Roditeljstvo

TEK ROĐENI BLIZANCI, A "STARI" 30 GODINA! Ovi mališani su stvarno čudo medicine, njihov otac imao je pet godina kada su zamrznuti kao embrioni!

Blizanci Lidija En i Timoti Ronald Ridžvej dobijeni su iz najstarije zamrznutih embriona u istoriji, koji su donirani davne 1992. godine, a koje su kasnije "usvojili" Rejčel i Filip Rodžvej.

24.11.2022 10:03

TEK ROĐENI BLIZANCI, A "STARI" 30 GODINA! Ovi mališani su stvarno čudo medicine, njihov otac imao je pet godina kada su zamrznuti kao embrioni!
Printscreen/YouTube/TODAY

Jedna velika porodica iz Amerike, koja je brojala šest članova, odlučila se da dodatno poveća svoj broj, pa je na radost svih u familiji, ali i šire, dobila još dva člana. Reč je o blizancima koji su u pomenutoj porodici sada najmlađi članovi, iako po datumu postoje još od pre tri decenije. Naime, embrioni iz kojih su oni nastali zamrznuti su davne 1992. godine i otad ispisuju istoriju. Bili su čuvani na oko minus 128 stepeni Celzjusovih u tečnom azotu tačno od 22. aprila 1992. godine. 

Rejčel Ridžvej je majka četvoro dece i na svet je 31. oktobra donela blizance, a njen suprug i otac mališana, Filip Ridžvej, je taj fenomen okarakterisao kao "nešto zapanjujuće".

Novi rekord koji su, prema Nacionalnom centru za donaciju embriona (NEDC), postavili blizanci Lidija En i Timoti Ronald Ridžvej, sestra i brat iz epruvete, zaprepastio je mnoge i potvrdio da nada postoji bez obzira na izazove. Embrioni su, inače, donirani toj privatnoj verskoj organizaciji koja kaže da je pomogla rađanje više od 1.200 beba od doniranih embriona

Printscreen/YouTube/Good morning America

Lidija i Timoti su sestra i brat rođeni iz zasad najstarijeg embriona

Pre blizanaca, rekorderka je bila Moli Gibson koja je rođena iz embriona držanog u zamrznutom stanju čak 27 godina. Doktor Džon Dejvid Gordon, koji je izvršio transfer embriona, pozivajući se na malene blizance, istakao da ljudi ne bi trebalo mnogo da razmišljaju da li da usvoje embrione koje je neko drugi "stvorio" godinama ranije.

- Odgovor svih bi trebalo da bude, apsolutno da - istakao je on za britanske medije.

Embrioni blizanaca bili su namenjeni anonimnom bračnom paru. Čovek je bio u pedesetim godinama i oslonio se na tridesetčetvorogodišnjeg donatora jajnih ćelija.  Do 2007. godine embrioni su bili čuvani u strogim uslovima u SAD, a tada je par odlučio da ih donira organizaciji NEDC u Noksvilu, država Tenesi, da bi pomogli nekom drugom da ih iskoristiti umesto njih. Na jednoj partnerskoj klinici tog centra je godinama kasnije, uz saglasnost Ridžvejevih, izvršen transfer embriona u Rejčelinu matericu nakon što su ih embriolozi odmrzli. 

- Doktor mi je pokazao slike i videla sam da ih ima tri, ali mi je doktor rekao da bi višestruki embrioni izazvali probleme u trudnoći i da je rizik. Predložio mi je da izvršim transfer dva, a da sa još jednim sačem. Sa suzama u očima sam rekla da mi je želja bila da dobijem troje dece - rekla je Rejčel i dodala kako joj ipak nije žao jer je na svet donela dva mala anđela koja obožava.

Ona i njen suprug, inače, imaju još četvoro dece, ali su blizanci prvi koji su dobijeni vantelesnom oplodnjom.

- Imao sam pet godina kada su Lidija i Timoti bili zamrznuti embrioni. Tada im je zapravo Bog dao život koji su čuvaliU izvesnom smislu oni su naša najstarija deca, iako su najmanji. Ima nešto zapanjujuće u tome -rekao je presrećan otac blizanaca, Filip. 

Zamrzavanje embriona nije nova tehnika. Prva beba se ovaj način rodila 1984. godine, a otad je medicina još mnogo puta pomerila granice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)