Brak i veze

DA LI JE RAZVOD NA POMOLU? Ovo su provereni pokazatelji da je ljubavi došao kraj, obratite pažnju (FOTO)

Iako su ovih dana neki parovi krunisali ili ojačali svoju vezu, kod drugih je nažalost možda i razlaz u najavi.

18.02.2023 20:00

DA LI JE RAZVOD NA POMOLU? Ovo su provereni pokazatelji da je ljubavi došao kraj, obratite pažnju (FOTO)
pexels.com

Dok se neki parovi trude da učvrste svoju vezu ili brak i svim silama pokušavaju da poprave nešto što ne štima, raskid je kod nekih nažalost nezaobilazan. Pre odluke o razlazu, partneri uglavnom zatraže i pomoć terapeuta kako bi prevazišli probleme. Stručnjaci napominju da postoje neki znakovi koji mogu predvideti da će doći do raskida i to sa tačnošću preko 90 odsto prema istraživanju Džona Gotmana koje obezbeđuje savetovanje parova i edukaciju.

Toksična kritika

Prema nekim stručnjacima za  partnertnerske odnose, toksična kritika je prvi pokazatelj problema koji treba da se reši. Ne treba kritikovati partnera prečesto ili posebno ako je neopravdano. Kako upozoravaju, treba izbegavati svaki vid generalizcije poput "Nikad ne iznosiš đubre" jer takve fraze nisu poželjne za konstruktivnu komunikaciju. Kada se koriste reči "nikad" i "uvek" komentariše se nečiji karakter a ne ono što bi trebalo da bude u fokusu.

Foto: Shutterstock

Većina parova je nvikla da kritikuje onog drugog ne razmišljajući o posledicama

Odbrana

Kim Poliender trener za odnose i voditeljka podkasta "Inženjerska ljubav" savetuje da treba preuzeti odgovornost za sopstvene postupke, pa čak i kada je to minorna stvar. Ona smatra da čak iako je i 1 odsto onoga na šta se vaš partner žali istina, treba preuzeti odgovornost. U većini slučajeva parovi brane svako svoju stranu i toliko su zauzeti odbranom da se empatija gubi u razgovoru.

Zid

Ovo podrazumeva potpuno zatvaranje pa čak u fizičkom smislu okretanje od partnera. Tu metodu koriste mnogi parovi pa se brane tihim rešavanjem sukoba. Poliender napominje kako treba shvatiti kada je jedan partner preopterećen te razumeti eskalaciju svađa. Treba napraviti pauzu smatra ona, ali ne treba da traje duže od jednog dana. 

Prezir

Ovo je crveni alarm ako do njega dođe u vezi ili braku. Kolutanje očima, uzdisanj, ruganje partneru pokazuju da imate prezir prema njemu. Od svih pokazatela Poliender napominje da je ovo najgori i da je pravi "ubica veze". Ovo ponašanje može kasnije da se pretvori u ogorčenost. Umesto toga bolje je komunicirati a ne izražavati osećanja pasivnom agresijom. 

pexels.com

Kolutanje očima, pravljenje grimansi i generalno prezir su najveće ubice veze

Kako rešiti ove probleme u komunikaciji?

Stručnjaci napominju da ukoliko postoji jedan ili svi ovi pokazatelji u vezi ili braku, treba otvoreno razgovarati sa partnerom i to pronaći neki nežan pristup. Ovo je najbolje kroz izražavanje osećanja zabrinutosti, zatim opisivanja opšte situacije na primer "o načinu na koji smo se svađali...potrebno mi je da pronađemo način da poboljšamo naše razgovore". 

Poliender navodi kako treba naučiti da saosećamo sa partnerom, jer neće biti napretka u razgovoru dok pojedinci ne osete da druga strana razume njihov stav. Ne treba se složiti sa zaključcima druge strane ali je važno fokusirati se na emocije partnera. Empatija je, prema rečima stručnjaka, totalno izgubljena a potrebna je parovima kako bi osetili emocionalnu intimnost. 

Kao jednu od od dobrih tehnika za prevzilaženje ovih problema preporučuje se i tehnika upravljanja stresom koja pomaže da se frustracije ne prenose sa jednih na druge, dok provode zajedno vreme. Pozitivan efekat na emocionalnu vezu kod parova ima i pokazivanje javnih naklonosti. To možete učiniti ostavljanjem govornih ljubavnih poruka, nekih beleški po kući i slično. Male stvari mogu učiniti velike pozitivne promene.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)