Srbija

OTKRIVAMO SVAKI DETALJ VOŽNJE ZLATIBORSKOM GONDOLOM: Ovo može da zabeleži samo oštro oko kamere (FOTO/VIDEO)

Pogled na Ribničko jezero koje se prostiralo ispod naših nogu je prizor koji se teško može opisati rečima.

04.11.2022 10:01

OTKRIVAMO SVAKI DETALJ VOŽNJE ZLATIBORSKOM GONDOLOM: Ovo može da zabeleži samo oštro oko kamere (FOTO/VIDEO)
Srećna republika

Zlatiborska Gold gondola za 21 mesec postojanja postala je zaštitni znak ove srpske planinske lepotice. Sa trasom u dužini od 9 kilometara kojom su spojeni centar Zlatibora sa Tornikom, najvišim vrhom ove planine, ovo je najduža panoramska gondola na svetu.

Uz ljubazne domaćine iz Turističke organizacije Zlatibor ekipa Srećne republike provozala se Gold gondolom kako bismo se lično uverili da li je sve onako kako se priča i piše.

Strah od visine nadjačala je znatiželja iako nam kabine okačane o sajlu koje lako klize ka vrhu nisu baš ulivale poverenje. Nisu nas pokolebale ni ogromne gužve i red koji je morao da se sačeka, pa smo ubrzo zakoračili u kabinu kapaciteta 10 osoba. 

Privatna arhiva

Katarina Čubrak, predstavnik Turističke organizacije Zlatibora

Bezbedna vožnja

Sam polazak bio je malo truckav, ali već posle nekoliko metara predeo okupan suncem i zlatne jesenje boje Zlatibora potpuno su nas opčinile. Kako je gondola grabila ka Torniku sve manje se osećala nelagoda, a sve više uzbuđenje zbog krajolika od koga zastaje dah. 

Kako je za Srećnu republiku objasnila Katarina Čubrak, predstavnik TO Zlatibor, kondola ima 72 kabine koje od 10 ujutru do 17 sati popodne neprekidno prevoze turiste.

- Vožnja traje oko 25 minuta i kabina se kreće oko 16 km na sat što posetiocima pruža priliku da uživaju u živopisnim predelima Zlatibora. Posebno atraktivan je prelazak preko Ribničkog jezera, gde postoji i međustanica, pa ko želi može i tu da izađe i uživa u prirodnim lepotama naše planine - rekla je ona i naglasila da je vožnja gondolom potpuno bezbedna.

Dok se lagano penjemo ka vrhu planine čuje se šum vetra i tiho brundanje motora, pa se čini kao da kabina lebdi u vazduhu lagano klizeći ka Torniku.

- I domaći i svetski turisti oduševljeni su ovim jedinstvenim načinom prevoza i uživanjem u prelepim predelima iz vazduha. Prema dosadašnjim podacima, od otvaranja 11. januara 2021. dosad gondolom se vozilo više od 400.000 turista. Da bi se gostima ponudilo još više sadržaja tokom letnjih meseci na međustanici kod Ribničkog jezera organizovano je letenje paraglajdingom, bila je promocija starih zanata, velnes i fitnes... Jednostavnije rečeno, svako je mogao da pronađe nešto u skladu sa svojim interesovanjima - istakla je Katarina.  

Iako su se vodile polemike oko gradnje panoramske žičare, za manje od dve godine postojanja ona je praktično isplatila investiranje u njenu izgradnju i slovi za moderno tehničko i graditeljsko čudo jedinstveno u svetu.

Gold gondola je pet-frendli, što znači da se u kabinu može ući zajedno s kućnim ljubimcem, ali pod uslovom da je u pitanju manji pas koji je smešten u transporter.

Srećna republika

Čaroban pogled iz kabine na Ribničko jezero 

Čiste kabine

Tokom vožnje od centra Zlatibora do Tornika kabine lako savladavaju visinsku razliku od 531 metra. Trenutni kapacitet je prevoz 720 putnika za sat vremena, ali gužve u kabinama nema. Naime, tokom pandemije koronavirusa broj turista bio je ograničen na 5, pa i sada najčešće u jednoj kabini nema više od 6 do 8 putnika.

Kabine su neverovatno čiste s udobnim klupama za sednje. Stajanje je zabranjeno, a kako je sama kabina sva u staklu nema ni potrebe da se ustaje sa mesta jer se sve vidi kao na dlanu. Vrata se automatski zatvaraju i nemoguće ih je otvoriti tokom vožnje, a ponovo se automatski otvore kad ona pristane u stanicu.

I taman kad smo pomislili da ne postoji ništa lepše od bajkovitih predela netaknute prirode, ispred nas se ukazalo Ribničko jezero. Modro plava boja vode deluje gotovo nestvarno, posebno kad kabina lagano krene iznad površine jezera koje svetlucala okupano na jesenjem suncu.

Poslednja stanica je vrh Tornik na visini od 1.496 metara odakle "puca" pogled na pitoma zlatiborska sela i planinske vrhove. Da bismo vam dočarali kako to sve izgleda, a zahvaljujući ljubaznosti Turističke organizacije Zlatibor, vožnju Gold gondolom možete pogledati i u sledećem video snimku.

Povratak sa Tornika

Na Torniku smo se zadržali oko dva sata uživajući u toplom suncu kao da je leto, a ne kraj oktobra. Ukrcavanje putnika uvek nadlgedaju zaposleni i rado priskoče u pomoć ukoliko je to potrebno.

Ponovo je bio red za ukrcavanje, ali se ne čeka dugo zato što kabine stalno dolaze i odlaze, pa je bez obzira na broj gostiju transport brz, lak i jednostavan.

I dok smo pri dolasku živo komentarisali svaki detalj srpske planinske lepotice povratak je protekao u uživanju u pogledu na bajkovite zlatiborske predele. U jednom trenutku, gotovo pred sam dolazak na poslednju stanicu, kabina je iznenada stala.

U deliću sekunde srce nam je sišlo u pete. Čuo se samo huk vetra dok nam je pogled lutao ka provaliji iznad koje vismo. Na sreću, zastoj je potrajao nepun minut i kabina je lagano nastavila svoje spuštanje ka centru Zlatibora. "Meko" i bez trzanja ona se prizemljila i vožnja Gold gondolom je bila završena. Prepuni utisaka zakoračili smo na čvrsto tlo uvereni da to nije naša poslednja vožnja i uživanje u lepotama Zlatibora iz vazduha.

Cena povratne karte je 1.200 dinara i vredi svaki dinar jer pruža nesvakidašnji i čaroban doživljaj jedne od najlepših srpskih planina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)