Dete

RECEPT DOKTORA NESTOROVIĆA ZA DEČIJE GLISTE: Sve je više mališana zaraženih tim opakim parazitom, a evo kako im još možete pomoći!

Veliki je problem što se infekcija može vraćati, čega roditelji često nisu ni svesni, pa je od ključne važnosti preventiva koja osim dobre higijene može da podrazumeva i upotrebu prirodnih preparata za "čišćenje" organizma.

09.01.2023 16:34

RECEPT DOKTORA NESTOROVIĆA ZA DEČIJE GLISTE: Sve je više mališana zaraženih tim opakim parazitom, a evo kako im još možete pomoći!
Shutterstock

U Beogradskim vrtićima je krajem godine zabeležen povećan broj slučajeva zaraze dečijim glistama, što je unelo veliku pometnju, kako u objekte za čuvanje mališana, tako i u mnoge domove. Pojedini vrtići su čak bili i privremeno zatvoreni, a nije ni bio mali broj roditelja koji su se opredelili da ipak kod kuće pričuvaju mališane pre nego što ih ponovo pošalju u kolektiv gde mogu da dobiju tu dosadnu, a upornu, popularnije nazvanu ”dečiju bolest”. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da gliste zapravo nisu toliko bezazlene i isključivo dečije, već kad ih deca imaju, to uglavnom znači da je i cela porodica zaražena.

Broj dece koja su obolela od glista se još 2019. ocenjivao sa 30-40 odsto mališana u vrtićima, dakle “svako treće dete”. Budući da se broj u međuvremenu povećao, pretpostavlja se da sada ta brojka iznosi i 40 odsto. Roditelji su, pritom, u nimalo zavidnoj situaciji, budući da nisu sigurni da li ih njihovi mališani imaju dok ne stignu rezultati analiza.

Poznati dečiji alergolog i pedijatar Branimir Nestorović je na televiziji više puta govorio baš na tu temu, budući da je pojava stomačnih parazita izuzetno rasprostranjena poslednjih godina. On je otkrio i koji domaći lek je moguće napraviti od namirnica koji najverovatnije mnogi imaju u domu, a brzo može da da rezulate, uz medikamente koje prepišu lekari.

YouTube/Printscreen

Dr Branimir Nestorović

Recept dr Nestorovića protiv glista

Profesor Nestorović je svojevremeno objasnio da su dečije gliste paraziti, zoonaze, koji su hiljadama godina živeli na životinjama.

- One su se prilagodile i sa životinja prešli na ljude, vrlo su otporni, imali su milione godina evolucije. Veoma ih je teško istrebiti. Može da se istrebi jedino higijenom. Kao prirodan lek istakao bih seme bundeve. Ono može da pomogne, ali prvo mora da se drži u ulju. Stavite u teglicu oko 100 grama semenki bundeve, prelijte ih uljem, najbolje maslinovim, i ostavite da odstoji nekoliko dana. Zatim svaki dan dajte detetu da pije po supenu kašiku tog ulja. Ako dete ima gliste, imaju i svi ostali ukućani, pa i oni moraju da piju ovo ulje - objasnio je dr Nestorović za tv Prva.

Higijena najbitnija

Higijena je glavni preduslov da gliste ni ne dođu do dece, a kako je istakla pedijatar dr Jelena Divčić, postoje velike i male gliste. 

- Uglavnom, unose se preko prljavih ruku, koje na razne načine dođu do usta deteta. Način na koji primetimo da je dete zaraženo jeste tako što se ono budi noću češće nego inače, češe se u predelu guze, stomak mu je nadut ili se žali na bolove u stomaku. To su neki od prvih pokazatelja - upozorila Divčićeva za tv Kurir.

Prntscrn/YouTube

Pedijatar dr Jelena Divčić

Te gliste nisu vidne golim okom, a mogu izazvati velike probleme.

- To su male dečje gliste veličine nekoliko milimetara, a u stolici se mogu primetiti kao končići, dok su u predelu anusa sitna jajašca koja ukazuju na tu pojavu. Uradi se perianalni otisak, a pre toga ne treba da perete dete 24 sata, da se može videti da li su gliste prisutne ili ne. Pored higijene tu je i ishrana koju treba korigovati u vidu dijete sa smanjenim unosima šećera i ugljenih hidrata, a roditelji i deca dobijaju terapiju u vidu tableta koje se piju neko vreme u savetu sa pedijatrom - naglasila je dr Divčić.

Evo kako se dobijaju

Jaja glista ulaze u gastrointestinalni trakt oralnim putem, preko hrane ili prljavih ruku iz spoljne sredine. Kada je dete već zaraženo glistom, tada ženke parazita polažu jaja u predelu anusa, pa ona izazivaju svrab. Dete, ukoliko češe anus, sakuplja jaja na ručicama i ispod noktiju. Time se dete ponovo samozarazi, a dodirom prenosi jaja i na drugu decu i odrasle. Zato je veoma važno da se svo voće i povrće koje je bilo blizu zemlje ili u kontaktu sa životinjama detaljno dobro opere i da se higijena ruku održava.

pexels.com

Ukoliko dete ima gliste, ima ih cela porodica

Simtomi dečijih glista

Pri jačoj infekciji gliste se mogu videti blizu anusa deteta, u noši, dečijim gaćicama ili pelenama. Često dete nema nikakve manifestacije, a ipak je zaraženo glistama. Najočitiji znak je analni svrab, dok su tu i ostali.

  • Noćna anksioznost, dete teško zaspi, trza se u snu, često se budi, vrišti ili plače (kod male dece)
  • Nagli pad apetita, mučnina
  • Ponekad obrnuto, povećani apetit, pojava bala na ustima
  • Bolovi u trbuhu, često u blizini pupka
  • Poremećaj stolice - proliv, zatvor, crevna disbioza
  • Glavobolja, vrtoglavica
  • Dete se brzo umori, nervozno je, menja raspoloženja bez razloga, bledilo lica, tamni podočnjaci
  • Škripanje zubima u toku spavanja jedan od znakova postojanja glista

BONUS VIDEO:

Komentari (0)