Lifestyle

EVO ZAŠTO U RESTORANU PRVO DOBIJETE HLEB! Razlog vam se neće svideti, po sredi su oprobani trikovi iskusnih konobara

Čime se sve služe ugostitelji da bi došli do dodatne zarade.

14.10.2024 12:45

EVO ZAŠTO U RESTORANU PRVO DOBIJETE HLEB! Razlog vam se neće svideti, po sredi su oprobani trikovi iskusnih konobara
Schutterstock

Kada dođete u restoran već posle nekoliko minuta stiže konobar s hlebom. To je toliko uobičajeno i mnogi misle da je znak dobrodošlice, međutim, razlozi su mnogo drugačiji - od skretanja pažnje do "pumpanja" apetita.

Hleb na stolu je i deo tradicije, ali i dobre usluge, ali pravi motivi ugostitelja su mnogo prizemniji od toga.

Kuvar Ras Adams razotkriva neke od standardnih mitova.

- Kao prvo, od hleba ili peciva ćete ožedneti. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolju zaradu. Drugo, hleb ili nešto slično, pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu da pojedu, a kasnije kažu kako su se zaleteli. Poslednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje hleba, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare - objasnio je Adams.

Shutterstock

Zašto se na stolu u restoranima prvo pojavi hleb, stručnjaci za ugostiteljstvo znaju 

Džo Kolelja, koji je nekada bio vlasnik restorana, navodi još nekoliko zanimljivih detalja.

- Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo gostima davali hleb pre glavnog jela bio je da se uspori sama narudžbina, odnosno da kuvari sve stignu da pripreme. Konobar će uzeti porudžbine od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju daje im se hleb. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele da vam poklone hleb, već se jednostavno koriste ovim trikom sebe radi - rekao je Kolelja.

Kimberli Luis je bila konobarica i otkrila je da hleb ima manipulativnu ulogu.

Shutterstock

Hleb je jedna od omiljenih namirnica ljudi s naših prostora

- U italijanskom restoranu u kojem sam radila, imali smo oko dva minuta da svima odnesemo hleb na sto od kada su seli. Morali smo da izračunamo količinu i da ih poprskamo maslinovim uljem i začinimo. Potom smo morali da u roku od pet minuta donesemo novi hleb, ako su prethodni pojeli. Zašto? Jer su gosti toliko naporni. Ovo je zapravo samo sredstvo. Kada sednete i čekate, sve se čini još duže, a hleb okupira ljude i vreme će jednostavno brže proći. Da skratimo: hleb se servira zato što su gosti nestrpljivi - tvrdi Kimberli, prenosi firstforwomen.com.

Većinu ovih navoda potvrđuje i nauka, a jedno od najprostijih obrazloženje je da hleb, naročito ako je beli, podiže nivo šećera u krvi i podstiče apetit.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)