Brak i veze

6 NAJVEĆIH LAŽI KOJE JE DRUŠTVO NAMETNULO ŽENAMA: Da li je u redu danas biti samo domaćica?!

Promenom društvenih normi došlo je do određenih poremećaja u shvatanju uloge i ponašanja pripadnica nežnijeg pola u savremenim društvima, a evo šta su najveći problemi.

27.06.2023 11:37

6 NAJVEĆIH LAŽI KOJE JE DRUŠTVO NAMETNULO ŽENAMA: Da li je u redu danas biti samo domaćica?!
Shutterstock

Savremeno društvo je dovelo do velikih predrasuda u pogledu svega, a mnoge od njih su usmerene upravo ka ženama. Jedna od njih je i da "Žena treba da radi odgovoran posao kao da nema porodicu. Traba da se posveti porodici kao da nema posao uopšte i treba da izgleda uvek tip-top kao da nema ni posao ni porodicu", za šta bi se mnogi složili da je bukvalno nemoguće.

Drage dame, za šta god da se odlučite, samo budite srećne i posvećene u onolikoj meri u kojoj je to prihvatljivo za vas, ali imajte na umu da postoji 6 ustaljenih "laži", koje je društvo nametnulo, a koje uopšte ne morate slepo da pratite.

1. Najgore je biti domaćica

shutterstock.com

Mnoge žene uživaju obavljajući poslove po kući 

Društvo voli da mladim ženama govori da je uloga domaćice zastarela i pogrešna. Govore im da je njihova najveća vrednost uspešna karijera, a ne podizanje porodice. Za žene koje odaberu da budu "samo" domaćice smatra se da navodno nisu uspele u životu. S druge strane, ako bi se oslobodile "tereta" u vidu muža i dece, mogle bi da ostvare snove. Međutim, žene zapravo mogu ostvariti druge snove i istovremeno biti i supruge i majke. Takođe, uloga domaćice nekim damama može biti i jedini i najidealniji san.

2. Monogamija je prevaziđena

shutterstock.com

Dešava se da se ženama nameće da moraju da budu što senzualnije i da brak nije ono što ih obavezno može ispuniti

Od se*sualne revolucije šezdesetih godina 20. veka ženama se govori da ako spavaju sa što više muškaraca time pokazuju da su "slobodne". Monogamija i devičastvo više nisu nešto čime se treba ponositi, već osobine žena koje nisu "kul", koje su neiskusne i nepoželjne. Društvo nam govori da ne možemo biti srećne ako nismo spavale sa više muškaraca. Veze u kojima su obe osobe posvećene jedna drugoj i čiji je krajnji cilj brak smatraju se dosadnim i ograničavajućim. Prava istina je da menjanje više partnera ima loše posledice, dok monogamija vodi ka istinskoj i trajnoj sreći i ljubavi. 

3. Manekensko telo je obavezno

Printscreen/Tiktok/henryjimenezkerbox

Ženama se danas često nameću standardi lepote, koji podrazumevaju vitka i savršeno izvajana tela 

Standardi lepote mnogo su se promenili i menjaju se i dalje. Nekada se smatralo da je žensko telo lepo takvo kakvo jeste, neizmenjeno dijetama, preteranim vežbanjem i operacijama. Zdravo, plodno telo bilo je predmet velikih umetničkih remek-dela. Sada hoće da nas ubede da treba da budemo mršave kao manekenke ili da imamo tonirane mišice i trbušnjake kao vrhunske sportistkinje. Savetuju nam kako da smanjimo kalorije, vežbamo kao muškarci i promenimo sebe kako bismo se prilagodile standardima društva. Kim Kardašijan jeste dovela do velikog broja plastičnih operacija, ali je i ponovo uvela obline na velika vrata. Današnja žena je zbunjena jer ne zna da li treba da bude anoreksično mršava ili da ima preterano izražene atribute. Istina je da treba da prihvatite svoje telo onakvo kakvo jeste i da ga zavolite.

4. Žene su žrtve

Pixabay.com

Žele da budu samostalne i ravnopravne

Prema našoj kulturi pretvaranja u žrtvu, žene su uvek žrtve u društvu u kom dominiraju muškarci. Muškarci su nam neprijatelji u obrazovanju, sportu, na radnom mestu i u politici. Zašto nigde ne čujemo istinu da su žene brojnije od muškaraca na američkim univerzitetima, da ima više ženskih nego muških sportskih ekipa u Nacionalnoj univerzitetskoj atletskoj asocijaciji, da je platni jaz mit, da mnoge žene zauzimaju visoke pozicije u poslovnom svetu i da se u američkom Senatu nalazi 26 žena, a u Donjem domu više od 100? Žene imaju isto onoliko mogućnosti i prilika kao i muškarci, ali društvo više voli da mi i dalje igramo na kartu žrtve.

5. Feminizam je večiti rat sa muškarcima

shutterstock.com

Večita borba polova

Opšti cilj feminizma je jednakost i on jeste dobronameran, ali vrsta jednakosti i način na koji se do nje dolazi pogrešni su i nezdravi. Žene ne moraju, a često i ne mogu, da rade sve što rade muškarci jer nismo fizički, mentalno i emocionalno iste kao oni. Umesto što pokušavaju da na sebe preuzmu sve ono što muškarci rade, žene treba da se posvete velikom broju drugih stvari koje su karakteristične za naš pol. Radeći to, povratićemo ženstvenost u punom sjaju.

6. Moraš imati savršen život i "deliti ga"

Instagram-elsajeansworld

Instagram život danas je mnogim damama postao imperativ, a umnogome se razlikuje od realnog života 

Instagram je nametnuo neka nova "pravila života". Mnoge žene se tako osećaju neusklađeno sa svetom i osećaju pristisak da budu kao ulepšane verzije drugih žena. Teraju nas da se osećamo kao da smo nebitne i nevažne ako ne objavljujemo savršeno fotošopirane fotografije koje pokazuju naš "savršen" život. U međuvremenu, život prolazi pored nas. Zapravo, taj uticaj spolja koji nas tera da delimo što više o sebi i svom životu jeste razlog zašto život prolazi pored nas. Propuštamo da budemo prisutne u sopstvenom životu, da vidimo i cenimo sebe zbog toga što smo takve kakve jesmo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)