Odrasli

ŽALIM JEDINO ŠTO NEMAM DETE! Ministarka zdravlja Danica Grujičić otkrila koja je najveća žrtva koju je podnela zbog karijere

Zadatak nas žena koje nisu mogle da se ostvare i u karijeri i na porodičnom planu jeste da pomognemo i pokažemo mladim ženama da je to ipak moguće, istakla je za Srećnu Republiku Danica Grujičić.

31.10.2022 17:10

ŽALIM JEDINO ŠTO NEMAM DETE! Ministarka zdravlja Danica Grujičić otkrila koja je najveća žrtva koju je podnela zbog karijere
Tanjug/AP

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić, danas je jedna od najuglednijih srpskih i balkanskih neurohirurga koja se bavi najtežim onkološkim pacijentima. Mnogima je spasla život, mnoge mališane „iščupala“ iz najtežih životnih situacija, kao i njihove roditelje, zbog čega su joj svi oni neizmerno zahvalni. 

Podrška mladim koleginicama

Kako je na jednom od panela upravo završenog samita „Otvoreni svet“, koji je održan na Zlatiboru od 27. do 31. oktobra, priznala dr Grujičić, odabrala je karijeru umesto porodice.

- Ja sam neko ko je odlučio da se bavi karijerom i možda jedino žalim što nemam dete. Ali, sad kad vas vidim sve ovde znam šta sam radila 40 godina, razmišljam o svojim studentima, malim pacijentima koji danas imaju svoje porodice. Porodica je izuzetno važna i zadatak nas žena koje nisu mogle da se ostvare i na polju karijere i na polju porodice jeste da pomognemo i pokažemo mladim ženama da to ipak može - naglasila je ona nakon potpisivanja Nacionalne fondacije za porodična pitanja i demografiju.

Kako je za Srećnu republiku rekla ministarka, na samitu je slušala govore brojnih gostiju iz celog sveta - od oca devetoro dece, Brajana Brauna iz SAD, do Angele Gandre Matik, specijalne izaslanice brazilskog predsednika, i shvatila da se i mnogo razvijenije zemlje od nas suočavaju s problemom opstanka porodice.

- Porodica nije konzervativna stvar i stvar prošlosti, porodica je osnova našeg biološkog opstanka. Ako ja nisam uspela da imam i karijeru i porodicu, moj zadatak jeste da mojoj mlađoj koleginici omogućim i stvorim uslove koje ja možda nisam imala, a što podrazumeva da ona ima svoju porodicu. Tako mi starije žene treba da gledamo na ove mlađe - istakla je prof. dr Grujičić i naglasila da više nema muških i ženskih profesija jer su žene dokazale da mogu sve.

Sporazum o osnivanju Nacionalne fondacije za porodična pitanja i demografiju, prema rečima ministarke Grujučić, jeste veliki korak i da će se ona lično, ukoliko zatreba, zalagati da ide i do Ženeve kako bi se potpisala konvencija za očuvanje porodice.

Četiri meseca u braku

Podsetimo, ministarka Grujičić otkrila je jednom prilikom gostujući na televiziji da se udala sa 25 godina i razvela posle samo 4 meseca braka.

- Udala sam se za svog kolegu koji je sjajan čovek. Dule je neko ko je bio moj izbor u tom trenutku, a posle četiri meseca sam shvatila da zaista ne mogu da postignem i karijeru i brak i mi smo se razveli dok smo se još voleli - rekla je tada ona.

Dr Grujičić je ispričala da je njen otac slavio kad se razvela jer je smatrao da nije dobro izabrala.

- Moj otac je častio društvo kada sam se ja razvela. Tata je shvatio, zato što je bio iskusniji od mene, iako sam ja sa 25 mislila da sam najpametnija, da mi nismo jedno za drugo iako smo se voleli, iako je zaista dobar čovek. Ništa ružno o njemu ne mogu da kažem, ali imali smo potpuno različita interesovanja - ispričala je tada dr Grujičić.

Iako je više puta naglasila da je svesno izabrala karijeru umesto porodice, ona je najveći borac za očuvanje porodice i moralnih načela i da upravo na tome insistira i kao profesor i kao lekar i sad kao ministarka zdravlja.

Fondacija

Fondacija "Zajedno za mlade - profesor dr Danica Grujičić" osnovana je 2017. u Kragujevcu s ciljem prikupljanja novca za mlade talente koji sebi ne mogu da obezbede dalje usavršavanje i napredovanje. Fondacija radi u više od 80 gradova u Srbiji, Republici Srpskoj i regionu, a uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema rečima onih koji direktno sarađuju s njom, ministarka Grujičić ima neverovatnu energiju koja „podiže i nosi“ čak i one koji su mnogo mlađi od nje.

Prvi Međunarodni samit "Otvoreni svet" u organizaciji te fondacije okupio je gotovo 2.800 najboljih studenata i diplomaca iz 47 zemalja sveta.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Ja

26.10.2023 22:04

I meni je zao sto ona nije imala dece, mozda moze jos uvek da ih ima. Medicina je sad napredovala. Njoj je bolje da ne dira sad zene da radjaju kad i Ona sama nije radjala

Ja

27.10.2023 11:00

I meni je zao sto ona nije imala dece, mozda moze jos uvek da ih ima. Medicina je sad napredovala. Njoj je bolje da ne dira sad zene da radjaju kad i Ona sama nije radjala, dala je prednost karijeri pa dobro i drugi mogu dati prednost necemu drugom a ne radjanju dece