Zanimljivosti

GLUMICA JE SINA DOBILA SA 19 GODINA, A TRUDNOĆU JE IZ STRAHA MORALA DA KRIJE: Zlata je opčinila svet, borila se za porodicu, a skončala je nakon snažnog udara (FOTO)

Svi je pamte kao zvezdu serije "Povratak otpisanih" u kojoj je tumačila hrabru Mariju.

30.10.2023 18:02

GLUMICA JE SINA DOBILA SA 19 GODINA, A TRUDNOĆU JE IZ STRAHA MORALA DA KRIJE: Zlata je opčinila svet, borila se za porodicu, a skončala je nakon snažnog udara (FOTO)
Printscreen Youtube/RTS

Zlata Petković je bila poznata srpska glumica, model, televizijska voditeljka i pevačica. Rođena je 11. februara 1954. godine u Svrljigu.  Plenila je lepotom, a to je i potvrđeno kada se okitila laskavom titulom Miss Jugoslavije 1971. godine. Zlata je pobedila i takmičila se na svetskom prvenstvu u Tokiju, gde je osvojila titulu Mis fotogeničnosti. Kao Miss Jugoslavije, otišla je u London, gde je bila takmičarka na izboru za Miss sveta 1971. godine. U Londonu je upoznala mnoge ljude iz sveta šoubiznisa i dala intervju za poznatu TV mrežu BBC.

Zlata je sedamdesetih godina postala velika regionalna zvezda zahvaljujući ulozi Marije u seriji "Povratak otpisanih". Samo par godina pre snimanja serije glumica se susrela sa velikim životnim izazovom. Naime, ona je u julu 1973. godine rodila dete. Tada je imala samo 19 godina. Zlata je imala sina Gvozdena sa svojim prvim suprugom kojeg je upoznala dok je pohađala Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu. Gotovo celu trudnoću držala je u tajnosti.

 

@tiktokhittalk #titula #miss bila je odskočna daska za ozbiljnu #showbizz priču. Jugoslovenske misice su snimale albume, imale svoje show programe, glumile u serijama. Ovo je priča o njima. #daliborkastojsic #zlatapetkovic #biljanaristic #anasasso i #dajana #HITTALK #exyu #srbijatiktok #nostalgia #missuniverse #jugoslavija #foryou #domacamuzika #balkantiktok #jugovizija #foryoupage ♬ original sound - Tik Tok🎙Hit 🎛 Talk 🎧

 

- Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu - ispričala je jednom prilikom.

Zlata je retko kad govorila i o prvom sinu, ali i o njegovom ocu. Kako je jednom prilikom rekla, želela je da ispoštuje njihovu želju da se ne eksponiraju u javnosti.

- Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga - rekla je u jednom od poslednjih intervjua Zlata.

e-stock/jovan jovanovic

Sanja Ilić i Zlata Petković su bili više od tri decenije zajedno

Za razliku od prvog, za glumičinog drugog supruga svi su znali. Njeno srce osvojio je muzičar Sanja Ilić sa kojim je provela tri decenije u braku. Kao plod ljubavi dobili su sina Andreja koji je poznato ime na domaćoj muzičkoj sceni. Zlata je bila veoma posvećena porodici, posebno sinu koji je bio centar njenog sveta, ali i ona njihovog.

Međutim, zdravlje je izdalo. Godinama se borila sa visokim krvnim pritiskom, a preminula je u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela modani udar. Zlata je sahranjena 6. decembra 2012. godine u Beogradu. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)