Zanimljivosti

Umrla KRALJICA ELIZABET: Znala je da će preuzeti dvor, udala se za rođaka, nadimak dobila od dede: Zanimljive činjenice o najdugovečnijoj vladarki Velike Britanije

Kraljica Eliabet II (96) je preminula u dvorcu Balmoral, posle vladavine od 70 godina, saopštila je Bakingamska palata.

08.09.2022 19:41

Umrla KRALJICA ELIZABET: Znala je da će preuzeti dvor, udala se za rođaka, nadimak dobila od dede: Zanimljive činjenice o najdugovečnijoj vladarki  Velike Britanije
AP photo

Njena familija se okupila na imanju u Škotskoj pošto su saznali za njeno zdravstveno stanje.

Kraljica Elizabet II je monarh sa najdužim stažom u Velikoj Britaniji. Na prestolu je bila 70 godina, što je obeleženo početkom ove godine.  Ovim jubilejem uveliko je oborila rekord svoje čukunbabe kraljice Viktorije i postala monarh koji je najduže na tronu Velike Britanije – više od 63 godine.

 

 

Sam dolazak princeze Elizabet na presto pratile su porodične kontroverze. Njenu sudbinu u mnogome je promenila davna 1936. godina. Decembar te godine Elizabetin stric Dejvid, kralj Edvard Osmi, zapanjio svet i svoju porodicu abdicirajući sa prestola kako bi se oženio sa Volis Simpson, svojom razvedenom američkom ljubavnicom - ubacivši tako mladu desetogodišnju Elizabet u direktni red nasledstva. Njen otac princ Albert preuzeo je titulu Kralja Džordža Šestog, a njegova starija ćerka postala je njegova direktna naslednica - prva u redu nasledstva.Nakon smrti oca 1952. godine Elizabet seda na tron Velike Britanije. 

Istoričar Ben Plimot ispričao je svojevremeno da je Elizabet od najranijeg detinjstva znala da će naslediti krunu i radovala se tenutku kada će se njene želje obistiniti. Iako su mnogi smatrali da je posle smrti strica bila nepripremljena na novu ulogu koju će kasnije preuzeti, čini se da je već tada znala da je tron ono što želi. To je i rekla svojoj mlađoj sestri Margaret Rouz posle smrti strica, u trenu kada je njihov ocac nasledio krunu. 

NADIMAK LILIBET DOBILA OD DEDE

Istoričari smatraju da je kao model za buduću funkciju, Elizabet imala u svom dedi  kralju Džordžu V.  Kako piše u dvorskim spisima kraljevske porodice, kraljica Elizabet je svog dedu zvala "deda Engleska", što je govorilo o njenom poimanju funkcije koju je imao.  Kraljičinog dedu nije krasila harizma, niti je bio previše naklonjen stanovništvu i nimalo se nije trudio da ga zavole. Ipak, nije bio prek u svojoj vladavini.  Džordž V bio je tvorac slavnog porodičnog nadimka njegove unuke „Lilibet".U aprilu 1929. godine, na njen treći rođendan, dospela je na naslovnu stranu časopisa Tajm kao „princeza Lilibet".

PIJE VINO, ŠAMPANJAC I DŽIN

Prema rečima rođake kraljevske porodice, kraljica Elizabet II je volela da popije čašu džina pre ručka. U toku jela je pila vino i martini, a uveče obavezno šampanjac. Elizabet II se svako jutro budila uz zvuk gajdi. Muzičar je svirao ispod njenog prozora svako jutro neposredno pre devet sati.

Ap photo

Kraljica Elizabet II

PRVA ŽENA KRALJEVSKE PORODICE U ORUŽANIM SNAGAMA

Kraljica Elizabet II imala je svojevrsnu ulogu u ratnim dešavanjima. Obratila se deci Komonvelta zajedno sa svojom sestrom, princezom Margaret na Bi-Bi-Siju, zahvaljujući im na hrabrosti i strpljivosti: „Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim mornarima, vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe pokušavamo da snosimo svoj deo tereta koji donosi rat.“ Godine 1945. pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, obučavala se za mehaničara i postala prva žena članica kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član.

 

 

KRALJICA ELIZABET I  PRINC FILIP BILI SU ROĐACI

Kraljica Elizabet II njen suprug princ Filip su bili daleki rođaci. Oboje vode poreklo od britanske kraljice Viktorije, ona sa očeve, a on sa majčine strane. Prvi put su se videli kada je ona imala osam godina, a potom su se zvanično upoznali kada imala 13 godina na venčanju princeze Marine i princa Džordža. Venčali su se 1947. godine. On se zbog nje odrekao svoje pravoslavne vere, titula i pretenzija na presto u inostranstu, pa je postao britanski državljanin.

Tanjug/AP

Kraljica Elizabet II poznata po živopisnim kaputima

KAPUTI DUGINIH BOJA NJE SU MODNI PEČAT

 Kraljičin ukus za modu mnogima je privukao pažnju. Naime, tokom svih zvaničnih obraćanja kraljice ili posete javnim skupovima, ona je imala jednobojni kaput jarkih boja, svaki put je nosila različitu. Tako smo kraljicu Elizabet II viđali u pink, ljubičastim, plvim, crvenim, žutim kaputima koji su uvek privlačili posebnu pažnju.

Ap photo

Kraljica Elizabet II sa princom Vilijamom i njegovom porodicom

PORODIČNO STABLO KRALJICE ELIZABETE II

Kraljica Elizabet II rođena 1926. godine, udala se za Filipa, vojvodu od Edinburga, 1947. godine i par ima četvoro dece: Čarlsa, Anu, Endrjua i Edvarda. Princ od Velsa je kraljičin najstariji sin i prvi u redu za presto. On se 29. jula 1981. oženio lejdi Dajanom Spenser, koja je postala princeza od Velsa. U njihovom braku su rođeni sinovi Vilijam i Hari. Kasnije su se razdvojili i razveli 1996. godine. Princeza Dajana je poginula 31. avgusta 1997. godine u automobilskoj nesreći u Parizu. Princ Čarls se oženio Kamilom Parker Bouls 9. aprila 2005. godine. Kao prestolonaslednik, njegove glavne dužnosti su da podrži kraljicu u njenim kraljevskim obavezama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)