Odrasli

POSLE POROĐAJA OSLABILI SU JOJ MIŠIĆI KARLICE, A ONDA JE PROŠLA KROZ AGONIJU: Lekari su je 10 godina pogrešno lečili, dijagnoza koju je napokon dobila poptuno ju je porazila (FOTO)

Kerolajn je sedam meseci nakon rođenja druge ćerke 2010. shvatila da nešto nije u redu snjom ali trebalo je da prođe više od decenije da bi dobila ispravnu terapiju za svoj problem.

16.05.2023 19:01

POSLE POROĐAJA OSLABILI SU JOJ MIŠIĆI KARLICE, A ONDA JE PROŠLA KROZ AGONIJU: Lekari su je 10 godina pogrešno lečili, dijagnoza koju je napokon dobila poptuno ju je porazila (FOTO)
Printscreen Instagram/socialhoneycomb

Kerolajn Mekšajn (49) punih deset godina obilazila je lekare kako bi utvrdili kakve zdravstvene probleme ima. Kako je ispričala ova Britanka, 2010. je rodila drugu ćerku i sedam mesec kasnije pojavila joj se neobična, mala izbočina na ulazu u vaginu.

Verujući da nije ništa opasno ignorisala je problem. Kako je ispričala, posle svega što je prošla volela bi da ju je neko tada pregledao i rekao joj da to nije normalno i da treba da se leči.

Posledice porođaja

Mesec dana ranije imala je redovan šestomesečni sistematski pregled na kome nije pronađeno da ima bilo kakav zdravstveni problem, pa nije htela da se gnjavi sa lekarima.

Godinu dana kasnije lekar joj je dijagnostikovao blagi proplaps, oštećenje na dnu karlice, kada nakon porođaja dođe do slabljenja mišića i ligamenata unutar karlice što za posledicu može imati pomeranje bešike, materice ili creva sa svog mesta.

Simptomi su uključivali nevoljno ispuštanje urina, bol prilikom intimnih odnosa i neprijatan osećaj težine ili ispupčenja u vagini. Ovaj problem najčešće i nastaje usled trudnoće i opterećenja karličnog dna prilikom porođaja. 

Kako je objasnila Kerolajn, stanje joj se dodatno pogoršalo ulaskom u menopauzu kada prirodno dolazi do smanjenja elastičnosti i mase mišića karlice što je u njenom slučaju dodatno bilo pogoršano jer njeni problemi nisu lečeni.

- Nakon postavljanja dijagnoze rečeno mi je da radim Kegelove vežbe kako bih ojačala mišiće karlice i vagine ali niko mi nije objasnio kako to pravilno da radim. Živela sam sa svojim zdravstvenim problemima više od decenije ali me to nije sprečilo da uživam u omiljenim sportovima kao što je jahanje, plivanje, veslanje i biciklizam - ispričala je ona.

Pogoršanje u menopauzi 

Poslednjih godina Kerolajn ima simptome menopauze tokom koje su se njeni problemi dodatno pogoršali. Ispučenje koje je u početku bilo malo postajalo je sve veće pa je imala osećaj kao da joj neki od organa visi iz vagine što joj je stvaralo neprijatnost. Takođe, nije mogla da kontroliše ispuštanje mokraće što je dodatno stvaralo nelagodu. 

- Imala sam nešto više od 40 godina, a osećala sam se kao starica - priznala je ona.

Iako je više puta išla kod svog lekara opšte prakse on bi joj uvek savetovao da radi Kegelove vežbe iako je bilo jasno da njoj ne pomažu. Nemajući izbora, Kerolajn je potražila privatnog lekara gde su joj objasnili da je problem koji je imala nakon porođaja, na dnu karlice, dodatno pogoršano usled menopauze i ne lečenja njenog stanja.

Usled kolapsa ligamenata koji drže njene organe pretila je opasnost da joj bukvalno unutrašnji organi kao što je bešika vire napolje izvan vagine. 

Kerolajn je posle više od deset godina konačno dobila dijagnozu i operativnim putem rešen je bar deo njenih problema.

Hirurzi su joj ukolonili matericu i jajnike, a unutrašnje organe ušili na tri različita mesta. Ona sada polako i nežno gradi jezgro mišića karličnog dna kako bi povratila njihovu snagu.

- Svakodnevni život mi je postao kvalitetniji. Da sam na vreme otišla na operaciju šteta bi bila mnogo manja. Voela bih da mi je neko još na početku rekao da moram da vodim računa o mišićima karlice, mnoge probleme bih izbegla posebno sad kad sam u menopauzi - zaključila je ona.

Nakon svega što je prošla Kerolajn je odlučila da javno progovori i edukuje druge žene o prolapsu i promenama na karličnom dnu nakon trudnoće i porođaja.

Procena je da šest od deset žena ima najmanje jedan problem disfunkcije karličnog dna uključujući i prolaps, ali da nikad nisu tražile pomoć od svog ginekologa zbog ovih problema. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)