Zanimljivosti

UDAVALA SE 4 PUTA, A SINA JE SAHRANILA: Svojim hitovima je usrećivala svet, dok je njen život obavijen tugom i bolom

Bivša članica popularne grupe "Eyrithmics" ima karijeru dužu od četiri decenije.

29.05.2024 19:00

UDAVALA SE 4 PUTA, A SINA JE SAHRANILA: Svojim hitovima je usrećivala svet, dok je njen život obavijen tugom i bolom
NIVIERE / Sipa Press / Profimedia

Svi se sećamo pevačice hipnotišuće plavih očiju i kratke plave kose, koja je svojim ekstravagantnim stilom i predivnim glasom zaludela sve širom sveta. Škotska pevačica je tokom svoje karijere duge četiri decenije, prodala preko 80 miliona primeraka albuma, a pored toga je nosilac velikih priznanja i prestižnih nagrada  poput Brita, Gremija, Zlatnog globusa i Oskara. U emisiji "100 najvećih žena rokenrola" na TV kanalu VH1 proglašena je 1999. godine za najbolju pevačicu ženu belkinju.

Detinjstvo i filantropija

Eni je rođena na Božić, 25. decembra 1954. godine i pohađala je višu školu za devojke,a kasnije i studirala flautu na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Odrastala je u radničkoj porodici gde je otac Tom Lenoks bio radnik u brodogradilištu, a majka Doroti kuvarica u radničkoj kantini. Iako su njeni roditelji bili neobrazovani i siromašni, trudili su se da joj omoguće sve i da ni u čemu ne oskudeva. Eni je još kao mala devojčica pokazivala afiniteta, ka muzici pa su joj roditelji plaćali časove klavira iako su im se mnogi u komšiliku smejali zbog toga.

- Nerado se sećam svog detinjstva. Stanovali smo pedeset metara od fabrike tekstila i oko 200 metara od klanica, što me je užasavalo. Možda sam zato danas vegetarijanka. A kada uporedim svoje detinjstvo i detinjstvo svoje dece kojima je normalno da imaju mobilni i pristup internetu, osećam kao da smo odrasli na različitim planetama - rekla je pevačica u jednom intervjuu.

Ta svakodnevnica ju je naterala da beži iz realnosti, a utehu je nalazila u muzici. Kako je život nije mazio i sama je iskusila siromaštvo, Eni je postala vrlo empatična i posebno slaba na siromašne, pa svoju filantropiju pokazuje na svakom korakku.

Bila je asocijalna

Pored klavira pokazivala je ljubav i prema flauti kao devojčica, što je kasnije i studirala. Roditelji su bili presrećni što se u nečemu napokon pronašla, budući da je bila vrlo asocijalna kao dete, pa su pristali da joj pored časova klavira plaćaju i flautu. Po prirodi je bila povučeniji tip i slabo se družila sa vršnjacima. Osim toga, škola joj je bila dosadna, iako je bila dobar đak.

Pevačica je takođe priznala kako je imala problem sa depresijom u mladosti i da je često imala suicidne misli. Zbog toga je mnogo puta odsiustvovala i sa Akademskih časova. Danas kaže da tugu leči ležanjem u krevetu ili razgovorom sa prijateljima.

Udavala se tri puta i izgubila sina

Eni se udavala tri puta i to prvi put za Nemca Rada Ramana koji je bio blizak član Hari Krišna zajednice, ali taj brak je trajao svega nepune dve godine od 1984. do 1985. Samo tri godine kasnije, pevačica se obavezala na ljubav izraelskom producentu Uriju Fruhtmanu sa kojim je dobila dve ćerke, Lolu i Tali. 

Nažalost par se suočio sa tragedijom, Eni je rodila mrtvorođenog sina što je bio veliki udarac za nju i kasnije ju je to pratilo kroz život. Ipak, pevačica je napokon sreću pronašla tek 2012. godine kada se udala za Miča Besera.

Humanitarni rad

Zbog detinjstva koje je prošlo u siromaštvu, Eni je posebno empatična i slaba na ranjive grupe poput onih u Africi. iako je zgrnula u muzičkoj karijeri milione, zadovoljstvo je ipak pronašla u pomaganju drugima- Pevačica je aktivni član mnogih kampanji između kojih je i u kampanji SING za prikupljanje sredstava za žene i decu obolole od HIV-a. O svojim aktivnostima na tom polju i o borbi za ljudska prava, Lenoksova često obaveštava svoje pratioce na Instagramu koji broje preko 800.000. 

- Svi imamo taj osećaj za druge, a ja sam posebno empatična i to mi je ostalo još od detinjstva, kada sam na ulici videla pogrbljenog starca koji svira harmoniku - priznala je ona u jednom intervjuu.

Britanska pevačica je 2011. godine dobila orden reda britanske imperije za humanitarni rad - borbe protiv side i siromaštva u Africi i lično joj ga je uručila Kraljica Elizabeta II.

Uprkos mnogim nedaćama koje su je u životu zatekle, pevačica i dalje ima osmeh na licu a i dan danas je prepoznatljiva po svojoj kratkoj frizuri koju nosi još od mladosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)