2023 15:00

DA LI SU DLAKE NA BRADI KOD ŽENA SIGNAL ZA UZBUNU: Ovo su mogući uzroci, a jedan može da ukazuje na opaku bolest povezanu sa nadbubrežnom žlezdom?
pexels.com

Svakome od nas se dogodilo da primetimo jednu dlačicu na bradi kod sebe, ili svog prijatelja. Izgleda nam kao da je ta čvrsta dlačica izrasla preko noći i neretko se ne zaustavlja samo na bradi, već se može proširiti na ostatak lica kao što su obrazi, nos, a ponekad i na bradavice, ali ne brinite niste sami. Potpuno je normalno imati po jednu jaku crnu dlaku koja izbija iznova i iznova na istom mestu. Međutim, ukoliko jednu zameni više njih to može da bude znak da se nešto dešava u vašem organizmu

Zašto se javljaju dlačice na bradi?

Količina dlaka na vašem licu često zavisi od vaše genetike, starosti i hormona, piše Heltlajn.

Testosteron je poznat kao muški polni hormon, ali svako ga ima, pa čak i žene, ali naravno u manjoj količini. On ima mnogo veze sa rastom dlačicama. 

pexels.com

Pojava jedne jake crne dlačice na licu je normalna pojava, ali treba povesti računa ukoliko nastave da se šire.

Koji su najčešći uzroci njihovog rasta?

Policistični ovarijalni sindrom  (PCOS)

PCOS je uobičajeni uzrok viška dlaka, ali takođe može uzrokovati neredovne menstruacije, povećanje telesne težine, akne, proređivanje i opadanje kose s glave, kao i probleme sa trudnoćom. Žene s PCOS-om obično imaju visok nivo androgenih hormona (muških hormona), što može dovesti do nekih dodatnih dlaka na licu ili telu. Takođe, na njihovim jajnicima se mogu javiti ciste i ovaj poremećaj je vrlo čest.

Problemi s nadbubrežnom žlezdom

Problemi s nadbubrežnom žlezdom, ponekad uzrokovani tumorima, koji uzrokuju prekomernu količinu androgenih hormona, mogu izazvati produbljivanje glasa, rast dlaka na licu i povećanje telesne težine, prema Heltlajnu.

Lekovi

Lekovi poput steroida, testosterona i ciklosporina mogu povećati dlake na licu kao nuspojavu.

pexels.com

Ukoliko želite da ih se rešite postoji mnogo načina, kao što je depilacija.

Kada treba da se obratim lekaru zbog dlačica na bradi? 

Trebali biste se obratiti svom lekaru opšte prakse ako primetite:

  • nagli i neobičan rast dlaka na licu, bradi, stomaku, drugim delovima tela, dubok glas ili naglo povećanje telesne težine
  • promene u vašem menstrualnom ciklusu - postaju obilniji, slabiji ili izostaju
  • proređivanje kose
  • akne
  • glavobolje

shutterstock.com

Dlačice na bradi imaju mnogo veze sa hormonalnim promenama kao što su trudnoća i menopauza.

Prema Hejtlajnu, ukoliko vam dodatne dlačice na licu stvaraju problem, veoma lako možete da ih se rešite, a to uključuje:

BONUS VIDEO

Komentari (0)