Zanimljivosti

"KADA JE GAGA ODLAZIO MISLIO SAM DA ĆE MI SRCE PREPUĆI": Ljubiša Samardžić nikada nije preboleo smrt sina, ova dama ga je trgla iz ponora (FOTO)

Legendarni Smoki lavovski se borio sa najtežim trenucima u životu svakog oca.

24.11.2023 12:02

"KADA JE GAGA ODLAZIO MISLIO SAM DA ĆE MI SRCE PREPUĆI": Ljubiša Samardžić nikada nije preboleo smrt sina, ova dama ga je trgla iz ponora (FOTO)
Republika - Nebojša Mandić

Ljubiša Samardžić, jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije. Posle teške bolesti preminuo je u septembru 2017. godine. Imao je 81 godinu i iza sebe ostavio večnu zaostavštnu kroz svoje brojne uloge. Do poslednjeg dana uz njega je bila supruga Mirjana koja mu je bila najveća životna podrška. Ljubiša je posebno bio emotivno slomljen nakon smrti sina Dragana koji je u 34. godini preminuo od leukemije. Tada je mislio da će i on ubrzo za njim. 

Dragan je bio producent i direktor u porodičnoj produkciji Cinema Design, koju je osnovao sa ocem nakon raspada SFRJ. Nakon Dragana, Ljubiša je izgubio smisao života, ali uz podršku supruge Mire, uspeo je da se izbori i nastavi dalje.

Foto Nebojša Mandić

Ljubiša Samardzić sa suprugom Mirjanom

 

- Od kad smo formirali porodičnu produkciju pre dvadeset i kusur godina, naš Gaga je obavljao veoma delikatne produkcione poslove. Posle njegovog odlaska produkcija je ostala bez glave. Kako je vreme odmicalo, a teret bivao sve veći i veći na mojim plećima jer je dugove trebalo vratiti, Mira je shvatila situaciju i spontano je zauzela njegovo mesto u produkciji. Ona je oduvek mnogo radila jer potiče iz čestite i vredne porodice u kojoj je rad svetinja, a ne teret. Nas dvoje smo srećan spoj. Težimo istom cilju, da snimimo nešto prijatno, lepo, ukusno, da delo nosi toplinu, da ispunjava ljude, da mogu da gledaju i bake i deca. Mi jedno prema drugom imamo nesebičan odnos i u poslu i u životu, što je retkost za današnje brakove. Zajedno smo jači, odolevamo uspešno prekim pogledima - govorio je svojevrmeno legendarni glumac. 

 

 

O ovom bolnom životnom iskušenju glumac je govorio kroz atobiografski dokumentarni film "Panta rei":

- Sve smo učinili da pobedimo tu opaku bolest. Supruga Mira stalno je brinula o njemu, a ja sam danonoćno radio, snimao i slao novac klinici u Londonu. A kad je Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati, da će mi srce prepući, da će i meni uskoro doći kraj. Taj bol je bio ogroman, nezamisliv, ne postoji ništa strašnije za čoveka, nego da sahranjuje sopstveno dete. Tu su i ona grozna pitanja koja čovek sebi postavlja u takvim trenucima - zašto to našoj porodici da se desi, jesmo li u nečemu pogrešili... Bio je to košmar iz koga danima i noćima nisam mogao da izađem, emotivno i fizički sam potpuno pao, izgubio sam volju za bilo čim, sve dok me nije prenula i trgnula moja supruga Mira. Rekla mi je: "Čoveče, život je smrt, upamti to! Nastavi da radiš, jer ćeš u tome naći smisao opstanka". I bila je u pravu - govorio je Ljubiša.

Nije se libio da govori o ljubavi koju gaji prema svojoj Miri, ali ni o tome koliko ga je očarala na prvi pogled.  

- Venčali smo se 3. jula 1966, zatim smo dobili Dragana i Jovanu. I sve ovo vreme ona me osmesima ispraća i dočekuje. Mira je stub kuće, moj oslonac i velika pomoć u realizaciji svih filmova i serija. Kakva je naša veza danas, posle toliko godina, rečito govori naše buđenje, kada se utrkujemo ko će pre da donese jutarnju kafu u krevet. Uz izležavanje i gustiranje kafe, i vesti od kojih nam se diže kosa na glavi, razmenjujemo misli uz najčešće suprotne stavove i komentare. Ta nesvakidašnja ljubav, prisnost, poštenje, ta brižnost, to je samo naše - govorio je slavni glumac.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)