Zanimljivosti

DA LI BISTE ŽIVELI NASRED OKEANA U PLUTAJUĆEM GRADU? Ovako će izgledati buduća mesta stanovanja, jedno je već osmišljeno! (FOTO/VIDEO)

Grad budućnosti mogao bi da primi 50.000 ljudi, a plan je da u početku bude turistička atrakcija s hotelima, spa centrima i drugim sličnim sadržajima.

29.01.2023 10:01

DA LI BISTE ŽIVELI NASRED OKEANA U PLUTAJUĆEM GRADU? Ovako će izgledati buduća mesta stanovanja, jedno je već osmišljeno! (FOTO/VIDEO)
Printscreen Youtube/Floating City by Luca Curci Architects and Tim Fu Design

U potrazi za ekološki prihvatljivim i ekonomski isplativim načinom življenja, tim italijanskih stručnjaka, predvođeni Lukom Curćijem, je u saradnji s britanskim kolegama osmislio plutajući grad. U pitanju je arhitektonsko čudo, potpuno prilagođeno klimatskim i ekološkim standardima, i to sa nula otpada. Projekat za plutajući grad budućnosti biće zvanično predstavljen na Međunarodnom bijanalu arhitekture koji se održava u Veneciji od 20. maja do 26. novembra 2023. godine.

Grad za 50.000 ljudi

U pitanju je potpuno novi koncept za udoban život, a grad bi mogao da primi 50.000 ljudi. Bio bi smešten na površini okeana, ali bi bez problema mogao samostalno da funkcioniše zato što ima sve što mu je potrebno.

Prema zamisli arhitekti, plutajući grad bi bio sastavljen od kuća u obliku kugli koje su međusobno povezane uličnom strukturom. Zadivljujuću estetiku plutajućeg grada daje bujna vegetacija i urbana šuma koja bi bila zasađena duž dokova. Stambeni prostor bio bi mešavina visokih i niskih kuća, čija unutrašnjost je izuzetno prostrana i pruža udoban i luksuzan život zahvaljujući iskorišćenosti svakog centimetra enterijera.

- Plutajući grad je dizajniran da podrži ekološke standarde i kao odgovor na klimatske promene čiji smo svi svedoci poslednjih godina. Verujem da je takva vrsta gradova naša budućnost – rekao je Curći za britanske medije.

Nulta količina otpada

Plutajući grad bi imao 25 hektara međusobno povezanih platformi. Svaki objekat bi imao membranu od fotonaposnkih stakala koja obezbeđuju električnu energiju za ceo grad i čini ga energetski nezavisnim. Osim ekoloških, u potpunosti su ispoštovani parametri nulte količine otpada, što praktično znači da bi se kompletno smeće recikliralo, uključujući destilaciju otpadnih voda i kanalizacije koja bi se nakon prerade koristila za navodnjavanje poljoprivrednih površina u gradu.

- Održivi grad omogućava svojim stanovnicima da žive zdravijim životom, a ujedno nudi drugačije rešenje kad je u pitanju koncept stanovanja. Planirano je da plutajući grad za početak bude turistička atrakcija s prostorima za hotele, velnes i spa-centre, kao i mesta za rekreaciju... Jednostavnije rečeno, pruža čoveku sve što mu je potrebno za život – objasnili su autori projekta.

Zelena oaza

Budući da bi plutajući grad bio smešten nasred okeana, do njega bi se dolazilo morskim ili vazdušnim putem.

Kako se može videti po fotografijama i Jutjub snimcima, grad bi imao moderan futuristički koncept, a kuće bi većim delom umesto klasičnih zidova imale specijalnu vrstu stakla kroz koje se pruža zadivljujući pogled na okean i morsko plavetnilo.

Ulice su ispresecane kanalima, a najveći deo plutajućeg grada činile bi zelene površine, pa iz vazduha grad budućnosti podseća na na zelenu plutajuću oazu. Kuće su građene u skladu s urbanom šumom i parkovima, pa se savršeno uklapaju u prirodan ambijent.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)