Odrasli

NISU NI NOVAC, NI KARIJERA, NI PUTOVANJA: Otkriveno je šta nas u stvari čini srećnim i pomaže nam da živimo duže!

Istraživanje o tome šta ljude u stvari čini srećnim trajalo je punih 85 godina, a evo do kakvih se saznanja došlo.

17.02.2023 10:01

NISU NI NOVAC, NI KARIJERA, NI PUTOVANJA: Otkriveno je šta nas u stvari čini srećnim i pomaže nam da živimo duže!
shutterstock.com

Prikupljajući zdravstvene kartone od 724 osobe, istraživači su davne 1938. godine započeli studiju, analizirajući pre svega odgovore na pitanja o njihovim stilovima života u protekle dve godine. Iako će mnogi misliti da su karijera, novac, putovanja ili nešto četvrto osnovni kriterijumi za sreću, tokom 85 godina istraživanja te tematike istraživači su još jednom potvrdili da nam zapravo pozitivni međusobni odnosi pomažu da duže živimo, da budemo srećniji i zdraviji. 

Da bismo bili sigurni da imamo zdrave i uravnotežene odnose, stručnjaci poručuju da je važno praktikovati tzv. društvenu kondiciju. To znači da kakve god odnose negujemo, bilo romantične ili prijateljske, nije dovoljno da oni samo postoje, već je potrebno posvetiti im se i to tako da budemo iskreni prema sebi - gde, kako i kome posvećujemo svoje vreme i imamo li vezu koja nam pomaže da napredujemo.

shutterstock.com

Za celokupno zdravlje je veoma važno kakve odnose negujemo 

Budući da je čovek društveno biće, on sebi ne može da obezbedi sve što mu je potrebno za normalno funkcionisanje, pa su mu potrebni drugi kako bi mu bili podrška u realizaciji mnogih ciljeva. U kojoj meri "zavisite" od drugih i u kojoj meri se oslanjate na ljude oko sebe, možete sagledati kroz odgovore na neka pitanja.

1. Bezbednost - Ako se uplašite usred noći ili u nekoj drugoj situaciji, kome ćete se obratiti u toj krizi?

2. Razvoj - Da li postoji osoba koja vas podstiče da sledite svoje ciljeve ili isprobate nešto novo?

3. Bliskost i poverljivost - Ko zna gotovo sve o vama? Da li postoji osoba koju možete pozvati onda kada se oećate loše i ispričate joj kako vam je?

pexels.com

Svako ima tu jednu osobu koja ga zabavlja ili opušta

4. Zajednička iskustva - Sigurno postoji osoba sa kojom ste kroz život podelili mnoga iskustva. Da li vam ona pomaže da ojačate svoj identitet?

5. Romantičnost - Da li ste ispunjeni na tom polju i imate li dovoljno romantične intimnosti u životu?

6. Pomoć - Kome se obraćate za rešavanje nekih praktičnih problema, poput popravljanja aparata u kući, pomoć u bašti i slično?

7. Zabava - Ko vas zasmejava i sa kim se osećate opušteno? Postoji sigurno ta jedna osoba sa kojom biste pogledali neki film ili otišli na putovanje.

Ova pitanja možete rasporediti u tabeli i uraditi kao jednostavnu vežbu, napominju stručnjaci. Zahvaljujući eventualnim prazninama, to jest mestima gde nema odgovora, možete otkriti šta vam fali i na kojim odnosima treba da radite. Možda imate pluseve pored osoba sa kojima se često zabavljate i družite, ali nemate onu kojoj možete da se poverite.

Profesor Robert Valdinger sa psihijatrije na Harvardskoj medicinskoj školi napominje da kod nas ne treba da bude prisutan strah da dopremo do nekih ljudi. On smatra da bilo kroz postavljeno pitanje ili posvećenu pažnju, nikada nije kasno produbiti vezu sa nekim ako nam je ona važna.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)