Ispovesti

Sve ZABORAVI ZA 7 SEKUNDI: Ovaj čovek ima najgoru amneziju ikada!

Klajv Vearing se seća svoje prošlosti do trenutka kobnog virusa koji je bio pre 37 godina. Već skoro 40 godina njegovo pamćenje je ograničeno na svega 7 do 30 sekundi. Ovakav slučaj je jedinstven u medicini, a ovo je Klajvova priča.

23.06.2022 14:30

Sve ZABORAVI ZA 7 SEKUNDI: Ovaj čovek ima najgoru amneziju ikada!
Prntscrn/YouTube/Real stories

Amnezija je stanje gubitka svesti koje može da se javi posle teške saobraćajne nesreće, traume ili bolesti.

Klajv Vearing (84) ima najgori oblik amnezije ikada, sa kojim živi već 37 godina. Njegovo pamćenje traje nešto duže nego kod zlatne ribice. Dok je kod nje sećanje svega 3 sekunde, kod Klajva je ono 7 sekundi.

Vearing je bio pianista, muzičar, dirigent, kompozitor i profesionalni tenor Vestminsterske katedrale. On je daleke 1985. godine imao jak virus i malo njih je mislilo da će ga preživeti. Svi su ostali zapanjeni time što je Klajv uspeo da pobedi bolest koja je napala njegov centralni nervni sistem. Ispravnije bi bilo reći da je Klajv dobio rat, ali je mnoge bitke izgubio. Posledica virusa bila je amnezija, tako da je njegovo sećanje uglavnom ograničeno na oko 7 sekundi, a maksimalno 30 sekundi. Psihologija i medicine ne pamte ovakav slučaj, iz kog razloga je njegova amnezija i nazvana "30 sekundi Klajv".

Prntscrn/YouTube/Real stories

Klajv Vearing, čovek koji ima pamćenje 7 sekundi

Vearing se seća nekih detalja svoje prošlosti od pre skoro 40 godina. On se seća i muzike i svira klavir, ali ne može da prati samu muziku budući da ne shvata ni kada je počeo da svira melodiju, a ni kada je završio kompoziciju. Kada mu supruga Debra uđe u prostoriju, budući da zaboravi kada je izašla, on joj se obraduje kao da je vidi po 1. put u životu.

Prntscrn/YouTube/Real stories

Debra Vearing, žena čovek koji ima pamćenje 7 sekundi

- Nikada nisam video ni jednog jedinog čoveka. Jedina osoba za koju znam celog mog života je moja supruga Debra. Nikada u životu nisam video lekara, niti sam bio bolestan. Jedino što znam je da poznajem Debru iako ne znam gde sam je 1. put video. Znam i da sviram, ali ne poznajem note. Kažu mi da imam i decu i sestru, ali nikada ih nisam video - mišljenje je ovog čoveka.

Njegova supruga pak ovako objašnjava Klajvovo stanje.

- Njegova svest je isključivo ograničena na sadašnji trenutak. Ona traje maksimalno 30 sekundi, ali najčešće je to svega 7. Njegova misao traje jednu rečenicu. Ukoliko je rečenica duža, zaboravi početak. Nikada se ničega ne seća. Za njega postoji samo ovde i sada, prepoznaje mene i muziku. To je sav njegov život. Ukoliko bi izašao iz svoje kuće, to bi bilo isto kao da je izašao iz svemirske letelice u nepoznati kosmos. Nikada ne bi prepoznao put nazad kući - objašnjava ona, koja se i pored toga trudi da razgovara neprestano sa njim u nadi da će se jednoga dana njegovo pamćenje nekim čudom vratiti.

Amnezija je veoma interesantna filmskim producentima.

Psihološki triler je mnogima omiljeni filmski žanr. Kristofer Nolan je filmski režiser i scenarista nekih od najboljih filmskih ostvarenja među kojima je i film "Memento"(Uspomena) iz 2000. godine. U filmu glavni glumac je preživeo brutalno prebijanje i smrt žene usled čega je dobio amneziju i seća se samo poslednjih nekoliko rečenica, posle kojih je ponovo na početku. U filmu vidimo scene u kojima on juri čoveka. Njegovo razmišljanje se kreće ovim tokom:

- Gde sam to ja? Šta radim? Ko je ovaj lik? Zašto trčimo? Jasno je, jurim ga zbog nečeg. O, ne, ipak on juri mene! Izgleda da iz nekog razloga hoće da me ubije. Kažem sebi: Beži!!! -

Drugi film koji se bavi sličnom tematikom amnezije je romantična komedija sa Dru Barimor u glavnoj ulozi. U filmu Dru glumi devojku koja je kao tinejdžerka zbog saobraćajne nesreće izgubila pamćenje. U njenom slučaju ono traje oko 12-14 sati. Pamćenje je služi ceo jedan dan, ali pošto zaspi i probudi se, ponovo se ne seća ničega sem svog detinjstva. I pored njenog takvog stanja, momak koga glumi Adam Sendler se zaljubljuje u nju i svakodnevno pokušava da je osvoji. Budući da se ona ne seća nijednog njegovog poljupca, svaki poljubac joj deluje kao prvi. Film iz tog razloga i nosi naziv "50 prvih sastanaka", iako ga mnogi prevode i kao "50 prvih poljubaca".

- Ništa nije kao prvi poljubac - kaže ona svakoga dana, posle svakog poljupca, što je jedina lepša strana amnezije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)