Roditeljstvo

DECI DALI PREZIME PA ZAŽALILI: Majka izbrisana iz porodice, a ovaj potez muža iznenadio je sve

Jedna majka se, kako kaže, osećala izbrisanom iz identiteta svoje dece i porodice nakon što su dobili očevo prezime.

19.04.2024 11:01

DECI DALI PREZIME PA ZAŽALILI: Majka izbrisana iz porodice, a ovaj potez muža iznenadio je sve
Shutterstock

Odabir imena za bebu koju očekuje neki bračni par poseban je trenutak za mnoge i uglavnom svi tome posvećuju posebnu pažnju. Nekada se u potragu krene i nekoliko meseci pre porođaja sastavljanjem liste najlepših imena. Jedna Argentinka je otkrila za Biznis insajder kako je i sa svojim partnerom poput drugih bračnih parova uradilo isto upravo u želji da pronađe najlepše ime za svoje dete.

Pošto su, kako je rekla, pronašli ime, odlučili su da naprave spisak i za srednje ime deteta koje treba da bude neko porodično ime, i napokon su se odlučili za ime dede po majci sa njene strane. Međutim, kada su ona i njen suprug razgovarali o prezimenu, ona je prihvatila da dete po tradiciji nosi očevo, iako ju je njen partner više puta pitao da li je sigurna u tu odluku pre nego što unesu podatke u izvod iz matične knjige rođenih.

pexels.com

Po tradiciji deca dobijaju očevo prezime, što je kasnije za ovu Argentinku bilo loša odluka

 

Ipak, kako ova majka otkriva, godinama kasnije, nakon što je dobila blizance, zažalila je zbog ove odluke jer se osećala kao da nije deo porodice i da je izbrisana iz njenog identiteta.

Na venčanju je ostavila svoje prezime

Kada se udavala, nije dovodila u pitanje da li će menjati svoje prezime jer je odlučila da zadrži svoje devojačko, što je njen suprug prihvatio, jer su oboje imali izgrađene karijere. Smatrala je da je čudno da menja svoje prezime jer bi se tako iskomplikovale birokratske procedure, uključujući dokumenta i mejlove, a njenim prijateljima bi bilo teško da je pronađu na društvenim mrežama

Počelo je da joj smeta suprugovo prezime

Kada su deca krenula u školu počela je češće da se suočava sa suprugovim prezimenom jer ga je bilo svuda: na pozivnicama, u prepiskama na mejlu i slično, što je počelo da joj smeta. Sve to joj je delovalo pomalo nepravedno prema njoj samoj s obzirom na to da je celim svojim bićem bila posvećena deci, a sada je izgledalo kao da je izbrisana iz njihovog života.

Priznala je  da je to rekla svom mužu koji joj je kroz smeh rekao da ju je upravo zbog ove situacije pitao želi li da uključe i njeno prezime, što su na kraju i učinili.

 

 

Deci su dali dva prezimena

Iz praktičnih razloga i zvučnosti davanje dva prezimena za dete bila je složenija procedura za njih. Želeli su kratka imena za decu kako dodatna dva prezimena ne bi otežala izgovor, a tako i pisanje, budući da se ona i suprug suočavaju sa nezgodnim situacijama prilikom popunjavanja papirologije upravo zbog dugih imena.

Deci je bilo teško da shvate zašto imaju dva prezimena

- Proces promene prezimena bio je lak jer smo još u braku i sva deca žive sa nama, pa su tako i sve izmene odobrene bez ročišta. Teže je bilo objasniti deci zbog čega sada imaju drugačija prezimena. Iako su neki od njih odbijali novo ime, bilo je potrebno vreme da to prihvate i sada su ponosni na to, ističe ona.

Argentinka otkriva da joj je jako drago što može da nastavi tradiciju svoje porodice preko dece s obzirom na to da je ona jedinica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)