Roditeljstvo

KAKO DA SAMI NAPRAVITE IGRAČKE ZA SVOJU DECU? Ove kreacije će oduševiti i vas i vaše mališane!

Donosimo vam nekoliko sjajnih saveta kako da sa vašim detetom slobodno vreme iskoristite na najbolji mogući način.

09.05.2022 18:00

KAKO DA SAMI NAPRAVITE IGRAČKE ZA SVOJU DECU? Ove kreacije će oduševiti i vas i vaše mališane!
shutterstock.com

Slobodne vikende možda provodite dosađujući se kod kuće i koristeći vreme uz televiziju kako biste se opustili nakon naporne radne nedelje, međutim, možda je vreme da se pokrenete. Igra s decom je sjajan način da se rasteretite iako vam se čini da ćete na leđa natovariti novi umor. Ipak, treba biti svestan da deci treba samo malo pažnje i pokloniće vam predivne trenutke u kojima ćete se smejati i uživati.

A ako tome dodate još malo kreativnosti i animirate ih tako što će sa vama napraviti neku igračku, zabava će biti zagarantovana.   

Vozić 

Od kartonskih rolni toalet papira, možete napraviti sjajnu igračku za svog mališana. Za kabinu voza potrebne su vam dve rolne koje ste prethodno obojili ili oblepili ukrasnim samolepljivim papirom. Jednu rolnu isecete po ivici polukružno kako bi uzdužno nalegla na drugu, koja će biti u horizontali. Kada ih zalepite, stavite čepove od flaša sa strane za točkiće. Ostatak vagona, odnosno rolni u različitim bojama, povezaćete sa kabinom uz pomoć konca koji ćete provući kroz rupice sa svake strane.

Printscreen/Youtube/5-Minute Crafts PLAY

Odlična zabava za dete, a nećete utrošiti mnogo materijala

Trka "gusenica"

Uzmite papir zelene boje, širine 5 cm i na vrhu nacrtajte sitne oči. Presavijajte ga u širini prsta kako biste dobili "harmoniku", a na kraju ćoškove isecite blago polukružno. Kad razvučete papir dobićete gusenicu. Istu takvu možete napraviti u drugoj boji za nekog drugog ko će učestvovati u igri. Trka gusenica se igra tako što ih stavite na sto ili pod i uz pomoć cevčice i vazduha ih pokrećete kako bi jedna pretekla drugu. Eto sjajne zabave za mališane.

Printscreen/Youtube/Daily Fails

Duvajući u gusenice razviće se takmičaski duh kod vaše dece

Morski razigrani račić

Možda zvuči kao zahtevan projekat, ali verujte da vam je potrebna samo jedna plastična čaša, papir, lepak i jedna baterija i gumica. Nacrtajte na papiru po sredini velike zube, koji će ostati beli dok ostatak obojite u crvenu boju. Oblepite jednu plastičnu čašicu ovim papirom, a na vrhu dodajte ukrasne oči kao na slici.

Nacrtajte i izrežite rakove čuvene "štipaljke" i zalepite ih sa strane. Pri dnu sa oba kraja treba iseći pomoćno "prozorče" koje će držati gumicu sa obe strane. Na nju zalepite bateriju, a krajeve prilepite sa strane na taj odrezan papir. Obmotajte više puta bateriju i gumicu međusobno i pustite igračku po podu. Kako se gumica bude odmotavala tako će se račić razigrano kretati po prostoriji.

Printscreen/Youtube/5-Minute Crafts PLAY

Ova igračka izmamiće osmeh na licu vašem detetu

Šareni ventilator

Uzmite petnaestak dužih trakica različite boje. Na kružiću od kartona probušite malu rupu po sredini. Trake nalepite oko ruba, po ivici. Isto to uradite sa još jednim kartončićem i provucite ih kroz drveni tanak štap kako bi mogli lagano da se kreću gore-dole. Gornji krug fiksirajte na vrhu lepkom, a drugi nek se slobodno kreće. Kako kroz prste budete okretali štapić tako će se i trake talasati i sjajno zabaviti mališane.

Čaša emotikon

Ova igračka će oduševiti najmlađe ukoliko vole kada ih zasmejavate praveći grimanse. Za nju su vam potrebne dve plastične bele čaše, makaze i crni flomaster. Nacrtajte glavu devojčice i obojte joj kosu u crnu ili neku drugu boju po izboru. Isecite lice devojčice na čaši tako da ostane samo kosa. U istoj visini gde ste crtali glavu, na drugoj čaši nacrtajte na različita mesta različite emocije, odnosno izraze lica, poput radosti, iznenađenja i tuge. Stavite tu drugu čašu u prvu i okrećite u zavisnosti koju emocije želite da pokažete.

Printscreen/Youtube/Daily fails

Na ovoj čaši možete podešavati emocije u zavisnosti od raspoloženja i želje

Hrana i šporet

Od veće kutije u kojoj se nalazio neki aparat koji ste kupili napravite šporet tako što ćete iseći vratanca po sredini i ukrasiti ga nekim ukrasnim papirom kojeg možete naći u knjižari. Stavite diskove odnosno Cd-e na površini kutije da budu u funkciji ringle, a pampure od vina možete iskoristiti za dugmad na štednjaku. Iseckajte sunđer i napravite igračku pomfrit za decu. Za špagete koje će deca kuvati na svom improvizovanom šporetu upotrebite vunicu bež boje.

Printscreen/Youtube/5-Minute Crafts PLAY

Kuvanje je posebno draga igra naročito devojčicama

Bubnjevi i tarabuke

Za mališane možete napraviti odličnu stvar improvizujući muzičke instrumente. Na limenim konzervama različite veličine možete navući isečeni gornji deo balona. Kada ga pritegnete uz ivicu, udarajući štapićima ili udaraljkama, proizvodiće zvukove najsličnije bubnjevima. Isto važi i za tarabuku. Na jednoj činiji koju ne koristite, navucite plastičnu ambalažu poput onih od manjih torti, koja će biti kompatibilna s posudom. Uradite vakumiranje po ivici kako bi se ona skroz zalepila uz činiju. I vaše dete može da se zabavi.

Projektor

Na prethodno isečenom dnu plastične čaše, zalepite providnu folijicu na kojoj je vaš mališan nacrtao nešto. Recimo, nasmejani oblačak. Ugasite svetlo i okrenite čašu ka zidu uperući u nju upaljenu lampu. Vaše dete biće oduševljeno projekcijom svog crteža na zidu.

Printscreen/Youtube/5-Minute Crafts PLAY

Projektor možete napraviti vrlo jednostavno, a klinci će biti oduševljeni

Postoji mnogo načina da zabavite svoje dete i probudite u njemu kreativnost. Ništa lepše od kvalitetno iskorišćenog vikenda i osmeha na dečjem licu. Na kraju, aktiviraćete i svoje moždane vijuge praveći nove kreativne „projekte“ koji će vam odvući misli sa svakodnevnih obaveza i na koje ćete biti ponosni. Pogotovo vaše dete.

Više ideja možete pronaći na Jutjubu i kanalima koji daju savete kako da napravite igračke i kako da iskoristite stare za neku drugu svrhu.  

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)