Odrasli

KAKO PRESKAKANJE OBROKA UTIČE NA ORGANIZAM: Ukoliko ne jedete redovno ili kasno doručkujete vaš organizam je u ozbiljnoj opasnosti, a stručnjaci upozoravaju na ovo obolenje!

Globalno istraživanje je otkrilo da takav pristup ishrani uvećava mogućnost da se oboli od dijabetesa tipa 2.

26.07.2023 10:00

KAKO PRESKAKANJE OBROKA UTIČE NA ORGANIZAM: Ukoliko ne jedete redovno ili kasno doručkujete vaš organizam je u ozbiljnoj opasnosti, a stručnjaci upozoravaju na ovo obolenje!
shutterstock.com

Španski i francuski istraživači su primetili da oni koji doručkuju pre 8 sati ujutru kao i ljudi koji večeraju pre 10 sati uveče, imaju manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2 i to za 59 odsto. 

Ovo istraživanje koje je objavljano od strane "Internešnl Džurnal od Epidemiolodži", suprotstavlja se nedavnom istraživanju koje je ukazivalo na to da dijete sa preskakanjem obroka, a jedan od ključnih elemenata preskakanje doručka, smanjuje rizik od razvoja nekoliko hroničnih oboljenja, uključujući dijabetes, piše Dejli Mejl.

shutterstock.com

Znamo da vreme obroka igra ključnu ulogu u regulisanju biološkog ritma i kontrole glukoze i lipida

Takođe je povezano sa nižim nivoom šećera u krvi, što pomaže u sagorevanju masti i smanjenju rizika od bolesti.

- Znamo da vreme obroka igra ključnu ulogu u regulisanju biološkog ritma i kontrole glukoze i lipida, ali malo studija je istraživalo vezu između vremena obroka ili posta i dijabetesa tipa 2 - rekla je dr Ana Palomar-Kros, koautorka studije.

Tim istraživača je u ovaj proces uključio više od 100.000 odraslih osoba, od kojih je 79 posto bilo ženskog pola. Nije jasno da li su imali osnovne faktore rizika za dijabetes, kao što su starost i telensna težina, ali učesnici su uradili onlajn anketu koja se odnosi na to šta su jeli i pili tokom 24 sata tokom tri nepovezana dana, kao i kada su jeli.

shutterstock.com

Dijete sa preskakanjem obroka utiču na razvoj dijabetesa.

Naučnici su potom izračunali napravili presek ankete za prve dve godine i pratili zdravlje učesnika tokom narednih 7 godina. Tokom studije zabeleženo je oko 1.000 novih slučajeva dijabetesa tipa 2. Utvrđeno je da je rizik bio 59 odsto kod onih koji du doručkovali nakon 9 sati, od onih koji su doručkovali pre 8. Ovo je dokaz da popularne dijete, koje uključuju preskakanje obroka, najčešće doručka, mogu da budu štetne po zdravlje.

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje u kojem telo ne proizvodi dovoljno insulina ili je rezistentno na insulin, hormon koji reguliše nivo glukoze, odnosno šećera, u krvi. Dok se veruje da dijabetes tipa 1 izaziva autoimuna reakcija i razvija se rano, dijabetes tipa 2 se razvija tokom nekoliko godina pod uticajem modifikovanih životnih navika, kao što su ishrana i telesna težina.

Ovo istraživanje direktno ide protiv drugih nedavnih studija koje su ukazivale na to da dijete sa preskakanjima obroka mogu smanjiti verovatnoću razvoja dijabetesa.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)