Odrasli

DOBRA VEST ZA SVE DIJABETIČARE: Trominutna vežba može značajno smanjiti nivo šećera u krvi (FOTO)

Svi oni sa dijabetesom tipa 1 najzad mogu bolje da upravljaju ovom bolešću, pokazuju nova istraživanja.

04.05.2023 08:06

DOBRA VEST ZA SVE DIJABETIČARE: Trominutna vežba može značajno smanjiti nivo šećera u krvi (FOTO)
Shutterstock

Skoro 400.000 ljudi u Velikoj Britaniji živi sa dijabetesom tipa 1. Stanje se javlja kada imuni sistem tela napadne ćelije pankreasa koje proizvode insulin, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi. Nova istraživanja sa Univerziteta u Sanderlendu su dokazala da šetnja od svega tri minuta nakon pola sata sedenja može sniziti nivo šećera u krvi. To znači da oni sa dijabetesom tipa 1 mogu bolje da kontrolišu nivo šećera u krvi, a to zauzvrat, takođe može smanjiti rizik od komplikacija povezanih sa stanjem kao što su srčani udar i moždani udar. Ispitivanje je uključivalo 32 učesnika koji su procenjeni kao idealni za ovu studiju.

- Ovi rezultati daju prvi dokaz da jednostavno prekidanje dužih perioda sedenja uz aktivnost poput šetnje može značajno produžiti i vek i kvalitet života osoba sa dijabetesom tipa 1 - rekao je dr Metju Kembel, glavni istraživač kardiovaskularne i metaboličke medicine na Univerzitetu u Sanderlendu, a preneo Dejli miror.

Pixabay

Stručnjaci su protiv sedenja u trajanju od više sati

Učesnici su za potrebe ovog istraživanja završili dve sedmočasovne sesije i bili su podeljeni u dve grupe. U jednoj su ostali sedeći punih 7 sati, dok je tokom druge sesije vreme sedenja bilo razdvojeno trominutnim šetnjama i to na svakih 30 minuta. Nivo šećera u krvi je praćen tokom svake sesije. Učesnici su dobili gotov doručak i ručak i zamoljeni su da se pridržavaju iste dijete, nivoa aktivnosti i doza insulina tokom perioda studije.

- Rezultati su pokazali da šetnja koja je sprovođena nakon regularnog vremena sedenja je dovela do nižih prosečnih nivoa šećera u krvi (6,9 mmol/L) tokom 48 sati, u poređenju sa neprekidnim sedenjem (8,2 mmol/L). Ovo je produžilo vreme kada je nivo šećera u krvi bio u ciljnom opsegu za 14 procentnih poena - rekli su istraživači.

shutterstock.com

Kad god možete prošetajte 3 minuta, makar do obližnjeg stola

Ovo takođe nije dovelo do toga da šećer u krvi postane opasno nizak.

- Prekid sedenja kratkim naletima aktivnosti nudi besplatan način da se pomogne ljudima sa dijabetesom tipa 1 da kontrolišu nivo šećera u krvi i potencijalno smanje nivo šećera u krvi, a time i rizik od budućih komplikacija. Radujemo se daljem istraživanju kako bismo razumeli dugoročne prednosti ovog pristupa - istakla je dr Elizabet Robertson, direktorka istraživanja o dijabetesu tipa 1 u Velikoj Britaniji, koja je i finansirala ovu studiju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)