Roditeljstvo

OVO TREBA DA ZNA SVAKA MAJKA KOJA IMA ĆERKU: 6 saveta za kupovinu haljina za devojčice!

Prikom odabira vodite računa o boji, materijali, veličini ali i ukusu vaše devojčice.

27.08.2023 14:00

OVO TREBA DA ZNA SVAKA MAJKA KOJA IMA ĆERKU: 6 saveta za kupovinu haljina za devojčice!
Shutterstock

Odlazak sa detetom u kupovinu može da se pretvori u noćnu moru svake mame. I dok dečaci najčešće ne mare mnogo šta će obući sa devojčima je potpuno druga priča. One uglavnom već od malih nogu znaju šta žele, posebno kad je u pitanju garderoba.

Kupovina haljine za devojčicu može da bude prilično naporna posebno ako imate tvrdoglavo dete, pa se može dogoditi da iz prodavnice izađete sa tri gotovo identične roze haljinice posebno u ranom uzrastu deteta.

Srećna republika vam poklanja 6 mudrih saveta za odabir i kupovinu haljine za vašu ćerkicu.

1. Boja haljine

Ne postoje dve iste devojčice. Čak i ako su u pitanju sestre ono što se dopada jednoj ne mora nužno da se sviđa i drugom detetu. Prilikom kupovine haljine vodite računa o bojama. Složićete se na nema ništa slađe od malene devojčice sa kikicama u plavoj, roze ili cvetnoj haljinici. Ali, prilikom kupovine treba uzeti u obzir jedan neizbežan faktor a to su mrlje na odeći. Deca umeju da budu divna, ali i divlja stvorenja, čak i devojčice! Zato odbaerite tamnije nijanse na kojima se mrlje neće videti. Naravo, to ne znači da svojoj ćerki ne treba da kupite i haljine svetlih i nežnih boja, ali za odlazak u vrtić ili šetnju ipad se opredelite za tamnije boje. 

2. Materijal

Matrija je važniji od boje, kroja i modnog trenda. Pojedina deca su osetljiva na određene materijale ili tkanine. Ne vole osećaj peckanja na koži. Odeća ne sme da iritira nežnu dečju kožu, da bude neudobna i da se u njoj vaše dete oseća loše. Zato pažljivo proverite od kakvog materijala je napravljena haljina koju birate za vašu devojčicu i koliko će vam trebati truda za njeno održavanje. Izbegavajte one tkanine koje zahtevaju stalno peglanje jer ćete sebi uštedeti dosta vremena i truda, a vaša devojčica neće posle prvog sedanja izgledati izgužvano. 

3. Detalji i dezeni

Dečja moda ima svoja pravila, ali kao i kod odraslih klasika je neprevaziđena. Ono što će osvežiti haljinu za devojčice klasičnog, recimo A kroja, su dezeni i detalji. Za malu decu posebno za devojčice mlađe od pet godina ne uzimajte haljine sa perlicama, šljokicama ili sličnim detaljima zato što dete može da otkine i gurne u usta ove detalje što može biti opasno po njeno zdravlje. 

4. Kombinacije

Prilikom kupovine haljina za devojčice vodite računa i o odevnim kombanicija, odnosno da li i kako ćete je uklopiti sa jaknicama i džemperićima koje vaše dete nosi. Važno je da je haljina laka za kombinovanje i po bojama i vrsti tkanine sa onim što vaše dete već ima. 

5. Popusti

Deca brzo rastu i često će haljinica vašoj ćerkici već za nekoliko meseci postati tesna. nemojte kupovati broj veći u kojoj će vaša mezimica izgledati kao da je u džaku samo da bi mogla duže da je nosi. Umesto toga pratite popuste i kupite joj haljinicu koja joj se dopada kada se nađe na sniženju. Na ovaj način ćete dosta uštedeti na inače skupoj garderobi za decu.

6. Stav deteta

Kada kupujete haljinu za svoju ćerkicu uvek poslušajte šta ona ima da vam kaže. U krajnjoj liniji haljina treba i njoj da se dopada, da se oseća prijatno i da je rado nosi. Uvažavanje njenog stava daće detetu dozu samopouzdanja na čemu će vam biti zahvalna kad odraste. To naravno ne znači da treba da kupite petu roze haljinu istog kroja. Ako dete insistira baš na haljini kakvu već ima objasnite joj zašto joj ne treba i zbog čega je bolje da kupite recimo plavu haljinicu. I ne zaboravite da pohvalite njen izgled kad bude isprobavala haljinu, vaše reči i komplimenti će dodatno učvrstiti njeno samopouzdanje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)