Brak i veze

"MUŠKARCI ZA STOLOM, ŽENE NISU GLADNE": Slika sa svadbe u Srbiji pre skoro 100 godina izazvala burne rasprave na internetu! (FOTO)

Svaka domaćica donese po boščaluk sa pitom piletom, pogačom a domaćin obezbedi rakiju i vino za veselje.

10.10.2023 14:00

"MUŠKARCI ZA STOLOM, ŽENE NISU GLADNE": Slika sa svadbe u Srbiji pre skoro 100 godina izazvala burne rasprave na internetu! (FOTO)
shutterstock.com

Starije generacije često se sa setom prisete nekih davno prošlih vremena koja su po njihovim rečima bila mnogo bolja. Živelo se lepše, mirnije bez stresa i uživalo u životnim radostima. Ali, da li je baš uvek bilo tako. 
Na društvenim mrežama izuzetno su popularne fotografije iz prošlog veka koje prikazuju kako se nekad živelo ali i kako su tada izgledale tradicionalne srpske svadbe. 

Gde su žene?

Jedna fotografija od pre gotovo 100 godina na kojoj je prikazana svadba u užičkom kraju tridesetih godina prošlog veka izazvala je burne polemike i podigla internet na noge. 

Na staroj crno-beloj slici vidi se ogroman sto za kojim su svatovi. Tu su i nezaobilazni trubači koji su zabavljali svatove i koji su i tada bili popularni kao i danas. Međutim, ono što mnogima nije promaklo je da su u prvom planu isključivo muškarci od dečaka, globradih mladića do starijih.

Žene i devojke gotovo i da ne vide na ovoj slici ili su negde daleko u pozadini. 

- Gde su žene? Zašto su one u pozadini, zar one nisu sedele za stolom s muškarcima?

- Žene su kod kuće, njima nije bilo dozvoljeno da svadbuju.

- Ima i žena! Žene stoje i nisu ostale kod kuće nego čekaju da se muškadija najede, pa onda one da sednu. Tako barem slika kaže! Svadba se pravila tako da svaka domaćica donese po boščaluk sa pitom piletom, pogačom. Domaćin obezbedi rakiju i vino. Svi zajedno jedu, uzimajući po nešto od svake domaćice. Nema ovde šovinizma, tog muškog, žena je kod kuće pere. Svi su tu i žene i muškarci. Radili zajedno i gostili se zajedno. Ne znam gde su to neki dečaci čulu da su samo muški na slavlja išli.

- E koliko ljudi beše nekad u selu, sve momčina do momčine, a danas su ovi stolovi prazni.

- Ovo je izgleda treci dan. Svi izgledaju umorni, a i sofra je ispražnjena...

- Ovo je bila lepota, znalo se ko kosi a ko vodu nosi,a ne kao u današnje moderno vreme muž ne sme ženi ton da poveća, nema discipline nema poštovanja.

- Za stolom muškarci, žene nisu gladne - bili su samo neki od komenatara na ovaj post.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)