Ispovesti

ZBOG MENOPAUZE JE TRPELA NESNOSNE BOLOVE TOKOM ODNOSA! A onda je doživela čudo!

Poznata kolumnistkinja Endži Meklau podelila je s mnogobrojnim čitateljkama svoje neprijatno iskustvo i time izazvala veliku pažnju.

15.09.2022 22:01

ZBOG MENOPAUZE JE TRPELA NESNOSNE BOLOVE TOKOM ODNOSA! A onda je doživela čudo!
pexels.com

Period menopauze jedan je od turbulentnijih u životu svake žene. Naime, +najveći broj njih prolazi kroz veoma turbulentne faze tokom života - u ranoj mladosti je to menstrualni ciklus, koji se smatra buđenjem tela, dok je menopauza period koji pripadnice nežnijeg pola uglavnom teško prihvataju. Tada prestaje period reproduktivne funkcije, hormoni su u disbalansu, što se veoma loše dražava i na emotivno, psihičko stanje. Svaka žena će potvrditi da period menopauze doživlja kao raskid sa svojom senzualnom, ženstvenom stranom. 

Svedočenje kolumnistkinje Endži Meklau, koje j objavila u Hafington postu, mnoge žene su pročitale s velikom pažnjom i pronašle se u problemu koji je iznela. Naime, ulaskom u menopauzu, seksualni odnosi sa suprugom, za kojeg je Meklauova istakla da je veoma seksepilan, postalo joj je nepodnošljivo bolno. Zbog tog osećaja došlo je do pada njenog libida i potpunog gubitka želje za intimnim odnosima.

shutterstock.com

Izgubila je svaku želju za intimnim odnosima i uživanjem sa partnerom 

- Nisam bila spremna da prihvatim taj udarac na svoj brak, pa i na sopstveni identitet, pa sam zamolila svog ginekologa za uput za fizioterapeuta koji se bavi dnom karlice. Nisam siguran gde sam saznala za tu opciju ili šta bi tačno fizioterapeut mogao da učini da mi pomogne, ali s uputom u rukama na kraju nisam ništa učinila jer nisam otišla kod stručnjaka. Svake godine odlazila sam kod svog ginekologa i tražila od nje da mi ga onovo izda. U međuvremenu, moj libido je splasnuo i seks je bio bolniji nego ikada - ispričala je autorka članka.

Nakon godina odlaganja zakazala je termin i dodeljena joj je fizikalna terapeutkinja koja je izgledala kao da je u najboljim godinama svoje reproduktivne dobi. Prema rečima kolumnistkinje, odmah je pokazala saosećanje prema njoj, ali i razumevanje za stanja u kojima se nalaze sredovečne žene. 

shutterstock.com

Žena je želala da nekako povrati svoju senzualnost

 - Jedna od prvih stvari kojima se pozabavila bila je povezanost fizičkog bola i uma. Objasnila mi je da kada mozak oseti bol, koji se javlja u određenom delu tela, on postaje oprezniji na opasnost od sledeće povrede. Zapravo, naše telo može proizvesti nervne završetke tamo gde se javlja bol ili gde očekuje bol. U mom slučaju, moja je vagina sigurno izbacila nove receptore za bol poput sićušnog vatrometa. To je značilo duboko disanje i ponovno učenje svog tela da mi veruje da ću prestati sa bilo kojom aktivnosti koja uzrokuje vaginalnu nelagodu - objasnila je Endži.

Problem sa kojim se suočila u periodu menopauze jeste i to što njeni vanigalni mišići nisu bili gipki kao ranije, te je to dodatno uticalo na nelagode koje oseća tokom intimnih odnosa. Poznato je, inače, da se ženama tokom menopauze celo telo menja, dolazi do hormonalnih promena, suvoće vagine, kao i velikih fizičkih promena koje i te kako utiču i na žensku psihu.

Da bi se ponovo osećala dobro u svojoj koži Endži je odlučila da uloži sve napore kako bi spasla svoj brak. Jedan od koraka koje je preduzela jeste da zajedno sa suprugom krene na terapiju.

Pixabay

Bračna terapija urodila je plodom i njih dvoje su ponovo završili u krevetu 

- Prvi put otkako sam počela da idem na terapiju, bila sam nervozna. Brojna pitanja su mi se motala po glavi.  Činilo se da je moj suprug čak bio zahvalan što smo ga uključili - rekla je spisateljica i objasnila kako je tekla terapija. 

- Terapeutkinja je predložila da kupim seksualnu igračku za sebe. Ranije sam samo dobijala igračke za seks, a one su se temeljile na onome što je moj tadašnji dečko ili suprug mislio da bih želela. Sada sam sama sebi kupila vibrator za klitoris. Recimo samo da me to tera da zaboravim svoje ostarelo telo, jaka svetla ili čak planetu na kojem sam. Naravno, ništa u vezi sa tom fizikalnom terapijom nije bilo jeftino ili jednostavno. I još nisam 100 odsto bez bola tokom seksa, ali osećam da napredujem. Ipak, shvatam koliko sam srećna što imam vremena, novca i zdravstveno osiguranje za rešavanje problema. To ne bi trebalo da bude privilegija odabranih, svako bi trebalo da ima pristup svemu što mu je potrebno za stvaranje zdravog, srećnog seksualnog života - zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)