Dete

BEBA ROĐENA SA SAMO 311 GRAMA: Posle 18 meseci je stigla kući i evo kako danas izgleda! (FOTO)

Robin je prošla strašne muke kako bi najzad bila u naručju svojih najmilijih, ali borba joj tek predstoji.

19.10.2024 12:30

BEBA ROĐENA SA SAMO 311 GRAMA: Posle 18 meseci je stigla kući i evo kako danas izgleda! (FOTO)
Printscreen-righttolife, Shutterstock

Najmanja beba ikada rođena u Velsu konačno je došla kući nakon 18 meseci provedenih u bolnici i uprkos malim šansama za preživljavanje. Malena Robin, rođena 8. marta 2023, težila je svega 311 grama, što ju je učinilo najmanjom bebom ikada rođenom u Velikoj Britaniji. Njenim roditeljima, Danijelu i Šantel (34) Čeimbers, konačno se ostvario san da je odvedu kući nakon duge i teške borbe za njen život.

Robin je rođena prevremeno, a zbog male težine i zdravstvenih komplikacija odmah je intubirana i stavljena u inkubator kako bi se očuvala toplina njenih vitalnih organa. Menjala je čak i bolnice, da bi tek nakon 18 meseci konačno stigla u svoj dom.

- Stvarno smo bili uzbuđeni što je vodimo kući. Bilo je kao ostvarenje sna jer smo toliko dugo proveli u bolnici da nam se činilo da se to nikada neće desiti - rekla je Šantel, a o tome je pisao i Daily Mail.

Kratak život malene Robin bio je pun izazova. Tokom 18 meseci u bolnici borila se s teškim infekcijama, uključujući i jednu potencijalno smrtonosnu plućnu infekciju u maju, kada su njeni roditelji mislili da će je izgubiti.

Devojčica ima složenu medicinsku prošlost sa dijagnozama koje uključuju treći stadijum hipoksično-ishemijske encefalopatije (HIE), cerebralnu paralizu, epilepsiju i tešku apneju. Hrani se putem nosnoželudačne intubacije u vidu sonde i potrebna joj je 24-časovna nega koju trenutno obezbeđuju njeni roditelji. Zbog složenosti njenog stanja porodica sada prikuplja sredstva za dalje tretmane, terapije i specijalizovanu opremu.

- Odradili bismo dvanaestočasovne smene u bolnici nakon što se Robin rodila. Suprug i ja smo se viđali samo sat ili dva dnevno, ali sada smo više porodica kod kuće - istakla je ova hrabra mama.

Roditelji trenutno sakupljaju sredstva za pokrivanje visokih troškova lečenja, terapija i neophodne opreme koja bi omogućila Robin da se razvija. Dosad je devojčica prošla kroz brojne izazove - preživela je sepsu, višestruka skidanja sa respiratora, primila 16 transfuzija krvi i prošla kroz abdominalnu operaciju. 

- Sva nega za Robin je veoma skupa. Cilj nam je da prikupimo 100.000 funti (oko 140.000 evra). Nismo mogli mnogo da prikupljamo sredstva sami jer smo stalno bili u bolnici, ali prijatelji i članovi porodice organizovali su razne događaje i uspeli su da prikupe dosta novca. Veoma smo zahvalni svima koji su dosad donirali - istakla je mama Šantel.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)