Ostali ljubimci

PORODICAJE ISPRED SVOJIH VRATA ZATEKLA POTPUNO NEOČEKIVANOG GOSTA: Ležala je sklupčana na njihovom pragu, usledila je hitna reakcija nadležnih službi! (FOTO)

Prošla je dugi put kako bi došla do spokojnog mesta.

12.10.2023 13:01

PORODICAJE ISPRED SVOJIH VRATA ZATEKLA POTPUNO NEOČEKIVANOG GOSTA: Ležala je sklupčana na njihovom pragu, usledila je hitna reakcija nadležnih službi! (FOTO)
shutterstock.com

Nije neuobičajeno da vas pred vratima kuće ili stana često sačeka ljubimac, bilo da je to pas ili mačka koji leže sklupčani i raduju se vašem dolasku sa posla. Kada je tako ljubimac ušuškan jasno je da mu je prijatno u svom okruženju i da se ne boji apsolutno ničega.

Ako se tako može defnisati mir i spokoj, onda je to jedna dirljiva i prelepa slika koju je zatekla porodica iz Velingtona sa Novog Zelanda ugledavši na tremu svoje kuće pored otirača ne svog ljubimca, već jednog nepozvanog gosta. Kada su otvorili vrata ušuškana krznena životinja je ležala dremajući bezbrižno kao da je u kući svog vlasnika. Mala foka koju je porodica zatekla došla je čak do vrata njihovog doma i to sa najudaljenijeg mesta.

Naime ona je prešla izuzetno dug put od vode dolazak do ovog prijatnog mesta nije bio nimalo lak zadatak za nju.

- Fot je bio u maloj misiji. Penjući se uz stepenice, uz more, prelazio je cestu, zatim pešačku stazu i na kraju još jednim nizom stepenica kako bi stigao do mesta za spavanje.- navodi novozelandsko Odeljenje za konzervaciju, a prenosi thedodo.com.

Zvaničnici za zaštitu prirode sa druge strane navode kako ovakve foke mogu dati pogrešnu sliku da im je potrebno spasavanje i ovakav izbor mesta za spavanje za njih očigledno nije tako idealan. Foka je odvedena dalje od obale na bezbedno mesto daleko od pasa i saobraćaja navode u Odeljenju.

Ona je izgledala malo omamljena nakon buđenja, ali je uprkos tome što je porodica bila oduševljena njenim prisustvom morala je biti vraćena u svoje stanište. Ova vrsta krznenih foka koje su lokalno poznate kao "kekeno" mogu se naći na obalama Novog Zelanda i Australije ali ne i ispred domova.

Iz Odeljenja za konzervaciju navode kako u ovo doba mladunci ovih životinja, poput onog koje je pronađeno na tremu, imaju običaj da se odvikavaju od roditelje i da napuštaju svoju koloniju istražujući okolni region.

Mališani ove vrste foke teški su između 3-4 kg i dugački su do pola metra i imaju neverovatne sposobnosti ronjenja. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)