Brak i veze

NOVI TREND U VEZAMA MLADIH IZAZIVA JEZU: Zombing je noćna mora ostavljenih!

Marijel Darling, pevačica i tekstopisac, podelila je na TikToku svoje nesvakidašnje iskustvo u partnerskim odnosima, nakon čega su mnogi izneli da ih je snašlo upravo to isto.

05.05.2023 23:01

NOVI TREND U VEZAMA MLADIH IZAZIVA JEZU: Zombing je noćna mora ostavljenih!
Printscreen/TikTok/mariel_darling

Ghosting (od engleske reči ghost što znači duh) je u poslednjih nekoliko godina dobio na popularnosti kod onih koji kukavički žele da napuste neku vezu, sastanak, pa čak i dopisivanje, pa se samo izgube, to jest "pretvore u duha i nestanu". Budući da pojam opisuje potez partnera da se povuče iz nekog odnosa bez prethodnog upozorenja ili objašnjenja, to izuzetno loše može da utiče na samopoštovanje i samopouzdanje druge strane jer ona ostaje zbunjena i u dilemi šta se desilo i da li je kriva zbog nečega.

Ipak, korak dalje čini se da je učinio novi pojam, odnosno trend među pripadnicima mlađih generacija, a u pitanju je tzv. zombing. Taj pojam opisuje već pomenutu situaciju, ali s potencijalnim ishodom da se osoba vrati u vaš život i da "oživi" već ugašenu vezu. To se može dogoditi putem tekstualne poruke, lajkovanja neke objave na društvenim mrežama i slično.

shutterstock.com

I među muškarcima je sve više koji doživljavaju ghosting i zombing 

Muzičarka Marijel Darling je nedavno sa svojih 256.100 pratilaca na TikToku podelila objavu u kojoj je navela: "Devojko, ti si ghostovana? E pa ja sam zombirana?", aludirajući da joj se dešava upravo opisana situacija. 

- To je poput duhova, ali on se vraća iz "mrtvih" posle nekoliko meseci i udari te - objašnjava ona u videu koji je pogledalo više od 1,5 miliona korisnika mreže. 

Njeni pratioci su brže-bolje podelili i svoja slična iskustva na tu temu.

- Da li ste primetili da vas svi zombiraju u isto vreme? Na primer, zašto me četvorica iz moje prošlosti iskuliraju u istom danu? -

- To je zato što je shvatio da je devojka za koju je mislio da je bolja od tebe zapravo užasna i napravila ga je duhom -

- Reci mi zašto mi se ovo dogodilo tri puta u poslednje tri nedelje -

- Pokušaj da te zombira tip po imenu zombi. Nisam znala da on samo ispunjava svoj potencijal - 

- Mislim da sam zombirana. Jednog dana me ignoriše, narednog me gleda kao da sam najlepša i šalje poruke do 3 ujutru - komentarisali su korisnici mreže.

Pojedini Tiktokeri su se požalili da im se ljudi vraćaju u život i nakon nekoliko godina, dok su pojedini objasnili kako pored njihovih imena u imeniku stavljaju određene simbole kako bi znali da su ih precrtali iz života i da im se ne javljaju.

Stručnjak za zabavljanje Samanta Džejn je za NEWS.com.au objasnila da takva pojava postoji dok postoje veze i da igrači vole da zombiraju. Ipak, naglasila je da to svakako može biti štetno i da utiče na samopouzdanje jer ostavlja drugu stranu zbunjenu i uznemirenu zbog napuštanja. Takođe, kada se ponovo pojavi uliva tračak nade i podseća na bolan odlazak.

- Kada se stari plamen, koji ste preboleli, vrati iz vedra neba bez objšnjenja i očekuje da stvari budu normalne, to je okrutno i može vas ostaviti zbunjenim. Zapamtite da se ta osoba pojavljuje bez odgovornosti i očekuje da se stvari vrate u normalu tamo gde su stali - napominje savetnica za veze.

Osobe koje zombiraju često to rade iz dva razloga - zbog lošeg načina komunikacije, pa ne znaju kako da se nose sa svim izazovima, ili se vraćaju jer su ih drugi razočarali pa im je potreban neko da im nahrani ego. Savetnica preporučuje da ukoliko takve osobe imaju objašnjenje za svoje ponašanje vi saslušate o čemu se radi, u suprotnom, ignorišite poruku ili kratko odgovorite jasno izjašnjavajući svoj stav o tome.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)