Brak i veze

87 odsto muškaraca će da se RAZVEDE ako je razlika u godinama ovolika

Za pravu ljubav nije bitna razlika u godinama, ali ona često može da produbi probleme koji već postoje u vezi.

20.01.2022 15:29

87 odsto muškaraca će da se RAZVEDE ako je razlika u godinama ovolika
pexels.com

Razlika u godinama ne mora da bude razlog za (ne)uspeh braka ili veze, ali istraživanja pokazuju da ona može uticati na verovatnoću da će brak potrajati.

Muškarci najčešće odbijaju veze ako su oni ti koji su mlađi. Zapravo, kada je žena određeni broj godina starija od svog muža, šanse da on pokrene razvod mogu naglo porasti. Ako je muškarac oženjen ženom tri godine ili više starijom od njega, verovatnoća da će pokrenuti razvod povećava se za 87 odsto. Dok razlika u godinama između supružnika ne određuje 100 procenata da li će brak biti uspešan ili ne, često može igrati ulogu u tome da li će potrajati ili ne, piše 24sata.hr.

U studiji iz 2016. objavljenoj u Journal of Marriage and Family, istraživači su namjeravali otkriti kako razlika u godinama može utjecati na vjerojatnost razvoda. Istraživačica i profesorica na Sveučilištu New York, Paula England i njezin tim pregledali su podatke od 3622 para intervjuirana za Nacionalnu anketu obitelji i kućanstava od 1987. do 1988., 1992. do 1994. i 2001. do 2002. U nekom trenutku tokom 1977. do 2002. ukupno 747 od tih parova se razvelo ili rastalo. Ovi učesnici su upitani ko je inicirao razvod i kolika je razlika u godinama između supružnika.

pexels.com

Ljudi su srećniji u braku sa mlađim partnerom

Rezultati su pokazali da će muškarci koji su u braku sa starijim ženama najverovatnije odustati. Ako muškarac ima ženu koja je tri ili više godina starija od njega, izgledi da će zatražiti razvod mogu porasti do 87 odsto; dok se šanse žene za pokretanje razvoda mogu smanjiti za 23 procenata. Izgledi da žena traži razvod povećavaju se za 38 odsto kada su u braku s mlađim muškarcem.

Toekom studije, naučnici su primetili da se rizik žene da želi razvod može povećati zbog razlike u godinama. Rezultati su pokazali da kada je žena tri ili više godina mlađa od muža, njene šanse za pokretanje razvoda mogu porasti za 38 odsto. Ali ako muž ima ženu koja je mlađa, njegove šanse da zatraži razvod mogu se smanjiti za 50 odsto. Iako godine mogu puno reći o vezi, ova studija je takođe otkrila da prevelika razlika u godinama može biti loš znak. Tačnije, za svaku dodatnu godinu u kojoj je žena starija od muža, rizik da će on zatražiti razvod može porasti za osam odsto.

Drugo istraživanje pokazalo je da su muškarci "najzadovoljniji" kada su im žene mlađe od njih. Istraživanja su pokazala da muškarci najčešće preferiraju da budu ti koji su stariji.

U studiji iz 2017. objavljenoj u Journal of Population Economics, stručnjaci su istraživali kako razlika u starosti između partnera može uticati na brak s vremenom.

Rezultati su pokazali da se za svaku godinu u kojoj je muž stariji od supruge može povećati muškarčevo bračno zadovoljstvo. Međutim, to nije bio slučaj sa ženama.

- Smatramo da su muškarci koji su u braku s mlađim ženama najzadovoljniji, a muškarci koji su u braku sa starijim ženama najmanje zadovoljni - rekla je Tera McKinnish, profesorka ekonomije na CU Boulderu i koautorica studije, u saoptenju za javnost.

- Žene su takođe nezadovoljne kada su u braku sa starijim muževima, a posebno su zadovoljne ako su u braku s mlađim muževima - iznosi studija. U roku od šest do 10 godina, količina bračnog zadovoljstva muškaraca drastično je pala. Studija je takođe pokazala da muškarci s mlađim ženama nisu uvek bili srećni u svojim brakovima. Zapravo, visok nivo zadovoljstva muškaraca nestao je prilično brzo. 

Što se tiče razloga zašto su partneri manje zadovoljni u svojim brakovima, McKinnish je napomenuo da bi to moglo biti zbog okolnosti poput gubitka posla ili smanjenja finansijskih sredstava domaćinstva. Utvrdili su i da kada parovi imaju veliku starosnu razliku imaju mnogo veći pad zadovoljstva u braku kada su suočeni s ekonomskim šokom, od parova koji imaju vrlo malu razliku u godinama, objasnila je.

 

Komentari (0)