Brak i veze

ZAŠTO NISKIM ŽENAMA ODGOVARAJU VISOKI MUŠKARCI I OBRNUTO? Evo šta stručnjaci za veze imaju da kažu o razlikama u visini!

Ističu da je u pitanju stvar ukusa, ali da kulturološka ubeđenja imaju veliku ulogu u tome kakve partnere tražimo.

20.08.2023 12:02

ZAŠTO NISKIM ŽENAMA ODGOVARAJU VISOKI MUŠKARCI I OBRNUTO? Evo šta stručnjaci za veze imaju da kažu o razlikama u visini!
shutterstock.com

U svetu upoznavanja visina muškaraca i žena je aktuelna tema. Izaziva brojne rasprave na društvenim mrežama, a mnogi kažu da žene mnogo češće izlaze sa visokim muškarcima nego sa nižim. Pripadnici muškog pola se često pitaju zbog čega žene vole muškarce koji su iznad prosečne visine i to je prvo pitanje ukoliko počnu da komuniciraju preko neke od aplikacija za onlajn upoznavanje. Stručnjaci iz celog sveta govorili su za Foks didžital Njuz i dali odgovor na to pitanje. Iako ističu da je sve stvar ukusa, smatraju da kulturološka ubeđenja imaju veliku ulogu u tome. 

- Veoma je teško pronaći razliku između prirodnih želja i onih koje su kulturološki nametnute. Visina se uvek povezivala sa snagom i zdravljem, a svaka žena želi zaštitu muškarca - kaže Avigajl Lev, terapeut koji se bavi ljubavnim odnosima.

pexels.com

Žene su izbirljivije zato što su ravnopravne sa muškarcima.

Žene su izbirljivije

Kao primer dala je žene sa početka dvadesetog veka, kada nije bila bitna njihova karijera nego isključivo izgled, a danas su žene izbirljivije.

- U prošlosti muškarci su više cenili izgled žene, jer joj karijera nije bila potrebna. Sada kada su žene ravnopravne sa suprotnim polom, postale su izbirljivije u vezi sa izgledom partnera - kaže Lev.

Niske žene su ženstvenije

Ustaljeno je mišljenje da su niže žene ženstvenije i privlačnije muškarcima, što se ispostavlja kao tačno.

- Muškarci kažu da vole niže žene zbog toga što se osećaju "moćno" i što mogu da im "pruže zaštitu". Takođe, oni kažu da više vole intimne odnose sa nižim ženama zato što su krhke i u tim momentima mogu da budu apsolutno dominantni - zaključuje Lev.

shutterstock.com

Žena visinu muškarca povezuje sa snagom, a muškarci više vole niže i krhke žene.

Žena visinu povezuje sa snagom

Nikol Mur, terapeut specijalizovan za muško - ženske odnose, kaže da većina ženskih pacijenta sa kojima radi visinu povezuje sa snagom i sigurnošću, dok im mršaviji i niski muškarci ne ulivaju dovoljno sigurnosti. Neke su istakle da vole visoke muškarce zato što će izgledati manje ukoliko se ugoje. 

- Ovo ima veze sa kulturološkim predrasudama da žena uvek mora da bude fizički sitnija od muškog partnera. Razlika u visini može stvoriti dinamiku moći u vezi i karakteristična je za parove koji vole odnos kada je žena manje moćna ili čak slabija od svog muškarca. S druge strane, neki veoma visoki muškarci mogu  da uživaju u tome da ih vodi "mala", ali odlučna žena - rekla je Mur. 

Izgled partnera je stvar ukusa

Iako je visina stvar ukusa, Mur je upozorila da bismo trebali da razmotrimo odakle potiču naše potrebe i želje. Veoma je važno da osvestimo da li je u pitanju nesigurnost, ili stereotipi. Društvo i mediji muškarca predstavljaju kao nekoga ko je krupan, visok i snažan, međutim, njeni klijenti koji imaju dovoljno samopouzdanja ne mare za visinu žene. 

- Moji klijenti koji imaju dovoljno samopouzdanja i nemaju problem sa visinom i ženu ne posmatraju kao opasnost ni u jednom slučaju. Mogu biti sa partnerkom koja je više ili niža bez ikakvih problema - rekla je Endrjus.

shutterstock.com

Nemojte previše da zahtevate, zato što je izgled najmanje bitan.

Ne zahtevajte previše

Laura Vaser, advokat za razvode iz Los Anđelesa, rekla je za divors.kom, ukoliko ljudi imaju zahteve prilikom upoznavanja, trebalo bi da budu oprezni. 

- Mnogi brakovi koji su počeli sa listom zahteva završili su u mojoj kancelariji. Na duže staze fizički izgled nije bitan koliko kompatibilnost partnera. Visina je najmanji problem u muško - ženskim odnosima i smatram da ne treba da postoje nikakve predrasude po tom pitanju - zaključila je Vaser za Foks Didžital Njuz. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)