Roditeljstvo

DA LI BISTE PRIMENILI OVU METODU NA SVOJOJ BEBI? U Danskoj roditelji počeli da ostavljaju decu u kolicima na otvorenom!

Metode roditeljstva razlikuju se od zemlje do zemlje, međutim, jedno kom se pribegava u Danskoj je potpuno iznenadilo ljude širom sveta.

13.10.2022 18:01

DA LI BISTE PRIMENILI OVU METODU NA SVOJOJ BEBI? U Danskoj roditelji počeli da ostavljaju decu u kolicima na otvorenom!
Printscreen/TikTok/annieineventyrland

Kada prošetate gradom verovatno vidite majku s bebom u kolicima koja se od nje ne odvaja. Boravak na suncu traje neko vreme, a onda se one vrate kući jer je beba "upila" malo vitamina D i sve se svodi na to. Šetnja je gotova i ostatak dana se uglavnom provodi kod kuće. A šta mislite o tehnici čuvanja deteta po kojoj se ono neko vreme ostavlja napolju samo u kolicima? Ili se ostavlja tako da ga vi kao roditelj možete posmatrati s propisne daljine?

Upravo to je slučaj s Dancima koji, iako zvuči besmisleno, redovno kolica sa svojom decom ostavljaju na otvorenom, bilo da se oni u tim trenucima nalaze u restoranima, prodavnici ili nekom trećem mestu, te ostavljaju dete svuda samo da bi ono "što duže boravilo na svežem vazduhu". 

Naravno, za to vreme oni svoje dete drže "na oku" i stalno su u njegovoj blizini, a često koriste i monitore kako bi nadgledali situaciju. Oni smatraju da to ima mnoge prednosti kada je bebino spavanje u pitanju.

Pribegavanje ovom "trendu" roditelji iz Danske objašnjavaju time da je to dobro za bebin imunitet i kako bi smanjili rizik od toga da mališani budu izloženi virusima koji izazivaju prehladu i kašalj, ali i da spreče dodir sa raznim bakterijama i mikrobima. To je pokazala jedna mama iz pomenute zemlje iznenadivši mnoge tom metodom odgajanja deteta.

Reakcije korisnika bile su podeljene - od onih da je to suluda ideja i da bi u njihovoj zemlji zbog takvog poteza bili uhapšeni, do onih kojima se to svidelo.

- Mi živimo u Njujorku. Ne mogu da ostavim kesicu čipsa napolju -

- Ne možemo ostaviti napolju torbe i bicikl, a da ih neko ne ukrade -

- Neverovatno... Završili bismo u zatvoru da uradimo ovo - 

- U Litvaniji je slično. Da mogu spavala bih sa bebom napolju - bili su neki od komentara pratilaca.

Javili su se još neki korisnici iz Norveške i sa Islanda koji su rekli da je potpuno normalna situacija i kod njihda se deca pre ostavljaju na otvorenom nego da se po svaku cenu zatvaraju u zagušljivim prostorima. 

Ista korisnica je objavila snimak kako bebu priprema kada je hladno i kako je oblači "toplo" u tom slučaju za boravak na vazduhu. Naime, ona je sugerisao roditeljima da spavanje napolju može biti dobro za bebe i preporučila je da je ostavljanje dece i na nižim temperaturama, ako su  dobro ušuškani, i te kako zdravo.

Mnogi su tu metodu dočekali sa čuđenjem dok neki smatraju kako je opravdana i da roditeljima daje i malo vremena za sebe. Neki su primetili da je Danska skupa i bezbedna zemlja koja može tako nešto da priušti za razliku od drugih zemalja koje zbog svojih problema i veoma niske stope bezbednosti takve slučajeve hapsi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)