Brak i veze

OVU SU NAJKRITIČNIJE GODINE ZA BRAK: Ako ih prebrodite smeši vam se novi medeni mesec!

Svaki treći brak završava se razvodom.

17.06.2024 19:30

OVU SU NAJKRITIČNIJE GODINE ZA BRAK: Ako ih prebrodite smeši vam se novi medeni mesec!
TatianaK / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U Srbiji se prema statistici raspadne svaki treći brak. Situacija je alarmantna, a razvod je postao uobičajena praksa koja pogađa mnoge parove širom zemlje. Stanje u nekim drugim zemljama još je ozbiljnije. U Americi propadne polovina prvih brakova, čak 60 odsto drugih i 73 odsto brakova na koje su parovi računali kao na “treću sreću”, piše portal marriage.com.

Prema stručnjacima, razlozi za ovu visoku stopu razvoda su brojni i raznovrsni, a često uključuju financijske probleme, neslaganje supružnika oko planova za budućnost i gubitak emocionalne povezanosti, dok je tu i prevara i nemogućnost daljeg poverenja.

Shutterstock

Svaki treći brak završi se razvodom

Kritične godine braka

Brojna istraživanja pokušala su utvrditi koje su godine braka najkritičnije, odnosno kada supružnici najčešće donose odluku o razvodu. Iako nema zlatnog pravila, pokazalo se kako brakovi najčešće “pucaju” tokom prve, sedme i osme godine.

Prva godina braka često donosi izazove prilagođavanja na zajednički život, dok sedma godina može biti kritična zbog rutine i stagnacije u vezi. Parovi koji prežive najkritičniju sedmu godinu, kao i osmu, mogu reći da su na dobrom putu, jer statistika pokazuje kako se najmanje razvoda beži u razdoblju od devete do petnaeste godine braka, pa se taj period često naziva i “drugim medenim mjesecom”.

Najčešći razlozi za razvod

Stručnjaci su otkrili i najčešće razloge zbog kojih se parovi razvode. 

Financijski problemi

Neusklađeni pristupi finansijama i dugovi mogu uzrokovati velike tenzije među supružnicima. 

Neslaganje oko planova za budućnost

Različite vizije budućnosti često dovode do nesuglasica i sukoba. Ako supružnici nemaju usklađene ciljeve, teško je održati skladan brak.

Prevara

Nevera je takođe jedan od čestih razloga za razvod jer narušava poverenje. Prevara ne samo da uništava poverenje, već čini da se partner oseća izdano i povređeno.

Shutterstock

Mnogi ne prođu test vremena

Neslaganje sa članovima partnerove porodice

Problemi sa tazbinom mogu značajno narušiti harmoniju u braku. Česti sukobi sa članovima porodice partnera mogu biti izvor stalnih tenzija.

Gubitak povezanosti i ljubavi

S vremenom, neki parovi mogu izgubiti emocionalnu povezanost i ljubav, što dovodi do udaljavanja i razvoda. Gubitak emocionalne povezanosti je često postupan proces koji, ako se ne prepozna na vreme, može dovesti do razvoda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)