Zanimljivosti

OTKRIVENA VELIKA TAJNA, OVO JE BRITANSKO KRALJEVSTVO KRILO OD ČITAVOG SVETA: Detalji o poslednja tri meseca života kraljice Elizabete II procurili u javnost!

Novinar Robert Džobson je u najnovijoj knjizi "Naš kralj" otkrio u kakvom je u stvari stanju bila kraljica, što se krilo od svih, pa je za proslavu jubileja sprovedena i specijalna vojna operacija.

09.04.2023 12:01

OTKRIVENA VELIKA TAJNA, OVO JE BRITANSKO KRALJEVSTVO KRILO OD ČITAVOG SVETA: Detalji o poslednja tri meseca života kraljice Elizabete II procurili u javnost!
Ap photo

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra 2022. u 96 godini. Verovalo se da je bila izuzetno vitalna za svoje pozne godine i da je do poslednjeg dana koristila samo štap za hodanje.

Međutim, kako je knjizi "Naš kralj" sada otkrio britanski novinar Robert Džobson ona je zapravo bila u invalidskim kolicima i uložila je ogroman napor kako bi učestvovala u proslavi jubileja prošlog juna kada je obeleženo 70 godina njene vladavine. To je, ujedno, u tom trenutku bila i najčuvanija tajna britanskog kraljevstva koju nije smeo da zna niko osim tek nekolicine dvorjana i najbližih saradnika vremešne vladarke.

Ap photo

Kraljica je s teškom mukom uspela da ostane na nogama prilikom pojavljivanja na balkonu u junu 2022. 

Poslednje pojavljivanje

Prema rečima Džobsona, kraljica je poslednjih meseci života bila toliko slaba i iscrpljena da nije mogla da hoda, već je koristila invalidska kolica. Problem je nastao kad je trebalo da se pojavi pred narodom za jubilej, a da se pritom sačuva njena tajna.

- Na insistiranje kraljice izvedena je vežba u vojnom stilu tako da niko ne primeti da ona zapravo koristi invalidska kolica. Njeno veličanstvo je u kolicima odvezena do helikopterske platforme u Vindzoru odakle je prebačena do palate. U kolicima je dovezena do balkona pri čemu se strogo vodilo računa da niko ne vidi kraljicu u tom stanju. Osoblje palate joj je pomoglo da ustane, a potom uz pomoć štapa izađe na balkon i stane pored Čarlsa, Kamile, Vilijama i njegove porodice. Oni su bili tik uz nju vodeću računa da kraljica ostane na nogama – opisao je Džobson.

On navodi da je Elizabeta mesecima razmišljala da li da odustane od proslave jubileja jer se nije osećala dovoljno snažnom da se pojavi pred desetinama hiljada svojih podanika koji su slavili njen jubilej.

- Princ Čarls je preklinjao majku da uloži ogroman napor i prisustvuje proslavi jubileja. Kad je shvatila da može sama da stoji kraljica se nasmešila, što se i vidi na fotografijama dok posmatra vatromet sa balkona palate. Bilo je to njeno poslednje pojavljivanjem pred narodom – dodao je on.

Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II je vladala punih 70 godina i bila je najdugovečniji vladar u istoriji britanskog kraljevstva

Rešena misterija

Koliko je kraljica Elizabeta zapravo bila krhka u to vreme, svedoči i podatak da nije prisustvovala brojnim događajima uključujući i službu zahvalnosti u katedrali Svetog Pavla povodom jubileja. Službi su prisustvovali drugi članovi kraljevske porodice, a princ Hari i njegova supruga Megan Markl dočekani su zvižducima na tom prvom pojavljivanju nakon što su napustili kraljevske dužnosti i odselili se u Kaliforniju.

Džobson je podsetio i da je kraljica preskočila tradicionalni derbi u njenu čast, kao i gala bal u Bakingemskoj palati. Pa kako se onda pojavila u skeču sa medvedom Padingtonom, pitali su se mnogi. I tu misteriju je rešio Džobson otkrivši da je skeč snimljen mesecima ranije i samo prikazan.

Kraljica Elizabeta II je umrla tri meseca kasnije 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj. Prema umrlici koju je potpisao kraljevski lekar, ona je preminula od starosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)