Odrasli

U VINU JE SPAS: Stručnjaci tvrde da ovo piće ima brojne blagodeti na organizam - Ovoliko smete dnevno da popijete!

Ukoliko se umereno konzumira ovo "piće bogova", kako ga zovu, može povoljno uticati na naše zdravlje.

06.12.2022 20:30

U VINU JE SPAS: Stručnjaci tvrde da ovo piće ima brojne blagodeti na organizam - Ovoliko smete dnevno da popijete!
Shutterstock

Crveno vino se razlikuje od ostalih alkoholnih pića prvenstveno po tome što se preporučuje od strane stručnjaka. Prilikom umerenog konzumiranja crvenog vina ostajete vitki, organizam se bori protiv infekcija, a regulišu se i mnoge hronične bolesti. Da biste bili sigurni u količinu koja vam neće naštetiti, trebalo bi se držati zvaničnih smernica Centra za bolesti i prevenciju, koji "umereno piće" definišu kao čašu vina dnevno za žene i dve čaše vina dnevno za muškarce.

Crveno vino, koje se u našem jeziku odomaćilo i kao „crno“, je stotinama godina deo društvenih, verskih i kulturnih događaja. U srednjovekovnom dobu verovalo se da u manastirima monasi žive duže, delimično i zbog redovnog umerenog ispijanja ovog vina. Poslednjih godina, nauka nagoveštava da u tim tvrdnjama može biti i istine i one su potkrepljene istraživanjima. Prema studiji objavljenoj 2018. godine, umereno konzumiranje crnog vina može da ima pozitivne efekte kod sledećih bolesti.

  • kardiovaskularne bolesti
  • ateroskleroze
  • hipertenzije
  • dijabetesa tipa 2
  • neuroloških poremećaja
  • metaboličkih sindroma

Shutterstock

Crveno vino i prednosti po zdravlje

 

Srećna Republika otkriva vam 5 razloga zbog čega je dobro da pijete crveno vino.

1. Pomaže u borbi protiv infekcija

Crveno vino je veoma dobar izvor antioksidanata koji vam pomažu u borbi protiv infekcija i sprečava bolesti poput prehlade. Ovi antioksidanti pomažu da se oslobodite slobodnih radikala iz vašeg tela, čime se sprečavaju druge štetne bolesti. 

2. Štiti srce

Foto: Shutterstock

Pomaže kod bolesti srca

 

Crno vino sadrži antioksidanse koji se zovu polifenoli koji su odgovorni za fleksibilne krvne sudove i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanih oboljenja. Osim toga, crveno vino, takođe, smanjuje loš holesterol u krvi u vašem telu i stoga je prilično korisno za srce na više načina.

 3. Održava normalan nivo šećera u krvi

Crno vino takođe pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi u vašem telu. Jedinjenja koja se nalaze u vinu stimulišu izlučivanje insulina i proteina koji pomaže regulisanje nivoa glukoze u krvi.

4. Snižava nivo holesterola

Pixabay.com

Crveno vino snižava holesterol

 

Crno vino smanjuje nivo lošeg holesterola LDL u vašem telu značajno. Loš holesterol je odgovoran za blokiranje arterija kojima se transportuje krv do srca, što dovodi do srčanog udara. Crveno vino osigurava da arterije ostanu elastične i vaše kardiovaskularno zdravlje ostaje jako.

5. Jača pamćenje

Crno vino sadrži resveratrol koji pomaže u povećanju moći mozga. Pored očuvanja sećanja, takođe sprečava formiranje beta-amiloid proteina, koji se nalazi u mozgu pacijenata koji pate od Alchajmerove bolesti. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)