Ispovesti

NASLEDILA JE NA DESETINE MILIONA DOLARA, ALI IH NE ŽELI! Ova mlada žena donela je zaprepašćujuću odluku i to iz samo jednog razloga! (VIDEO)

Ne želim novac za koji nisam radila nijedan dan u životu, poručila je Marlin Engelhorn, naslednica moćne nemačke familije.

bySrećna republika

30.10.2022 18:05

NASLEDILA JE NA DESETINE MILIONA DOLARA, ALI IH NE ŽELI! Ova mlada žena donela je zaprepašćujuću odluku i to iz samo jednog razloga! (VIDEO)
Printscreen/https://www.ardmediathek.de/

Mlada Nemica koja bi trebalo da nasledi na desetine miliona dolara saopštila je da ne želi da zadrži to bogatstvo, već da je rešila da čak 95 odsto novca pokloni u dobrotvorne svrhe.

Ona je Marlin Engelhorn, dvadesetdevetogodišnja naslednica moćne nemačke familije, kojoj je nedavno preminula baka rešena da baš unuci ostavi veći procenat bogatstva koje iznosi 4,2 milijarde dolara. Marlin je gostujući u mnogim nemačkim medijima rekla da ne želi da zadrži svoje nasledstvo, tvrdeći da ju je to što je otkrila da joj je baka ostavila novac iznerviralo, a ne usrećilo.

- Ne bi trebalo da bude moja odluka šta da radim sa novcem svoje porodice, za koji ni dana nisam radila - rekla je Marlin za Vice Nevs.

Kako je naglasila, upravljanje tim nasleđem zahteva mnogo vremena.

- To nije moj životni projekat - poručila je ta neobična mlada žena

Pošto je dve godine znala za nasleđe, Marlin je rekla da je imala vremena da razmisli o najboljoj opciji za nju i da je odlučila da novac pokloni u dobrotvorne svrhe.

- Ovo nije pitanje volje, već pravičnosti. Nisam učinila ništa da da primim to nasleđe. Ovo je bila čista sreća, poput lutrije, i to zahvaljujući rođenju. Čista slučajnost - rekla je ona. 

 

Na događaju "Milioneri za humanost" (Milionaires for Humanity) u avgustu u Amsterdamu, Holandija, Marlin je dobila priliku da se obrati publici.

 

- Ja sam proizvod neravnopravnog društva... Jer inače, ne bih mogla da se rodim u više miliona. Ništa drugo - poručila je ona tada. 

Mlada žena, koja živi u Beču, u Austriji, pozvala je tom prilikom na strukturalne promene u načinu oporezivanja ultrabogatih i suosnovala grupu pod nazivom Oporezuj me sad (Tax Me Now). Grupa je vodila kampanju da vlade uzmu mnogo veći deo od nasleđenog bogatstva, tvrdeći da ta nezarađen novac treba demokratski podeliti. Prema njenim rečima, pravičnija bi bila preraspodela bogatstva i viši porezi na superbogate kako bi se na taj način postigao rebalans društava.

Na pitanje kako izgleda njena budućnost nakon što se odrekla 90 do 95 odsto svog nasledstva, ta studentkinja je kratko istakla: "To još ne znam. Ali želim naporno da radim. Kao i svi ostali".

 

 


Inače, Marlin je unuka 94-godišnje Traudl Engelhorn-Vekijato, člana nemačke industrijske porodice čiji je patrijarh Fridrih Engelhorn osnovao BASF, kompaniju najvećeg proizvođača hemikalija na svetu. Kompanija je osnovana davne 1865. godine.

 

 

Nakon što je BASF prodat za 11 milijardi dolara 1997. godine, Marlinina baka je dobila 2,45 milijardi dolara. To bogatstvo je poraslo na 4,2 milijarde dolara u vreme njene smrti ranije ove godine.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)