Zanimljivosti

JESTE LI ČULI ZA TURIZAM SPAVANJA? Evo šta hoteli širom sveta sada nude!

Da li aktivnim odmorima praćenim ludim noćnim izlascima i dobrim provodom dolazi kraj?

15.12.2022 19:01

JESTE LI ČULI ZA TURIZAM SPAVANJA? Evo šta hoteli širom sveta sada nude!
shutterstock.com

Stres, prekovremeni radni sati, svakodnevne obaveze utiču na nedostatak sna, pa je sve više onih koji se žale na hroničan umor i pospanost. Kada sagledamo tu situaciju nije ni čudo što se dani odmora sve više koriste za spavanje, umesto za uzbudljiva putovanja.

shutterstock.com

Putovanja više nisu za partijanje, već za spavanje

Jedan od trendova koji se pojavio nakon pandemije koronavirusa jeste turizam spavanja. Iako se ugostiteljski sektor poigravao sa tom idejom već neko vreme, popularnost koncepta je porasla poslednjih godina. Nekretnine širom sveta sada se fokusiraju na iskustvo spavanja. To znači da se gosti mogu prijaviti u hotele prilagođene isključivo mirnom snu.

Hoteli širom sveta nude sobe sa pogodnostima za spavanje i zvučnom izolacijom. Jedni nude meditacije za spavanje, izbor jastuka sa opcijama, odnosno za goste koji više vole da spavaju na boku ili leđima i poseban čaj za spavanje. Drugi su podigli turizam spavanja na viši nivo, pa tako gostima nude programe spavanja, odnosno informacije o vašim trenutnim obrascima spavanja nakon dvonoćnog praćenja spavanja. Treći se udružuju sa klinikama za spavanje kako bi gostima ponudili programe koji proučavaju spavanje kako bi se identifikovali potencijalni poremećaji sna, piše Avaz.ba.

shutterstock.com

Mnogim ljudima je u današnje vreme spavanje jedna od stvari kojoj se najviše raduju  

Dr Rebeka Robins, istraživač spavanja i koautor knjige "Spavanje za uspeh", veruje da je ta promena zakasnila, posebno kada su hoteli u pitanju.

- Putnici rezervišu hotele da bi se naspavali - kaže ona, napominjući da se u prošlosti hotelska industrija fokusirala na stvari koje zapravo ometaju san.

Pixabay

Dajte vašem telu san koji mu je neophodan

- Ljudi često povezuju putovanja sa otmenim obrocima, kasnim odlaskom u krevet, razgledanjem i stvarima koje radite tokom putovanja, gotovo na račun sna. Mislim da je došlo do ogromne promene u našoj kolektivnoj svesti i prioritetima oko zdravlja i dobrobiti. Čini se da je globalna pandemija odigrala veliku ulogu u tome - zaključuje dr Robins.

Da li je zaista prošlo doba aktivnih odmora koji podrazumevaju kasne noćne izlaske, svakodnevne žurke i boravak na plaži ili bazenima? 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)