Brak i veze

OVO SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA KRAH BRAKA: Polovina parova se ne razvodi zbog prevare ili novca, već zbog nečeg sasvim trećeg

Napravljena je lista 7 najčešćih motiva za okončanje bračne zajednice.

08.06.2024 16:20

OVO SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA KRAH BRAKA: Polovina parova se ne razvodi zbog prevare ili novca, već zbog nečeg sasvim trećeg
shutterstock.com

Razvodi su postali sve učestaliji ne samo u svetu već i u Srbiji. Nekad je važili nepisano pravilo da je 7 godina braka najkritičnija, a sada se čini da pravila više nema.

Gotovo podjednako se razvode mladi parovi, ali i oni sa zavidnim višedecenijim bračnim stažom. Ovo je navelo istraživače da se detaljnije pozabave ovom temom i otkriju koji su najčešći razlozi zbog koji parovi odlučuju da se razvedu.

Ni prevara, ni pare

Iako je uvreženo mišljenje da se parovi najčešće razvode zbog prevare ili novca, istina je potpuno drugačija. Istraživači su čak napravili listu od 7 najčešći motiva za krah braka. Finansijska situacija se našla na 6 mestu, dok prevare ni nema na listi.

Skoro polovina ispitanika (46 odsto) kao razlog za razvod je navela preveliko zalaganje u karijeri supružnika. Suviše rade, dugo ostaju na poslu što dovodi do bračnih razmirica.

Shutterstock

Parovi koji se razvode se otkrili razloge za krah braka

Na drugom mestu su se razlike i sukobi oko podizanja dece (43 odsto). Roditeljstvo je samo po sebi izazov, pa još ako niste na istoj liniji kao supružnih eto stanih razloga za svađe i razvid.

Podela kućnih poslova je još jedan od vodećih razloga za razvod, a ovde su u većini žene koje su se žalile da je ceo teret kućnih poslova i brige o deci pao na njih navelo je da zatraže razvod braka.

Prema rezultatima studije iz 2022. pokazuju da su žene imale manju želju za intimni odnosima ukoliko je teret domaćinstva bio na njima. 

Ogromnih 63 odsto ispitanika je reklo da bi im bolje razumevanje obaveza pre braka moglo pomoći da izbegnu razvod. A više od polovine je reklo da bi možda i dalje bili zajedno da su bolje razumeli moral i vrednosti svog supružnika pre venčanja.

Shutterstock

Sve češće se razvode i parovi koji su decenijama u braku

Samo 5 odsto razvedenih kaže da nije postojao način da se spasi njihov brak mogao biti spasen, kaže se u istraživanju, a prenosi CNBC. 

Ovo je lista najčešćih razloga za razvod:

  • 1. Karijera
  • 2. Roditeljstvo
  • 3. Podela kućnih poslova
  • 4.Odnosi sa porodicom partnera
  • 5. Odnosi sa prijateljima
  • 6. Finajsijska situacija
  • 7. Zdravstveni razlozi

BONUS VIDEO:

Komentari (0)