Roditeljstvo

ŠTA JE SUROGAT MAJČINSTVO: Marija Šerifović je na ovaj način dobila sina Maria (FOTO)

U praksi postoje dva oblika surogat majki: rođaka koja nosi dete za nekog iz svoje familije i nepoznata odnosno iznajmljena majka što je mnogo češći slučaj.

16.12.2023 11:00

ŠTA JE SUROGAT MAJČINSTVO: Marija Šerifović je na ovaj način dobila sina Maria (FOTO)
Antonio Ahel/ATAImages

Marija Šerifović (39) podigla je celokupnu javnost na noge nakon što je saopštila da je postala majka. Ona je 2. decembra dobila sina Maria uz pomoć surogat majke u Los Anđelesu.
I dok je u Americi surogat majčinstvo vrlo popularno posebno među poznatim ličnostima, Šerifovićka je prva javna ličnost u Srbiji na ovaj način dobila dete. 

 

 

Šta je surogat majčinstvo?

Iako se čini da je surogat majčistvo novijeg datuma, zapravo ova vrsta dobijanja naslednika staga je gotovo koliko i ljudska civilizacija. U starom Rimu, ako žena nije mogla da ima potomstvo muž je imao pravo da dobije decu sa drugom ženom koju su on i njegova supruga odgajali kao svoju. Stari Jevreji bez dece, koristili su žene robove koja su za njih rađale decu čime su dokazivali svoje neotuđivo pravo na bebu.

Sam termin „surogat majčinstvo” prvi put je definisala 2001. Svetska zdrvastvena organizacija (WHO) u Ženevi. 
U praksi postoje dva oblika surogat majki: rođaka koja nosi dete za nekog iz svoje familije i nepoznata odnosno iznajmljena majka što je mnogo češći slučaj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris Hilton (@parishilton)

 

Surogat majčinstvo najčešće podrazumeva vantelesnu oplodnju kada se u matericu nepoznate žene umeće oplođeni embrion koji može da sadrži jajnu ćeliju i spermu para koji želi dete, ili od anonimnih donora. Odnos između surogat majke i para ili pojedinca kome rađa dete regulisan je strogim zakonskim ugovorom čime se surogat majka obavezuje da će odmah nakon rođenje dete predati drugoj strani. 

Međutim, uprkos tome javljaju se brojne zloupotrebe zbog čega ova vrsta majčinstva nije dozvoljena u mnogim zemljama sveta uključujući i Srbiju. U pojedinim zemljama Evrope čak se zalažu za donošenje zabrane surogat majčinstva, dok je nedavna rezolucija Evropskog parlamenta kojom se osuđuje praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima, kao i dokazana praksa izigravanja zakonskih okvira za istu, u zemljama u kojima je dozvoljeno surogat materinstvo.

Surogat majčinstvo dozvoljeno je u SAD, Kanadi, Engleskoj, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Indiji, Ukrajini, Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Holandiji...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

Razlozi za i protiv 

Razlozi zbog kojih se neko odlučuje da angažuje surogat majku mogu biti različiti od zdravstvenih kada žena nije u mogućnosti da iznese trudnoću do prilike da potomstvo na ovaj način dobiju pripadnici gej populacije.

Sve više holivudskih zvezda i poznatih ličnosti koje su na ovaj način dobile dete je sve duži. Bebu su tako dobili Naomi Kembel, Prijanka Čopra, Ilon Mask, Kim Kardašijan, Sara Džesika Parker, Paris Hilton...

Prema pisanju svetskig medija surogat materinstvo trenutno je najzastupljenije u Indiji. Za ovu uslugu ženi koja nosi fetus se plaća određena novčana nadohnada jer se to tretira kao usluga. U Poljskoj usluga suprigat majčinstva košta između 15.000 i 20.000 dolara. Ova vrsta materinstva dozvoljena je u šest američkih država i košta od 80.000 do 170.000 dolara.

Žene u Rusiji ovu vrstu „usluge” naplaćuju 42.000 evra, a u Velikoj Britaniji i do 15.000 hiljada funti, dok je u Ukrajini cena od 25.000 do 30.000 evra. U Kanadi, surogat majka ne može da bude plaćena za nošenje bebe u stomaku  ali ima pravo na otplatu troškova od oko 50.000 dolara, piše Vikipedia.

Polemike i žestoke rasprave na ovu temu nastavljaju se širom sveta, mnogo je razloga za ali i protiv surogat majčinstva koje je u ekspanziji poslednjih nekoliko godina. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)