Roditeljstvo

DOBILI SU BEBU UZ POMOĆ SUROGAT MAJKE - i sad im ne daju da je odvedu kući: Roditelji prolaze pakao, ultimatum za oca

Najveći problem pravi britanska birokratija iako je Grem državljanin Velike Britanije.

09.07.2024 18:37

DOBILI SU BEBU UZ POMOĆ SUROGAT MAJKE - i sad im ne daju da je odvedu kući: Roditelji prolaze pakao, ultimatum za oca
Twitter.com/@graemebatsman

Grem Betsmen i njegova supruga Maura iz Londona bili su presrećni kad im se početkom juna rodila ćerka Bela. Kako su imali problem sa začećem odlučili su da bebu dobiju uz pomoć surogat majke iz Belorusije.

Sve je dogovoreno, ugovori su potpisani, a britanski par je surogat majci platio više od 53.000 evra da im rodi bebu. Njena trudnoća je prošla bez problema i malena Bela je ugledala svet 5. juna 2024. u Belorusiji. Presrećni Grem i njegova žena su otputovali krajem maja u ovu zemlju da budu na rođenju svoje ćerkice ne sluteći da će im se život pretvoriti u pakao. 

Prete mu otkazom 

Kako piše Daily Mail Grem je u opasnosti da izgubi posao zbog sporosti britanaske birokratije. Naime, beba se rodila 5. juna 2024. u Belorusiji, a njeni roditelji Grem i njegova supruga, morali su da čekaju tri nedelje na dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih zbog razlika između zakona Belorusije i Velike Britanije.

Sad moraju da ostanu još dodatnih 12 nedelja u ovoj zemlji koliko je potrebno da britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da registruje rođenje i izda pasoš malenoj Beli pasoš kako bi mogla da s roditeljima doputuje kući. 

Grem, koji je inače stručnjak za sajber bezbednost, pokušao je da se dogovori sa svojim poslodavcem da radi onlajn dok se ne završi papirologaija oko njegove ćerke u Belorusiji, ali je on to odbio. Poslodavac mu je postavio ultimatum - ili će se vratiti na posao do 15. jula ili će ostati bez posla. 

Kako je objasnio on procedura za surogat majčinstvo je vrlo dugotrajna i skupa. On i njegova supruga su u proceduru ušli pre više od dve godine, pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, a Belorusija stala uz Moskvu što je njihov život pretvorilo u pakao.

Pored zabrinutosti da bi Grem mogao da ostane bez posla, par se suočava i sa njegovom mogućom deportacijom kada im istekne turističke viza 19. avgusta.

- Teraju me da napustim svoje dete i ženu na za bog zna koliko nedelja i meseci pokušavajući da sačuvam svoj posao. Kao da već nismo dovoljno prošli kako bi smo konačno dočekali svoje dete - rekao je ogorčen Grem.

On ističe da niko za njega i njegovu porodicu nema razumevanje, posebno ne Britanci čiji je državljanin. 

- Mislimo da je nepravedno da morate da prođete kroz sve ovo da biste dobili dete, a onda vam imigraciona kancelarija napravi pakao od života  bez logičnog razloga. Prosto je nepravedno da se prema nama ovako postupa - dodao je on.

Shutterstock

Pune dve godine trajala je procedura za surogat majčinstvo u Belorusiji

Na pitanje zašto su odabrali baš Belorusiju on je objasnio da je procedura počela pre početka agresije Rusije, a da posle nisu mogli nazad.

- Postoje ljudi koji žele da vam pomognu da dobijete dete i ne mare za politiku - kazao je on. 

Grem i njegova supruga Maura poreklom sa Filipina, upoznali su se početkom 2021. i venčali godinu dana kasnije. Par je želeo da zasnuje porodicu prirodnim putem, ali im je rečeno da ne mogu da zatrudne zbog medicinskih komplikacija i da su im šanse za uspešan VTO izuizetno male. 

Tada su počeli da se raspituju za suprogat majčinstvo i nakon što su saznali da to u Britaniji košta gotovo 60.000 evra odlučili su da bebu dobiju uz pomoć surogat majke iz Belorusije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)