Zanimljivosti

EMILI JE ŽENA PILOT NA UDARU PREDRASUDA: "Moj rođeni otac je sumnjao u mene, ali sam našla muža koji me razume i gaji našu decu!" (FOTO)

Ona je viši prvi oficir, ali i mama troje dece i sa porodicom živi u Dubaiju.

13.11.2023 19:00

EMILI JE ŽENA PILOT NA UDARU PREDRASUDA: "Moj rođeni otac je sumnjao u mene, ali sam našla muža koji me razume i gaji našu decu!" (FOTO)
printscreen/facebook.com/emily.sidoti.7

Emili Sidoti (37) je Australijanka i jedna od pet odsto žena pilota na svetu. Sa svega 18 godina rešila je da postane profesionalni pilot, međutim naišla je na brojne predrasude, pre svega od strane jačeg pola.

- Moj rođeni otac je sumnjao u mene, da ne pominjem ostalu mušku populaciju. Međutim bila sam uporna u onome što želim i nikada nisam posustala. Ako mene pitate nema razlika između muškaraca i žena pilota - objasnila je Sidotijeva za portal 7Lajf, a o tome je pisao i San.

 

 

Emilina zvanična titula je da je ona Viši prvi oficir. Više od decenije letela je na komercijalnim letovima u Australiji, dok je pre četiri godine počela da upravlja letelicama i na međunarodnim letovima. Ona je zvanično postala prva Australijanka koja je bila kapetan leta A380 koji je išao za Ujedinjene Arapske Emirate, a pre četiri godine se sa porodicom preselila u Dubai.

- Imala sam tu sreću da upoznam svoga supruga koji u potpunosti razume moj posao koji radim skoro 20 godina. On je moja sigurnosna luka i najveća podrška. Kao krunu ljubavi dobili smo tri ćerke o kojima on u potpunosti vodi računa dok sam ja na letovima. Moj posao je takav da zahteva i nekoliko dana odsustva od kuće, a za to vreme moj muž se samostalno brine o naše troje dece. To je neverovatna podrška i zahvalna sam mu na tome - istakla je ona.

 

 

Emili priznaje da se i posle nepune dve decenije u ovom zahtevnom poslu i dalje susreće sa negativnim komentarima na račun žena pilota.

- Mnogi smatraju da će moj pol igrati ulogu u mojoj sposobnosti da radim kao profesionalni pilot. Ova presuda je samo odraz nečijeg drugačijeg verovanja ili razmišljanja. To što sam žena nema nikakvog značaja za moju sposobnost da uspem u vazduhoplovnoj industriji i da odgovorno obavljam svoj posao. S druge strane moja porodica je vremenom naučila kako da se nosi i da živi sa mojim poslom. Moj muž i deca imaju pojedine pogodnosti u kojima uživaju. To je recimo letenje biznis klasom svuda po svetu uz usluge osoblja, pošto su sve to moje kolege - istakla je Sidotijeva i dodala da praktikuje da pre svakog leta vežba po 2-3 sata kako bi se pripremila na dugo sedenje koje će uslediti tokom leta.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)