Zanimljivosti

I vi možete biti kao KEJT MIDLTON! Kako do ruku koje su postale STATUSNI SIMBOL

Definisani mišići su nekada bili odlika jakih muškaraca i generalno muškosti. Iako se smatralo da na ženama jaki bicepsi i tricepsi ne deluju ženstveno, stručnjaci smatraju da su mišićave ruke kod žena pokazatelj dobrog samopouzdanja i kompetativnosti.

15.07.2022 13:00

I vi možete biti kao KEJT MIDLTON! Kako do ruku koje su postale STATUSNI SIMBOL
Foto: Shutterstock

Iako je češće viđamo u mnogo „zatvorenijim“ izdanjima i stilskim haljinama koje pokrivaju ruke, Kejt Midlton je prošle nedelje fascinirala sve novim adutom lepote koji poseduje, a to su savršeno zategnute ruke. Mnogi su mislili da se iza krhke građe vojvotkije kriju isto takve i ruke, međutim, slike su pokazale da ona itekako posvećuje pažnju izgledu svojih bicepsa i ticepsa.

Godinama su se jake i izvajane ruke povezivale isklučivo sa sportistima i muškošću, dok ćete sada privući poglede divljenja ukoliko imate savršeno izvajane nadlaktice, smatraju stručnjaci. Oni ističu kako u današnje vreme one predstavljaju izraz samopouzdanja i ženske moći.

 

 

Izvajane ruke ne možemo povezati sa genetikom, to je nešo na šta se ulaže vreme, a Vojvotkinji to ide savršeno od ruke. Ženska ruka je međutim prošla kroz evoluciju i kroz razne epohe se drugačije na nju gledalo.

Zategnuta ženska građa je u klasičnom svetu bila povezana sa inteligencijom, a spartanske devojke i sportistkinje smatrane su erotksim simbolima u to vreme. One su se pojavljivale i vežbale u javnosti, oskudno obučene iako su nailazile na zgražavanje i čuđenje javnosti.

 

 

Narednih nekoliko stotina godina, ženske ruke bile su u „senci“ i nijedna žena se nije usuđivala da ih pokaže u to vreme, ukoliko je“držala“ do sebe. Fizička snaga i jake ruke su se povezivale sa muškarcima i generalno niskim statusom.

U svojoj knjizi koja proučava moć ženskog tela Dejvid Beinbridž, navodi da osim kukova i grudi,  ženske ruke naročito nisu bile ubrajane u njihove adute i generalno seksualno privlačne delove tela. Naročito viktorijanske žene su imale vitke ruke, koje su pokazivale da nisu bile fizički aktivne ili okupirane nekim fizičkim radom.

Posle Prvog svetskog rata jake i zaobljene ruke, sa pojavom feminizma se polako vraćaju i žene postaju viđenije u sportovima poput golfa i tenisa koji su nekada smatranim muškima.Čuvena Džejn Fonda ih je tokom osamdesetih godina prošlog veka uvela na mala vrata, a kasnije je Linda Hamilton u "Terminatoru 2" već najavila dobro izvajane ruke kao nešto revolucionarno.

 

 

Iako su narednih godina reklame za sportsku odeću kao i fitnes, dosta doprineli na promociji izvajanih mišića ruku, zasluge za lepe i zategute ruke koje su opet postale poželjne, pripisuju se mnogim poznatim damama koje ih sa ponosom ističu, poput Madone, Dženifer Lopez, kraljice Leticije i drugih.

 

 

Za postizanje ovakvih rezultata i efekta zategutih ruku, potrebne su jake vežbe. Sa godinama koža na rukama stari i opušta se pa je i više nego poželjno posvetiti im posebnu pažnju kroz trening. Mnoge dame ruke "održavaju" treniranjem boksa i dizanjem tegova, dok vojvotkinja Kejt voli da upražnjava tenis, golf i skijanje. Ipak jedna od omiljenih vežbi Kejt jeste čuveni "plenk" ili izdržaj, za koji nije potrebno više od pet minuta, a daje sjajne rezultate.

 

 

Stručnjaci savetuju da za savršene nadlaktice nije potrebno da po svaku cenu radite teške i iscrpljujuće treninge. Na internetu postoje programi za svaki vid fitnesa koji odgovara svačijem senzibilitetu i veoma lako možete prilagoditi vežbe svom telu, da bi izgradili dobar tonus mišića.

Evolucija ženskih ruku je pokazala da zategnute i izvajane ruke itekako mogu biti stilizovane i seksi i da su odraz ženske moći i samopouzdanja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)