Zanimljivosti

MIRJANA JOKOVIĆ OTKRILA DETALJ IZ SVOG ŽIVOTA O KOJEM SE DECENIJAMA SPEKULISALO: Glumica otvorila dušu i progovorila o bolnoj temi (FOTO)

Fanovi u Srbiji su čekali ovaj odgovor.

12.11.2023 19:00

MIRJANA JOKOVIĆ OTKRILA DETALJ IZ SVOG ŽIVOTA O KOJEM SE DECENIJAMA SPEKULISALO: Glumica otvorila dušu i progovorila o bolnoj temi (FOTO)
Printskrin: Youtube Radio Televizija Srbije

Srpska glumica Mirjana Joković (55) rođena je 24. novembra 1967. godine u Beogradu. Njena karijera je obeležena brojnim filmskim i pozorišnim ostvarenjima, a njena glumačka veština privukla je pažnju publike i kritike širom sveta.

Mirjana je detinjstvo provela u Zambiji, gde je njen otac radio kao industrijski inženjer. Nakon povratka u Jugoslaviju, diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu i započela svoju glumačku karijeru u Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Jedna od najpoznatijih uloga Mirjane Joković je Natalija Zovkov u kultnom filmu "Podzemlje" Emira Kusturice iz 1995. godine. Ova uloga joj je donela svetsku slavu i priznanje za njen izuzetan glumački talenat.

YouTube/printscreen delta video

Mirjana Joković, scena iz filma Tri letnja dana

Mirjana je svoj uspeh nastavila i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je ostvarila zapažene uloge u pozorištu i na filmu. Trenutno je direktorka izvođenja za glumu i profesorka glume na Fakultetu za pozorište Kalifornijskog instituta za umetnost blizu Los Anđelesa.

U jeku popularnosti otišla je iz Beograda i već 30 godina živi u inostranstvu zbog čega su izrazito retke prilike kada je domaća javnost može videti. Međutim, glumica je tvrdila kako je Srbija ostala zauvek deo njenog života.

- Nikada se nisam otkinula od Srbije. Meni je to bilo jako važno u životu, jer nisam otišla iz Beograda zato što ga nisam volela. Stalno sam putovala i meni se slučajno desilo da sam ostala u inostranstvu i stvorila sam sebi dva doma. Hvala Bogu, ima dosta naših svuda, pa je lakše ostati - govorila je Mirjana Joković za Tanjug.


Mirjanin glumački opus obuhvata i brojne filmove, poput "Zaboravljeni", "Granica", "Vukovar, jedna priča", "Stršljen", "Bure baruta" i mnoge druge. Za svoj rad, osvojila je brojne nagrade, uključujući nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u San Sebastijanu za film "Eversmile, New Jersey" 1989. godine i nagradu za najbolju glumicu u Jugoslaviji za film "Vukovar" 1994. godine. Mirjana Joković je jedna od najtalentovanijih i najuspešnijih srpskih glumica. Njen rad je inspiracija za mnoge mlade glumce i njena uloga u promovisanju srpske kulture i umetnosti je neprocenjiva.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)