Odrasli

OVO SU PRVI SIMPTOMI MENOPAUZE I KOBNA GREŠKA KOJU PRAVE SKORO SVE ŽENE: Stručnjaci otkrivaju zašto se valunzi pogoršavaju i kako ih lako možete ublažiti!

Stručnjak za ishranu Sju Kamp otkrila je koje bi tačno namirnice trebalo konzmirati kako bi se nadomestio hormonalni disbalans koji ne može da izbegne nijedna žena starije životne dobi.

09.05.2023 15:09

OVO SU PRVI SIMPTOMI MENOPAUZE I KOBNA GREŠKA KOJU PRAVE SKORO SVE ŽENE: Stručnjaci otkrivaju zašto se valunzi pogoršavaju i kako ih lako možete ublažiti!
shutterstock.com

Menopauza je noramalan period u životu žena tokom koga prestaje menstrualni ciklus i dolazi do opadanja estrogena. Usled promene hormanalnog balansa mnoge dame dobiju višak kilograma, a valunzi postaju uobilčajena stvar. 

Kako kaže stručnjak za ishranu Sju Kamp, tegobe u menopauzi mogu se ublažiti adekvatnom ishranom.

Foto: Shutterstock

Menopauzu često prate brojne tegobe poput valunga, odnosno napada vrućine i znojenja

Nova životna etapa

Prema rečima Kampove, žene moraju da budu svesne da ulaskom u menopauzu započinju novu životnu etapu i da shodno tome treba da promene navike u ishrani.

- Usled smanjenja estrogena i drugih hormonalnih promena dolazi do usporavanja metabolizma. Brže i lakše se gojite, a teško možete da smršate. Zbog svega toga, ali i sopstvenog zdravlja, neophodno je da uvedete promene ne samo u način ishrane i namirnice koje jedete, već i u način kako konzumirate hranu - rekla je Kampova.

Prema njenim rečima, treba izbegavati konzumiranje hrane ispred televizora ili gledate u telefon tokom ručka, već se skoncentrisati na hranu i žvakanje hrane.

- Ljudi najčešće grickaju hranu bogatu ugljenim-hidratima koja može da izazove nagli skok šećera u krvi. S padom estrogena u menopauzi to može uticati na metabolizam. Zbog toga treba više jesti zdravih proteina, zdravih masti i raznovrsnog voća i povrća koje je sjajan izvor vlakana. Osim hrane koju konzumirate važno je i kada i gde jedete - naglasila je ona.

Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana i pojedine namirnice mogu da pomognu u blažavanju problema u menopauzi

Savet stručnjaka

Prema rečima Kampove, potrebno je pomoći digestivnom sistemu, obezbediti organizmu dovoljno energije i izbeći prejedanje tokom dana koje je često zasnovano na emocionalnoj, a ne fizičkoj potrebi. 

- Redovni obroci su najbolja preporuka, a može pomoći i povremeni post ukoliko to odgovara vašem organizmu. Počnite postepeno tako što ćete izbaciti iz ishrane grickalice između obroka i uvedite sebi 12 sati posta između večere i doručka narednog jutra - preporučila je stručnjak.

Od suštinskog značaja je odabrati i namirnice koje će podržati promenjen hormonalni balans kod žene u menopauzi.

- Fitoestrogeni su supstance biljnog porekla koje se slabije vezuju za receptore estrogena. One imaju balansirajući efekat na hormone. To su, pre svega, sočivo, soja, laneno seme... Dobro je u svakodnevnu ishranu uključiti brokoli, karfiol, kupus, rotkvice, kelj... Te namirnice sadrže prirodno jedinjenje koje aktivno utiče na prirodni estrogen i ima mnogo koristi po organizam - objasnila je ona.

S druge strane, Kampova je upozorila na negativan uticaj alkohola i kafeina, posebno pred spavanje.

- Postoje pozitivni efekti koefeina, ali ja bih preporučila da se ne pije više od tri šolje kafe dnevno i to pre ručka. Alkohol izbegavajte koliko god možete ili bar smanjite količine koje pijete  - zaključila je Sju Kamp.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)