Roditeljstvo

"MOJA MAMA ME VOLI SAMO KADA SAM NAŠMINKANA": Ova devojčica ima samo 9 godina, a ono na šta je roditelji teraju dovešće vas do suza (VIDEO)

Psiholozi širom sveta kažu da ovakav pristup detetu može biti poguban za njegovu psihu, jer u najvećem broju slučajeva mališani to rade da bi udovoljili svojim roditeljima.

24.08.2023 11:02

"MOJA MAMA ME VOLI SAMO KADA SAM NAŠMINKANA": Ova devojčica ima samo 9 godina, a ono na šta je roditelji teraju dovešće vas do suza (VIDEO)
Facebook/Printscreen/Fabiosa Australia

Dečije takmičenje u lepoti podrazumeva učešće dece mlađe od 16 godina. Kategorije takmičenja mogu uključivati talenat poput pevanja ili glume, intervju, tematsku i večernju odeću i još mnogo toga u svrhu šou programa. U zavisnosti od vrste takmičenja, koje može biti glamurozno ili prirodno,  takmičari moraju da ponesu sve što ide u prilog njihovom izgledu, što podrazumeva mnogo šminke, veštačke trepavice, zube i usne, a tu su i glamurozne frizure koje moraju da isprate modnu kombinaciju.

Roditelji su veoma često kritikovani što svoju decu prijavljuju na takva nadmetanja jer, kako kažu psiholozi, to nije zdravo za njihovu psihu, a pogotovo kada su u pitanju male princeze. Devojčicama se predstavlja standard "lepote" koji nikako ne priliči njihovim godinama, a sociolozi širom sveta se bave ovom temom i pokušavaju da zaključe zbog čega se roditelji odlučuju na takav korak i zaključak je samo jedan - deca u većini slučajeva to ne rade svojom voljom.

Facebook/Printscreen/Fabiosa Australia

Ovako izgleda devočica spremna za takimčenje u lepoti koja ima samo 9 godina.

Video snimak koji je jedan od popularnijih na Fejsbuku prikazuje kroz šta prolazi jedna devojčica koju majka forsira da ide na takva takmičenja, a koja samo želi da se igra sa drugarima, jer ima samo 9 godina. Na snimku se mnogu videti krupne suze ovog deteta, a ovo je njena priča. 

- Moja mama me voli samo kada sam našminkana. Da li možete da verujete da imam samo 9 godina? Učestvovala sam na 112 takmičenja u lepoti ove godine i moja majka je opsednuta dobijanjem nagrada. Ona potroši na pet do šest sati na moju šminku svakog dana, ali nije uvek bila takva. Ona veruje da su samo lepi ljudi srećni i uvek to govori od kada se razvela od mog tate. Nikada joj se nisam suprotstavljala, ali danas jesam. Otkazala je moju rođendansku zabavu zbog fotografisanja. Želela sam da se družim sa mojim prijateljima i zaista želim da vidim svog tatu. Otrčala sam iz studija za fotografisanje u salon. Stilistiknja mi je dala slatkiše i skinula je mi je svu šminku bez i jedne reči. Ja mislim da sreća nije u tome kako izgledaš, već kako se osećaš. Tata me je odveo iz salona kod njega kući, a moja mama je zakazala sastanak sa psihijatrom i bićemo u kontaktu. Nadam se da ću uskoro otići kući kod svoje mame, a u međuvremenu želim da se igram sa svojim drugarima - bile su reči ove devojčice u formi ispisa. 

Komentari nisu prestali da se ređaju i mnogi roditelji su rekli da je ovo sve češće.

- Roditelji na ovaj način leče svoje frustracije.

- Deca zaslužuju sve samo ne ovakav tretman. 

- Ovo je užasna svakodnevnica.

- Vodite računa o psihi svog deteta.

- Ukoliko ovako tretirate svoje dete to neće biti dobro za njegov razvoj - glasili su samo neki od komentara. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)