Roditeljstvo

"PUTUJEM BEZ MUŽA I DETETA, I NE OSEĆAM SE KRIVOM ŠTO UŽIVAM": Zaposlena mama dala važnu lekciju koju svaka Srpkinja treba da čuje!

Špriha ima sina od 6 godina koji ostaje kod kuće dok ona obilazi svet sama.

26.04.2024 20:02

"PUTUJEM BEZ MUŽA I DETETA, I NE OSEĆAM SE KRIVOM ŠTO UŽIVAM": Zaposlena mama dala važnu lekciju koju svaka Srpkinja treba da čuje!
Twitter/Spriha Srivastava

Špriha Srivastava je Britanka poreklom iz Indije, zaposlena mama šestogodišnjeg sina. Iako obožava svoje dete odlučila je da je roditeljstvo ne sputava u putovanjima, pa često otputuje bez supruga i sina.

Ona priznaje da joj nije lako da se nosi sa osećajem krivice koja je dobro poznata svakoj majci koja ostavi dete kod kuće, ali je odlučna da je ni to ne sprečava da solo obilazi zanimljiva mesta na svetu, piše Business Insider.

 

Osećaj krivice

Kako je ispričala Špriha, njen suprug i ona su strastveni putnici. Pre rođenja deteta obišli su svet, a nakon što je postala mama još dok je njihov sin bio beba su ga vodili svuda sa sobom. 

- Naš sin je imao samo četiri meseca kad smo ga poveli na prvo putovanje i let od 10 sati avionom. Obišli smo skoro 20 zemalja i 30 puta putovali avionom pre nego što je napunio dve godine - rekla je ona.

Prema njenim rečima uvek je uživala da putuje, da istražuje nova mesta, pa je rešila da od svoje strasti ne odustaje čak i sad kad je mama. Špriha radi kao IT stručnjak pa često putuje zbog posla, ali sad putovanje produži za nekoliko dana kako bi sama uživala uz čašu vina neopterećena obavezama majke.

- Sećam se kako me je moj šestogodišnji sin pogledao dok sam stajala na vratima sa koferom u rukama pre nego što sam otišla od kuće na jednonedeljno poslovno putovanje na drugi kraj sveta. Prišao je, držao me za ruku i rekao: "Zašto odlaziš tako dugo? Nedostajaćeš mi milijardu triliona puta." Srce mi je preskočilo, a osećaj krivice me je preplavio. Ipak, snažno sam zagrlila sina i izašla kroz vrata - ispričala je ona.

 

Prepun poslovni i roditeljski raspored ne dozvoljava mnogo mogućnosti za solo putovanja, ali poslovna putovanja su njen beg. Špriha je opisala kako je izgledalo njeno prvo solo putrovanje u Njujork.

- Posle nedelju dana sastanaka u Njujorku, ostala sam još jednu noć i počastila se čašom vina u centru Menhetna. Samo sam sedela, vrtela čašu među prstima i gledala kako svet prolazi. Osećaj smirenosti je bio osećaj koji retko nalazim kao zaposlena majka, i volela sam to - iskrena je Špriha.

Osim osećaja krivice što ostavlja dete kod kuće, često nailazi na osude prijatelja i rodbine. 

- Mnogi me pitaju kako mogu da ostavim dete. Ali, niko mi ne postavlja to pitanje kada je moj muž odsutan zbog posla - dodala je ona.

Vremenom je naučila da se nosi sa osećajem krivice što joj je omogućilo da sama uživa na Kineskom zidu, da istražuje hram u Kamboži ili luta ulicama Singapura posle sastanaka.

Špriha je imala i kokretne savete za sve zaposlene mame koje žele da ponekad da pobegnu od svega i sebe časte solo putovanjem.

 

Podrška partnera

Oslonite se na podršku partnera ili porodice koja će brinuti o vašem detetu dok ste odsutni. Morate biti spremni da smirite dete razgovorom preko telefona ili video poziva čak i kad ste na drugom kraju sveta.

Razgovarajte sa detetom

Bez obzira koliko godina ima dete pokažite mu koliko ste uzbuđeni zbog putovanja. Pokažite mu slike grada u koji idete, pričajte mu šta ćete tamo raditi. Kako je rekla Špriha, pre putovanja u Kinu ona je razgovarala s njim o Kineskom zidu, a on je toliko bio fasciniran da je tražio od mame da mu svakog dana šalje fotografije sa putovanja.  

Rutina za dete

Prema rečima ove mame, njen sin voli rutinu i kad je ona upućena u njegove svakodnevne obaveze bez obzira da li je u tom trenutku u najudaljenijem kutku planete. Zato ga obavezno zove pred spavanje da vidi kako je prošao njegov dan. 

 

Osećaj krivice

Ova emocija će se sigurno pojaviti samo je pitanje kako ćete vi nositi sa njom. Špriha ima običaj da u takvim trenucima ode u šetnju da razbistri glavu. I uvek kad se vratim sa putovanja sinu poklanja dodatnu pažnju i maženje da se ne bi osećao zapostavljeno zbog maminih putovanja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)