INTIMNO ZDRAVLJE

PROBLEMI U KREVETU? Možda ste alergični na „one stvari“!

Do sada smo skoro svi već imali priliku da saznamo da širom sveta postoje najrazličitije alergije od one na vodu do alergije na sunce. Reakcije koje one izazivaju su različite, od najblažih simptoma do onih koje mogu imati ozbilje posledice. Ipak, kladimo se da je malo ko čuo da ljudi mogu da budu alergični na seks. Mi vam otkrivamo koga to najčešće pogađa, kako se manifestuje i da li je opasno.

18.11.2021 23:03

PROBLEMI U KREVETU? Možda ste alergični na „one stvari“!
pexels.com

Ako ste se ikada pitali da li je moguće da neko bude alergičan na seks, odgovor je potvrdan. I ne, pitom ne mislimo na ljude koji u njemu ne uživaju i ne vole da ga praktikuju. Radi se o pravoj alergijskoj reakciji na intimne odnose a pravi uzročnik ovog problema je sperma.

Alergija na seks se češće događa kod žena, po onome što iznosi Međunarodno društvo za seksualnu medicinu i često se pogrešno dijagnostifikuje kao vaginitis, gljivična infekcija ili seksualno prenosiva bolest. Zvaničan medicinski naziv za ovo stanje je hipersenzitivnost na plazmu sperme i zapravo je alergijska reakcija na proteine u plazmi.

Srećna vas savetuje kako da prepoznate sedam signala alergije na seks:

 

 

Osećaj peckanja

Alergija na seks može se manifestovati čim partner ejakulira, i žena će osetiti peckanje, crvenilo, a mogu se pojaviti i otok ili čak plikovi.

Svrab

Primetićete i svrab i verovatno ćete prvo pomisliti na gljivičnu infekciju, ali ako nema pratećeg simptoma u vidu sekreta, i svrab se ne javlja konstantno već samo nakon seksualnog odnosa, postoji mogućnost da ste alergični.

unsplash.com

Alergija na seks se dešava samo sa aktuelnim partnerom

Dešava se samo sa trenutnim partnerom

Alergija na seks je alergija na proteine u plazmi sperme samo određenog partnera, te se ne javlja tokom svakog odnosa. Stoga, ako ste neprijatne simptome primetili samo tokom seksa sa novijim partnerom, to može biti znak da ste alergični.

Simptomi se dešavaju isključivo tokom nezaštićenog odnosa

 

 

Iako postoji alergija i na lateks i kondome, te možete pasti u iskušenje da pomešate ova dva stanja, simptomi alergije na spermu će se javiti samo kada ne koristite zaštitu jer "problematična" plazma dolazi u kontakt sa sluzokožom vagine, piše portal mondo.rs

Imate osip po koži

Alergija nekada ne ostaje lokalizovana u intimnoj regiji, već može da se proširi na osip na čitavoj koži. Ovo može da bude indikacija da imate ovu vrstu alergije i znak da bi trebalo da odete na pregled kod svog lekara.

Otežano dišete

 

 

Neće se manifastovati u vidu kratkog dana kao nako strastvene akcije u krevetu, već na način koji vam jasno stavlja do znanja da nešto sigurno nije kako treba. Iako nikada do sada nije zabeležena smrtonosna reakcija na ovu alergiju, obavezno idite kod lekara ako imate poteškoće sa disanjem nakon odnosa ili osećaj da vam se grlo steže i zatvara.

Oralni seks takođe predstavlja problem

Bol, svrab, otok, crvenilo i pojavljivanje plikova u usnoj duplji nakon oralnog seksa su ogromni znaci za uzbunu. Ako do toga dođe, obratite se svom lekaru ili ginekologu u što kraćem roku, posebno ako sa partnerom radite na bebi.

Komentari (0)